Στην τελική ευθεία η συγχώνευση της ICI με την Briq

Στην τελική ευθεία η συγχώνευση της ICI με την Briq

Η ολοκλήρωση του ντιλ αναμένεται μέσα στον Δεκέμβριο έπειτα από προσπάθεια άνω των 18 μηνών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Εντός του Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί, έπειτα από προσπάθεια άνω των 18 μηνών, η συγχώνευση με απορρόφηση της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ από την Briq Properties ΑΕΕΑΠ. Το προηγούμενο διάστημα, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε επικαιροποίηση των δεδομένων της συναλλαγής, λόγω και του χρόνου που παρήλθε, ωστόσο, πλέον φαίνεται πως «ανοίγει δρόμος» για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Briq ενέκρινε τη σχέση ανταλλαγής μετοχών, με αναλογία 1,194 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας για κάθε μία κοινή ονομαστική μετοχή της ICI. Επίσης, ελήφθη και η απόφαση για την απόκτηση 2.836.949 μετοχών της τελευταίας, έναντι τιμήματος 9,35 εκατ. ευρώ, κάτι που προβλεπόταν και από την αρχική συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2023. Θα ακολουθήσουν σχετικές αποφάσεις έγκρισης της συγχώνευσης από τους μετόχους των γενικών συνελεύσεων των δύο πλευρών, όπως και από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, με τη διοίκηση της Briq να εκτιμά ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί οριστικά εντός του Δεκεμβρίου.

Κύριος λόγος της καθυστέρησης ήταν η περιπλοκότητα τόσο της συναλλαγής, μια και δεν έχει επιχειρηθεί κάτι ανάλογο στο πρόσφατο παρελθόν, όπως και η μεγάλη γραφειοκρατία που συνόδευσε τη διαδικασία μεταβίβασης των ακινήτων της ICI στην Briq. Οι δυσκολίες αυτές, τεχνικής και νομικής φύσεως, απαίτησαν αρκετούς μήνες έως ότου επιλυθούν, εκτροχιάζοντας αντίστοιχα και το όλο χρονοδιάγραμμα. Πάντως, στις αρχές του 2024 μεταβιβάστηκαν 16 ακίνητα της ICΙ στην Briq, ενώ υπεγράφη και προσύμφωνο για ένα ακόμη. Από τα ακίνητα αυτά, τα 14 ήταν καταστήματα που μισθώνονται από την Alpha Bank.

Πάντως, η διοίκηση της Briq δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην κρατήσει όλα τα ακίνητα της ICI στην κατοχή της, καθώς κάποια εξ αυτών είναι πιθανό να μεταπωληθούν, προκειμένου να περιοριστεί και ο καθαρός δανεισμός της εισηγμένης, που ήδη διαμορφώνεται σε 45,2% της αξίας του χαρτοφυλακίου της κι ενώ προβλέπεται και νέα αύξησή του, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της ICI, καθώς θα έχει καταβληθεί και το σχετικό τίμημα.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, η αξία του χαρτοφυλακίου της Briq ανερχόταν σε 224 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από 42 ακίνητα, μεικτής επιφάνειας 172.190 τ.μ. Πρόκειται για αύξηση κατά 50,5% σε σχέση με το τέλος του 2023, κάτι ασφαλώς που οφείλεται στην προσθήκη των ακινήτων της ICI. Με βάση την αξία, το 37% του χαρτοφυλακίου αφορά κτίρια αποθήκευσης και διανομής (logistics), 23% αφορά ακίνητα γραφείων και κτίρια μεικτής χρήσης (γραφεία με ισόγεια καταστήματα), 22% καταστήματα, 15% ξενοδοχεία και 3% άλλες χρήσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT