Γαλλία: Στις συμπληγάδες ελλείμματος και αβεβαιότητας

Γαλλία: Στις συμπληγάδες ελλείμματος και αβεβαιότητας

Παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός με αυξήσεις φόρων σε πλούσιους και εταιρείες

3' 52" χρόνος ανάγνωσης

Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2025, αποσκοπώντας να θεραπεύει τα δημόσια οικονομικά με την εξοικονόμηση 60,6 δισ. ευρώ και να επαναφέρει σε καλή κατάσταση την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Κι αυτό το σχεδιάζει, ακόμα κι αν διατρέχει τον κίνδυνο να εκδιωχθεί από ένα εχθρικό προς αυτήν κοινοβούλιο, διότι θίγει ζητήματα που μέχρι σχετικά πρόσφατα ισοδυναμούσαν με πολιτικές αυτοκτονίας από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα. Κατ’ αρχάς, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν, προβλέπονται περικοπές δαπανών, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από τα δύο τρίτα αυτής της πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσπάθειας, όπως την χαρακτήρισε, ενώ το εναπομείναν θα προέρχεται από υψηλότερους φόρους στις επιχειρήσεις, τους πλούσιους και την ενέργεια. «Η χώρα μας τελεί σε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση και σε ένα σημείο καμπής», είπε στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση του καθυστερημένου νομοσχεδίου αργά την Πέμπτη. «Η γαλλική οικονομία είναι μεν ανθεκτική, το δημόσιο χρέος μας δε κολοσσιαίο. Θα ήταν και κυνικό και μοιραίο να μην το αποδεχθούμε». Ο προϋπολογισμός του 2025, ως εκ τούτου, συνιστά ζωτικό τμήμα των προσπαθειών του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να αποκαταστήσει την πολιτική και δημοσιονομική τάξη έπειτα από μήνες αβεβαιότητας ως απόρροια μιας μάλλον ατυχούς απόφασης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει σύντομα την ετυμηγορία των τριών μεγαλύτερων διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι προσωρινές φοροεπιβαρύνσεις σε περίπου 440 κερδοφόρες εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ θα αποφέρουν 8 δισ. ευρώ το 2025 και 4 δισ. ευρώ το 2026 στα δημόσια ταμεία. Ενας έκτακτος φόρος στις εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών θα συνεισφέρει 500 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, ενώ η κυβέρνηση προτείνει, επίσης, αυξημένους φόρους στα αεροπορικά εισιτήρια και τη χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών. Οι επαναγορές μετοχών της εκάστοτε εταιρείας θα υπόκεινται, επίσης, σε έκτακτο φόρο, όταν οι μετοχές ακυρωθούν. Οσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, περίπου 65.000 νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερους φόρους με στόχο να αποφέρουν 2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Ο προϋπολογισμός προτείνει να οριστεί ένα κατώτατο όριο 20% στον φορολογικό συντελεστή για ατομικά εισοδήματα από 250.000 ευρώ και πλέον ετησίως ή για 500.000 ευρώ και άνω, όταν πρόκειται για ζευγάρι. Το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φοροαποφυγής με τη χρήση «φορολογικών παραδείσων».

Ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μια πρόβλεψη για αύξηση 1,1% του ΑΕΠ το 2025, συνεκτιμώντας και τον αρνητικό αντίκτυπο από τα μέτρα. Ωστόσο το ανώτατο όργανο της Γαλλίας, που επανεξετάζει τους δημόσιους λογαριασμούς, τόνισε ότι οι μακροοικονομικές παραδοχές είναι «εύθραυστες», επειδή η έκταση της εξυγίανσης συνεπάγεται πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλονιστεί, διότι η αμφιλεγόμενη σταθερότητα της νέας Βουλής συνέπεσε με την αιφνίδια επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κυρίως επειδή τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν. Η πώληση γαλλικών ομολόγων οδήγησε το επασφάλιστρο στον 10ετή τίτλο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο γερμανικό στις 80 μονάδες βάσης από τις 50 μονάδες βάσης προ εκλογών.

Το Παρίσι επιδιώκει να φέρει το έλλειμμα από το 6,1% του ΑΕΠ φέτος στο 5% του χρόνου, προειδοποιώντας πως, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα αναρριχηθεί στο 7% του ΑΕΠ. Υπό το πρίσμα αυτό έχει μεταθέσει στο 2029 αντί του 2027 την περιστολή του στο 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ενώ η Ιταλία θα το επιτύχει το 2026. «Δεν νομίζω ότι οι αγορές θεωρούν αυτή τη μείωση του ελλείμματος μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο Χάουκε Ζιέμσεν, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Commerzbank πριν από τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού. Επιπροσθέτως, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει σύντομα την ετυμηγορία των τριών μεγαλύτερων διεθνών οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας. Η Fitch Ratings, η οποία υποβάθμισε τη Γαλλία πέρυσι, ίσως ανακοίνωνε αργά χθες νέα εκτίμηση, ακολουθούμενη από τη Moody’s Ratings στις 25 Οκτωβρίου και την S&P Global Ratings τον Νοέμβριο. Πάντως, ακόμη και με μικρότερο έλλειμμα η Γαλλία θα πρέπει να πουλήσει ομόλογα ύψους 300 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το επόμενο έτος.

Το κόστος εξυπηρέτησης του επαχθούς χρέους της αναμένεται να διογκωθεί στα 54,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Αν και η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ, αποτελούμενη κυρίως από τους κεντρώους του Μακρόν και τους συντηρητικούς του πρωθυπουργού, πρέπει να πείσει για την αξιοπιστία της το επενδυτικό κοινό και να αποτρέψει μία περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού του δημοσίου, πρέπει επίσης να εξετάσει και το ενδεχόμενο να εκπέσει από κινήσεις βουλευτών. Τέλος, αναφέρεται πως το προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης θα αρχίσει να εξετάζεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Οι βουλευτές μπορούν να προτείνουν τροπολογίες και να προγραμματισθεί η ψηφοφορία μέχρι το τέλος του έτους. Χωρίς πλειοψηφία, η κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιον πως θα κάνει χρήση ειδικού άρθρου του Συντάγματος για να παρακάμψει την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, αυξάνοντας την πιθανότητα προτάσεων μομφής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT