Στα νοτιοδυτικά της Κρήτης εστιάζεται η έρευνα της ExxonMobil

Στα νοτιοδυτικά της Κρήτης εστιάζεται η έρευνα της ExxonMobil

Προχωρεί στη δεύτερη φάση για την αναζήτηση υδρογονανθράκων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η ExxonMobil, operator της κοινοπραξίας με την HELLENiQ ENERGY, καθώς και στην περιοχή δυτικά της Κρήτης, η οποία προς το παρόν φαίνεται να μην μπαίνει στις προτεραιότητές της.

Αυτό προκύπτει σαφώς από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), με την οποία γνωστοποίησε την απόφαση της κοινοπραξίας να προχωρήσει επίσημα στη δεύτερη φάση ερευνών στο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη φάση που έληξε στις 9 Οκτωβρίου.

«Οι μισθώτριες εταιρείες ExxonMobil / HELLENiQ ENERGY γνωστοποίησαν στην ΕΔΕΥΕΠ την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για το οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” και υπέβαλαν το αίτημά τους για έναρξη της β΄ φάσης του σταδίου ερευνών, που θα είναι και το καθοριστικό για την τελική απόφαση διεξαγωγής γεωτρήσεων», αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ στην ανακοίνωσή της. Το δεύτερο στάδιο ερευνών ξεκίνησε επίσημα από χθες (10 Οκτωβρίου) και όπως ανακοίνωσε η ΕΔΕΥΕΠ θα έχει διάρκεια 3 έτη και αφορά στην κατ’ ελάχιστον ολοκλήρωση της πρόσκτησης και επεξεργασίας τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή της και η ΕΔΕΥΕΠ, ότι οι μισθώτριες εταιρείες έχουν ήδη διεξαγάγει προκαταρκτικές τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή, σε συνεργασία με την PGS, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν χαρτογράφηση του πυθμένα και των πιο επιφανειακών στρωμάτων του υπεδάφους, και τα γεωφυσικά δεδομένα που συλλέχθηκαν βρίσκονται ήδη σε στάδιο ερμηνείας και αξιολόγησης. Η ανάλυση αυτών των δεδομένων φέρεται να ενίσχυσε το ενδιαφέρον των έμπειρων γεωλόγων της πολυεθνικής για την περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, φαίνεται να έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένοι στόχοι, τους οποίους η κοινοπραξία θα διερευνήσει περαιτέρω όχι απαραίτητα με νέες σεισμικές έρευνες, αλλά με μεγαλύτερη ανάλυση των δεδομένων που έχει ήδη ανακτήσει, αξιοποιώντας το χρονικό διάστημα της δεύτερης φάσης βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων.

Εως τα τέλη του 2024 αναμένεται να προβεί σε ερευνητική γεώτρηση.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ερευνών δεν αλλάζει, ούτε η λήψη της επενδυτικής απόφασης για ερευνητική γεώτρηση που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024. Εξάλλου, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» σε σχετικό δημοσίευμά της στις 7 Ιουνίου 2024, η ExxonΜοbil στο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» έχει πραγματοποιήσει και δύο συνδυαστικές έρευνες με σκοπό την καταγραφή του υφιστάμενου περιβάλλοντος, δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ερευνητικής γεώτρησης. Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, θα μπορούσε να προεξοφλεί και την επενδυτική απόφαση και σε κάθε περίπτωση την επιδίωξη της αμερικανικής εταιρείας να επισπεύσει τους χρόνους αδειοδότησης σε περίπτωση που προχωρήσει σε γεώτρηση.

Με μικρή χρονοκαθυστέρηση θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για την περιοχή δυτικά της Κρήτης, για την οποία η κοινοπραξία ζήτησε από την ΕΔΕΥΕΠ παράταση έξι μηνών για την έναρξη της δεύτερης φάσης ερευνών, την οποία και έλαβε.

«Η απόφαση της κοινοπραξίας να ανακοινώσει και τυπικά την ενεργοποίηση της επόμενης φάσης έρευνας στο οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” έρχεται ένα χρόνο μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να προχωρήσει και εκείνη στη δεύτερη φάση ερευνών στα οικόπεδα “Ιόνιο” και “Μπλοκ 10″», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος σχολιάζοντας τις εξελίξεις και επισήμανε «την εξαιρετική συνεργασία με τους επενδυτές που έχουν ήδη εκτελέσει μεγάλο μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων και της δεύτερης φάσης ερευνών. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι «κινούνται με ρυθμούς ταχύτερους από ό,τι προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τηρώντας σε απόλυτο βαθμό τα αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλο-ντος και της θαλάσσιας ζωής».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT