Στα ύψη οι εισαγωγές αερίου από Ρωσία

Στα ύψη οι εισαγωγές αερίου από Ρωσία

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Σταθερά την πρώτη πηγή τροφοδοσίας της χώρας σε φυσικό αέριο αποτελεί η Ρωσία, με τις εισαγωγές να φτάνουν τον Σεπτέμβριο στο εντυπωσιακό ποσοστό του 64,9%. Πρόκειται για τις τρίτες υψηλότερες ιστορικά σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ στα υψηλά ποσοστά του 58,6% κινήθηκαν οι ρωσικές εισαγωγές αερίου και σε επίπεδο εννεαμήνου (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2024), εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τις πολύ χαμηλότερες τιμές του ρωσικού αερίου μέσω αγωγών από τις τιμές των φορτίων LNG που φτάνουν στη Ρεβυθούσα και από τις αρχές Οκτωβρίου και στην Αλεξανδρούπολη. Τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ που επεξεργάστηκε το Green Tank δείχνουν μείωση των εισαγωγών LNG στη Ρεβυθούσα κατά 52,2% στο εννεάμηνο έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Αντιθέτως αυξημένες κατά 58,8% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2023 ήταν οι εισαγωγές αζερικού αερίου μέσω Tap. Οι συνολικές εισαγωγές από τις πύλες εισόδου της χώρας ήταν 47,6 TWh, αυξημένες κατά 15,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Μεγάλη πρόκληση η προσέλκυση ταλέντων

Η προσέλκυση ταλέντων αναδεικνύεται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Randstad, καθώς το 58% των εταιρειών θεωρεί την προσέλκυση ταλέντων την πιο σημαντική δυσκολία, ενώ το 54% αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διατήρηση της δέσμευσης και αφοσίωσης του ανθρώπινου δυναμικού του. Σε απάντηση αυτών των προκλήσεων, το 71% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να βελτιώσει τα πακέτα αποδοχών και παροχών, με στόχο να κάνουν τις θέσεις εργασίας πιο ελκυστικές, ενώ σε ποσοστό 62% εστιάζει στην εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης. 

Διόγκωση ζημιών για την εταιρεία Inalan

Διεύρυνε τον τζίρο, αλλά και τις ζημίες το 2023 η Inalan. H εταιρεία τηλεπικοινωνιών ενίσχυσε τον τζίρο κατά 32,1%, σε περίπου 3,8 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το κόστος σε περίπου 6,7 εκατ. ευρώ (από 3,2 εκατ.). Ως εκ τούτου, οι μεικτές ζημίες εκτοξεύθηκαν σε 2,9 εκατ. ευρώ από 484,6 χιλ. ευρώ, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν, σε 4,3 εκατ. ευρώ, οι ζημίες προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων. Η Inalan εμφανίζει συσσωρευμένες ζημίες 6,8 εκατ. ευρώ.

Νέος πρόεδρος στην ΕΡΓΟΣΕ

Καθώς αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον νέο ΟΣΕ και η δημιουργία του νέου φορέα, εγκρίθηκε η παράταση της θητείας των μελών του Δ.Σ. του ΟΣΕ αλλά και της ΕΡΓΟΣΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2025. Παράλληλα, ο Θεόδωρος Παπαφιλίππου αναλαμβάνει πλέον πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ δεν έχει ληφθεί απόφαση για το καθεστώς ακυβερνησίας που έχει περιέλθει ο ΟΣΕ μετά την αποχώρηση του Γιάννου Γραμματίδη. Να σημειωθεί πως λόγω των εκκρεμοτήτων αλλά και του γεγονότος πως χωρίς πρόεδρο δεν μπορεί να συγκληθεί Δ.Σ., ο κ. Γραμματίδης τελικά θα εξαντλήσει τη θητεία του μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. Αγνωστο βέβαια παραμένει ποιος θα αναλάβει αργότερα τη συγκεκριμένη «ηλεκτρική καρέκλα».

Πρώτο τεστ για Παρίσι και Ρώμη

Οι δημοσιονομικές προθεσμίες του Οκτωβρίου θα είναι το πρώτο τεστ για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., σύμφωνα με την Allianz, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη Γαλλία και την Ιταλία. Η Ιταλία έχει δεσμευτεί σε κάποια δημοσιονομική πειθαρχία. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται πλέον στο 3,8% του ΑΕΠ το 2024 (από 4,3% που είχε εκτιμηθεί πριν) και το πρωτογενές ισοζύγιο επιστρέφει σε πλεόνασμα 0,1% φέτος. Ωστόσο, δεδομένων των περιορισμένων λεπτομερειών από την κυβέρνηση, ορισμένες υποθέσεις, όπως ο στόχος ανάπτυξης 1% για φέτος και η κάλυψη της διαφοράς στις δαπάνες του NGEU, φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξες. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας επιβεβαιώθηκε στο 6,1% του ΑΕΠ το 2024. Ο στόχος για έλλειμμα 5% του ΑΕΠ το 2025 φαίνεται μη ρεαλιστικός και η Allianz αναμένει δημοσιονομική διολίσθηση -0,5%. Ετσι θεωρεί μια πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας από το «AA-» δεδομένου ότι δανείζεται πλέον υπό παρόμοιες συνθήκες όπως η Ισπανία (βαθμολογία A-).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT