Οι επιπτώσεις του δημογραφικού

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Την τεράστια πρόκληση που θέτει το δημογραφικό για την οικονομία των χωρών της Ευρωζώνης και πώς θα επηρεάσει την ήδη πολύ αδύναμη ανάπτυξη της περιοχής εξετάζει σε ανάλυσή της η Morgan Stanley. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η πτώση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας θα μειώσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 4% από το 2024 έως το 2040. Ο αντίκτυπος θα είναι πολύ πιο ορατός από το 2027 και μετά, όπως σημειώνει, ενώ η Ιταλία θα δει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο με την πτώση του ΑΕΠ της να ξεπερνάει 7%. Οπως επισημαίνει η Morgan Stanley, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας στην Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά 6,4% έως το 2040, ενώ ο πληθυσμός άνω των 65 ετών αναμένεται να αυξηθεί κατά 26%. Η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά ένα έτος και η υψηλότερη καθαρή μετανάστευση μπορούν ωστόσο να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του δημογραφικού, όπως τονίζει.

Σε λειτουργία ηλεκτρονικές πύλες σε έξι σταθμούς μετρό

Ξεκινά από σήμερα –περίπου έξι μήνες μετά την εγκατάστασή τους– η λειτουργία των νέων ηλεκτρονικών πυλών εισόδου-εξόδου στους έξ σταθμούς της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό προς τον Πειραιά (Αγία Βαρβάρα – Δημοτικό Θέατρο), γεγονός που θα βάλει φρένο –έως ένα βαθμό τουλάχιστον– στην εισιτηριοδιαφυγή και στη, μέχρι πρότινος, ανεμπόδιστη διέλευση επιβατών από τις πύλες των σταθμών. Αν και οι πύλες εισόδου-εξόδου είναι από σήμερα λειτουργικές, οι έξι αυτοί σταθμοί του μετρό έχουν δοθεί σε κυκλοφορία εδώ και χρόνια.

Με Καραμανλή και Σαμαρά η απονομή βραβείων του ΕΕΑ

Μπορεί να μην πήγαν στο πρόσφατο street party για τα 50ά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, όμως αμφότεροι θα παρευρεθούν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ο λόγος φυσικά για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη να  πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».  

Συνάντηση στο Κάιρο για το έργο διασύνδεσης

Τα επόμενα βήματα για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας –  Αιγύπτου (GREGY) θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει στο Κάιρο, την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Mαχμούντ Eσμάτ. Στη συνάντηση, όπου θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της εταιρείας Elica (όμιλος Κοπελούζου) –φορέας υλοποίησης του GREGY– οι δύο υπουργοί αναμένεται να επαναβεβαιώσουν το ενδιαφέρον των χωρών τους για το έργο ενόψει και του αιτήματος που αναμένεται να υποβάλει η Elica στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για χρηματοδότηση των μελετών. Το έργο, προϋπολογισμού 4,2 δισ., θα μεταφέρει 3 GW ενέργειας από αιολικά και ηλιακά πάρκα που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο.

Ο διαγωνισμός για τα υποβρύχια καλώδια

Την έναρξη της δεύτερης φάσης του διεθνούς διαγωνισμού με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας-πλαισίου για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV των διασυνδέσεων Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ. Οι συμμετέχοντες στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, Fulgor, Nexans και Prysmian, θα κληθούν να υποβάλουν την τελική οικονομική και τεχνική προσφορά τους, βάσει των οποίων θα προκύψει ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι του έργου, με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά από οικονομική άποψη. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η προβλεπόμενη διάρκεια της συμφωνίας-πλαισίου ορίζεται στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διαγωνιστική πρακτική λόγω της υψηλής ζήτησης υποβρύχιων καλωδίων για έργα διασυνδέσεων σε διεθνές επίπεδο, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων παραγωγής στα εργοστάσια των αναδόχων.    

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT