Αλλάζει η καταγραφή του προσωπικού στην «Εργάνη»

Αλλάζει η καταγραφή του προσωπικού στην «Εργάνη»

Οι αλλαγές προωθούνται σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη ΙΙ»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος καταγραφής του προσωπικού στις επιχειρήσεις, αλλά και της χορήγησης αδειών, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Οι αλλαγές προωθούνται σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη ΙΙ». Οπως γνωστοποίησε η κ. Κεραμέως, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Στέλιου Φωτόπουλου, δρομολογείται η κατάργηση του εντύπου Ε4 που αφορά τον πίνακα προσωπικού. Επίσης, προγραμματίζεται να γίνουν αλλαγές και διορθώσεις και στο έντυπο Ε11 που αφορά τις ετήσιες άδειες.

Η κ. Κεραμέως απάντησε στη σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με την υπουργό Εργασίας να συνδέει την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας. Οπως μάλιστα επισήμανε χαρακτηριστικά, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου ψηφιακού εργαλείου αυξήθηκαν οι δηλωθείσες υπερωρίες. Ειδικότερα, στις εταιρείες σεκιούριτι η αύξηση ανήλθε στο 11%, ενώ έφτασε στο 61% στα σούπερ μάρκετ, μετά την εφαρμογή της κάρτας.

Βέβαια, η επέκταση του μέτρου προκαλεί και αντιδράσεις, με βασικό επιχείρημα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν σε αυτές. Είναι ενδεικτική η επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου προς την αρμόδια υπουργό, με την οποία ζητείται η πλήρης αποσύνδεση των ψηφιακών ωραρίων και των υπερωριών, της δήλωσης δηλαδή απολογιστικά ή προαναγγελτικά στο σύστημα «Εργάνη» των ωρών εργασίας του κάθε εργαζομένου, από κάθε παράβαση που σχετίζεται με την τήρηση της ψηφιακής κάρτας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων στη Ρόδο, η υποβολή ψηφιακού ωραρίου στο σύστημα «Εργάνη ΙΙ» πρέπει να γίνει προαιρετική και η υποχρέωση του εργοδότη για την ενημέρωση των ωραρίων εργασίας και των υπερωριών των εργαζομένων να εξαντλείται ενδοεπιχειρησιακά με κάθε πρόσφορο τρόπο ή μέσο.

Στόχος των προτεινόμενων μέτρων, σύμφωνα με το επιμελητήριο της Ρόδου, είναι η μείωση των χρονοβόρων διαδικασιών από λογιστές και εργοδότες, καθώς και η αποφυγή τυχόν αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία λόγω προστίμων από τον συνδυασμό της τήρησης ψηφιακών ωαρίων και ψηφιακής κάρτας εργασίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT