Αποζημιώσεις μέσω Επιθεώρησης Εργασίας

Αποζημιώσεις μέσω Επιθεώρησης Εργασίας

Επιλύθηκαν 3.849 εργατικές διαφορές από την Επιθεώρηση Εργασίας - Πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν πέρυσι από τους εργοδότες στους εργαζομένους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότερα από 4,5 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε εργαζομένους που προσέφυγαν εντός του προηγουμένου έτους στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να λύσουν τις εργατικές διαφορές που είχαν με τους εργοδότες τους.

Συνολικά, μέσα σε ένα χρόνο (2023) διεξήχθησαν 7.256 εργατικές διαφορές από την ανεξάρτητη αρχή. Από αυτές επιλύθηκαν οι 3.849, ματαιώθηκαν οι 1.416 και παραπέμφθηκαν στα δικαστήρια οι 1.991, ενώ υποβλήθηκαν 380 μηνύσεις ή μηνυτήριες αναφορές προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν κατά τη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα των εργατικών διαφορών που επιλύθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», καταβλήθηκε από τους εργοδότες στους προσφεύγοντες εργαζομένους συνολικά το ποσό των 4.696.939 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που οι εργαζόμενοι ή αυτοί που είχαν αποχωρήσει από την επιχείρηση διεκδικούσαν και που εάν δεν προσέφευγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά επέλεγαν τη δικαστική οδό, θα περίμεναν ακόμη και για 10 με 15 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους και να τα πάρουν.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά αντικείμενα της Επιθεώρησης Εργασίας, στα οποία η ανεξάρτητη αρχή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην «Κ» ο διοικητής της Γιώργος Τζιλιβάκης, «είναι αθόρυβα αποτελεσματική». Σύμφωνα με τον κ. Τζιλιβάκη, έργο της Επιθεώρησης δεν είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου, είτε αυτός παραμένει στην επιχείρηση είτε έχει αποχωρήσει. «Σκοπός της διαδικασίας είναι η εφαρμογή του νόμου», ξεκαθαρίζει και συμπληρώνει πως πλέον έχει επιταχυνθεί η διαδικασία επίλυσης εργατικής διαφοράς, έχουν αυστηροποιηθεί οι διοικητικές κυρώσεις σε διαφορές που αφορούν μισθολογικές οφειλές και είναι δυνατή η έκδοση διαταγής πληρωμής άμεσα, με βάση το πόρισμα του επιθεωρητή εργασίας.

Ετσι, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας καθίσταται δυνατή η γρήγορη αλλά και ανέξοδη επίλυση των εργασιακών ζητημάτων που ανακύπτουν από την απασχόληση των εργαζομένων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως το 55% των περιπτώσεων προσφυγής έχει επιλυθεί, με τους εργαζομένους να έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους –συνολικά 4,6 εκατ. ευρώ για το 2023–, χρήματα που κατά κύριο λόγο αφορούν μισθούς, δώρα και επιδόματα, τριετίες, αυξήσεις αλλά και υπερωριακή απασχόληση. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό της τάξης του 45%, που είτε δεν μπορεί να τεκμηριωθεί είτε καταλήγει στα δικαστήρια.

Ο νόμος άλλωστε είναι ξεκάθαρος και προβλέπει πως εφόσον διαπιστωθεί παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας η οποία διώκεται αυτεπάγγελτα, ο επιθεωρητής εργασίας οφείλει να συντάξει την έκθεσή του και να διαβιβάζει τον φάκελο στην Εισαγγελία προς άσκηση της ποινικής δίωξης.

Παράλληλα, και στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την πλευρά του εργοδότη, ο εργαζόμενος πρέπει να δηλώσει στην Επιθεώρηση το γεγονός, ώστε στη συνέχεια να εκκινήσει η διαδικασία διοικητικών και ποινικών κυρώσεων. Αρχικά βέβαια η Επιθεώρηση θα πρέπει να τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις εγγράφως, προκειμένου να διαπιστωθεί η αθέτηση των όσων είχαν συμφωνηθεί, γεγονός που συνιστά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT