Οικογενειακή μία στις δύο εισηγμένες

Οικογενειακή μία στις δύο εισηγμένες

Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες κατέχουν μόλις 64 θέσεις ανωτάτων μελών, έναντι 366 που καλύπτονται από άνδρες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Ανδρας, ελληνικής καταγωγής, ηλικίας άνω των 61 ετών, με τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και πιθανότατα συγγενική σχέση με τον βασικό μέτοχο της επιχείρησης είναι η συνήθης εικόνα σύνθεσης για τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα αποτελέσματα της 4ης ετήσιας έρευνας «The RSM Board Diversity Survey» για την αξιολόγηση των Δ.Σ. των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων καταδεικνύουν πως παρότι την τελευταία τετραετία έχει καταγραφεί σημαντική βελτίωση στη σύνθεση των Δ.Σ. από άποψη πολυμορφίας, απαιτούνται ακόμη πολλά και ουσιαστικά βήματα, που όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Managing Partner της RSM Greece, Βασίλης Πετίνης, θα πρέπει να ξεκινήσουν από την κορυφή με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, ώστε στη συνέχεια να ενθαρρύνουν τον υπόλοιπο οργανισμό να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

• Σε σύνολο 142 εισηγμένων εταιρειών που περιλαμβάνονται στο δείγμα, ο αριθμός των μελών ανέρχεται σε 1.195. Από αυτά, τα 390 (33%) είναι εκτελεστικά μέλη, τα 351 (29%) μη εκτελεστικά και τα 454 (38%) ανεξάρτητα μη εκτελεστικά.

• Τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών αποτελούνται από 869 άνδρες, ήτοι 73%, και 326 γυναίκες, που αντιστοιχεί στο 27% του συνολικού αριθμού μελών, καλύπτοντας την πρόβλεψη του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΚΕΔ), ο οποίος ορίζει στο πλαίσιο της επαρκούς εκπροσώπησης και των δύο φύλων, ότι το ποσοστό των γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 25% του συνολικού αριθμού των μελών.

• Τα υψηλότερα ποσοστά στην εκπροσώπηση γυναικών καταγράφουν οι κλάδοι της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, όπου πλέον υπάρχει σχεδόν μία γυναίκα για κάθε δύο άνδρες, ακολουθούμενοι από τους κλάδους των βιομηχανικών προϊόντων και των τραπεζών.

• Οι γυναίκες κατέχουν μόλις 64 θέσεις ανωτάτων μελών, έναντι 366 που καλύπτονται από άνδρες. Αντιστοίχως, μόλις 12 θέσεις προέδρου διοικητικού συμβουλίου και 8 θέσεις διευθύνοντος συμβούλου καλύπτονται από γυναίκες. Στοιχεία που δείχνουν την τεράστια υστέρηση που παρατηρείται ως προς τη γυναικεία εκπροσώπηση στην κορυφή της επιχειρηματικής ιεραρχίας.

• Παρατηρείται σημαντική συγκέντρωση θέσεων και αρμοδιοτήτων σε ένα μόνο άτομο, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πολυμορφία στα διοικητικά συμβούλια. Συγκεκριμένα, σε 27 εταιρείες οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου κατέχονται από το ίδιο πρόσωπο, ενώ σε 15 εταιρείες ο διευθύνων σύμβουλος είναι επίσης αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

• Σχεδόν μία στις δύο εισηγμένες επιχειρήσεις (44%) έχει «οικογενειακό» χαρακτήρα, με τουλάχιστον δύο μέλη συνδεδεμένα με τον βασικό μέτοχο να συμμετέχουν στα διοικητικά τους συμβούλια. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στους κλάδους υγείας, καταναλωτικών προϊόντων, τροφίμων και πρώτων υλών με αναλογία περίπου 1 προς 3 μέλη διοικητικού συμβουλίου τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον βασικό μέτοχο.

• Μόλις το 10% του συνόλου των μελών Δ.Σ. (107 μέλη) προέρχεται από χώρες εκτός Ελλάδος, κυρίως στους κλάδους των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών και των τραπεζών, ενώ τα λιγότερα στον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

• Μόλις το 0,1% έχει ηλικία μικρότερη των 30 ετών και το 22% ηλικία μικρότερη των 50 ετών. Το 34% έχει ηλικία μεταξύ 51 και 60, το 32% μεταξύ 61 και 70 και το 16% άνω των 70 ετών.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, όπως επισημαίνει η Managing Partner της RSM Greece και European Chairwoman του παγκόσμιου δικτύου της RSM, Ελενα Στυλιανού, ότι η απλή προσθήκη γυναικών σε ένα ανδροκρατούμενο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς να διαφοροποιούνται σε γνώσεις, εμπειρίες ή δεξιότητες, δεν εξασφαλίζει την επιθυμητή πολυμορφία. Αντιστοίχως, αν τα μέλη ενός διοικητικού συμβουλίου δεν έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν λόγω μιας μη συμπεριληπτικής κουλτούρας, τότε τα οφέλη της πολυμορφίας παραμένουν απλώς θεωρητικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT