Δέσμη προτάσεων για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Δέσμη προτάσεων για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Μείωση των έμμεσων φόρων και κυρίως των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ενεργειακά αγαθά, αύξηση των μέσων μισθών με έμφαση στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, εξορθολογισμός των τραπεζικών χρεώσεων, προσαρμογή της διαφοράς επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης […]

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Μείωση των έμμεσων φόρων και κυρίως των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ενεργειακά αγαθά, αύξηση των μέσων μισθών με έμφαση στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, εξορθολογισμός των τραπεζικών χρεώσεων, προσαρμογή της διαφοράς επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και πιο μακροπρόθεσμα, όπως η χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη διασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών και αγαθών στους τομείς διατροφής, ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών περιλαμβάνονται στα μέτρα που προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι, μέσω γνώμης που εξέδωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των συνεπειών της.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚ στην ενέργεια η ΟΚΕ υποστηρίζει ότι, καθώς η αύξηση των τιμών έχει οδηγήσει σε υψηλότερες εισπράξεις φόρων μέσα από άλλα κανάλια κατανομής τους, έχει συντελέσει ήδη στην εκπλήρωση των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού. «Η στρέβλωση όμως αυτή, της αύξησης των φορολογικών εσόδων μέσω της αύξησης των τιμών, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί και να υποκατασταθεί από περισσότερο λελογισμένους μηχανισμούς συλλογής εσόδων, μέσα από την αναπτυξιακή διαδικασία», προσθέτει. Επιπλέον, προτείνει την προσαρμογή του ΕΦΚ στα καύσιμα, σύμφωνα με τις μεταβολές του πληθωρισμού, στα επίπεδα του μέσου όρου της Ε.Ε.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η πρόταση της ΟΚΕ για δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τη διευκόλυνση της «συνεργατικής» λειτουργίας φωτοβολταϊκών, με παράλληλη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μικρούς παραγωγούς – καταναλωτές, πρόταση που γίνεται στην κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

Σε διοικητικό – ρυθμιστικό επίπεδο η ΟΚΕ προτείνει μεταξύ άλλων την παρακολούθηση των διακυμάνσεων των τιμών σε ορισμένες κρίσιμες αγορές, πέραν της παρακολούθησης που γίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ για τη συλλογή των στοιχείων για τον πληθωρισμό, έτσι ώστε να είναι πιο άμεσες οι παρεμβάσεις για την άρση των στρεβλώσεων. Επί τάπητος επανέρχεται και η ανάγκη αποτελεσματικότερου ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, η πρόταση της ΟΚΕ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, αξιόπιστου συστήματος αποτίμησης των συντελεστών παραγωγής, τιμολόγησης των τεχνικών έργων και τεκμηρίωσης της δαπάνης κατασκευής τους, καθώς και για την εντατικοποίηση των ελέγχων ειδικά σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT