Η αναθέρμανση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

Η αναθέρμανση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

Ξεπερνούν τα 7,4 δισ. τα κεφάλαια από εκδόσεις ομολόγων, αυξήσεις κεφαλαίου, νέες εισαγωγές και placements το 2023 και το 2024

6' 14" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότερα από 7,4 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2023 και το 2024 έως τώρα, μέσω των κινήσεων των ελληνικών εισηγμένων, με ώθηση και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, κάτι το οποίο έχει συστήσει τη χώρα σε ένα μεγαλύτερο κοινό επενδυτών, ενώ έχει μειώσει και το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις. Με βάση τις επικείμενες κινήσεις που έχουν ανακοινωθεί αλλά και την πιθανή αύξηση των placements με στόχο την αύξηση της μετοχικής διασποράς, έως το τέλος του έτους το ποσό αυτό δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τα 9 δισ. ευρώ.

Το 2023 οι ελληνικές εισηγμένες άντλησαν μέσω του Χ.Α. 1,737 δισ. ευρώ από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, επανεπενδύσεις μερισμάτων, εκδόσεις ομολόγων και νέες εισαγωγές.

Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν δύο εκδόσεις ομολόγων στο Χ.Α –από τις Metlen και Ideal Holdings– και τέσσερις δημόσιες εγγραφές (IPOs) – AustriaCard Holdings, Optima Bank, Trade Estates και Orilina Properties–, με το σύνολο των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από αυτές τις έξι πράξεις να διαμορφώνεται στα 840 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, άλλα περίπου 684,4 εκατ. αφορούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και άλλα 213,2 εκατ. ευρώ αφορούν συνολικά 16 εταιρικές πράξεις υπό μορφήν άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης και επανεπένδυσης μερισμάτων.

Το 2023 χαρακτηρίστηκε φυσικά και από την εκκίνηση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, με τα placements των τριών συστημικών τραπεζών Eurobank, Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας να διαμορφώνονται στο 1,45 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησε το placement της HELLENiQ ENERGY (235,4 εκατ. ευρώ).

Το συνολικό ποσό που έχει τοποθετηθεί φέτος μέχρι στιγμής στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι περίπου 4 δισ. ευρώ.

Συνδυαστικά, τα κεφάλαια που «σήκωσε» το 2023 η εγχώρια αγορά άγγιξαν τα 3,43 δισ. ευρώ.

Φέτος η κινητικότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη από τις αρχές του έτους. Οσον αφορά τα IPOs, είχαμε την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το α΄ τρίμηνο και της Noval Property το β΄ τρίμηνο, πράξεις συνολικού ύψους 833,04 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έως τώρα το 2024 έχουν γίνει δύο εκδόσεις ομολόγων στο Χ.Α. από τις Autohellas, Intralot (στο α΄ τρίμηνο), συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, και τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από Interwood, Doppler και Cenergy, συνολικού ύψους 203,54 εκατ. ευρώ. Από άλλες εταιρικές πράξεις, όπως μετατροπή warrants, άσκηση warrants και επανεπένδυση μερίσματος, τοποθετήθηκαν άλλα 90,3 εκατ. ευρώ. Μέσω των placements –ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τράπεζα Πειραιώς, Jumbo, Metlen, Κρι Κρι, Austriacard, Εθνική Τράπεζα– τοποθετήθηκαν συνολικά 2,53 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, το συνολικό ποσό που έχει τοποθετηθεί φέτος μέχρι στιγμής στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι περίπου 4 δισ. ευρώ.

Επεται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, ενώ και η Premia Properties έχει επίσης αναγγείλει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που θα φέρει το συνολικό ύψος του νέου χρήματος φέτος στο Χ.Α. κοντά στα 5 δισ. ευρώ, και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες κινήσεις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Ο νέος κανονισμός του Χ.Α. για την ελάχιστη απαιτούμενη ελεύθερη διασπορά εκτιμάται ευρέως πως θα «ενεργοποιήσει» ακόμη περισσότερα placements το επόμενο διάστημα.

Είναι γεγονός πως έπειτα από ένα πολυετές «κώμα», η ελληνική κεφαλαιαγορά φαίνεται να έχει αναθερμανθεί, όπως σχολίασε πρόσφατα και η Optima Bank, ενώ καθοριστικής σημασίας σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων θα αποτελέσει και η αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, η οποία πιθανότατα θα υλοποιηθεί το 2025. Αυτό άλλωστε υποδηλώνει η απόφαση του οίκου FTSE Russell να τοποθετήσει την ελληνική αγορά στον προθάλαμο για αναβάθμιση –με τον μόνο αστερίσκο να αποτελεί η μη απόδοση ακόμη της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα από τον οίκο Moody’s–, ενώ και η S&P έχει επίσης τοποθετήσει το Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση το 2025.

Γιάννος Κοντόπουλος: «Στο ραντάρ ξένων επενδυτών το Χρηματιστήριο Αθηνών»

Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Για την πολύ σημαντική εξέλιξη αναβάθμισης του Χ.Α., η οποία θα οδηγήσει σε «άνοιγμα» της εγχώριας αγοράς σε μια πολύ μεγαλύτερη «δεξαμενή» κεφαλαίων, ενισχύοντας σημαντικά την εμπιστοσύνη, μίλησε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιάννος Κοντόπουλος, επισημαίνοντας πως στη συνείδηση των ξένων επενδυτών το Χ.Α. είναι ήδη μια ανεπτυγμένη αγορά.

Η αναθέρμανση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς-1
Η αναβάθμιση και ενίσχυση της εξωστρέφειας του χρηματιστηρίου αποτελεί στρατηγικό στόχο, τονίζει ο κ. Κοντόπουλος.

– Θεωρείτε ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος και σε ένα χρόνο από σήμερα το Χ.Α. θα επιστρέψει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών;

– «H απόφαση του οίκου FTSE ήταν κάτι που ασφαλώς θέλαμε και περιμέναμε, δεν ήμασταν ωστόσο βέβαιοι για τη χρονική στιγμή μιας τέτοιας ανακοίνωσης. Στην πραγματικότητα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, η οποία είναι βασικό προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τους διεθνείς οίκους, αποτέλεσε την αφετηρία για την αναγνώριση των συντεταγμένων προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθειών μας. Επιπλέον υπάρχει μια σειρά πολύπλοκων ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων που πρέπει να πληροί μια αγορά για να ενταχθεί σε watchlist αναβάθμισης, για την εκπλήρωση των οποίων εργαζόμαστε συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια. Να σημειώσω εδώ ότι δεν είχαμε πάντα σαφή εικόνα των εσωτερικών υπολογισμών της μεθοδολογίας τους. Ελπίζουμε ότι η διαδρομή αυτή που μόλις ξεκίνησε με την ένταξη του Χρηματιστηρίου σε watchlist θα έχει αίσιο τέλος, και θα βρεθούμε σύντομα εκεί όπου πιστεύουμε ότι ανήκουμε ως αγορά της Ευρωζώνης, δηλαδή στον χάρτη των ανεπτυγμένων Χρηματιστηρίων».

– Τι σηματοδοτεί επί της ουσίας αυτή η απόφαση του FTSE;

– «Σηματοδοτεί ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους ξένους επενδυτές, αυξημένη εισροή κεφαλαίων και διευρυμένη γκάμα δυνάμει επενδυτών, οι οποίοι τελικά θα συμβάλουν συνολικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Τόσο τα passive όσο και τα active funds που παρακολουθούν τις ανεπτυγμένες αγορές είναι πολύ περισσότερα, τόσο σε αριθμό όσο και σε αξία. Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα στις εισηγμένες εταιρείες να επιτυγχάνουν καλύτερες αποτιμήσεις, καθώς οι επενδυτές που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές αποζητούν χαμηλότερο risk premium».

– Θεωρείτε ότι τα μηνύματα που θα εισπράξετε στα επικείμενα επενδυτικά συνέδριά σας στο εξωτερικό θα είναι ακόμη πιο θετικά μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του οίκου FTSE;

– «Είναι πολύ πιθανό. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω πως και πριν από την ανακοίνωση της ένταξής μας σε watchlist, αυτό που επιδιώκαμε –και νομίζω το πετύχαμε– ήταν να καταγραφεί το ελληνικό Χρηματιστήριο στη συνείδηση των ξένων επενδυτών ως μια ανεπτυγμένη αγορά. Υπάρχει πλέον διαπιστωμένη και καθολική αναγνώριση από την πλευρά τους της δυναμικής τροχιάς που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία αλλά και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών, και αυτό αποτυπώνεται σαφώς σε όλα τα επενδυτικά συνέδρια που διοργανώνουμε. Η αναβάθμιση και ενίσχυση της εξωστρέφειας του Χρηματιστηρίου μας αποτελεί για εμάς στρατηγικό στόχο, με τελικό ζητούμενο την ανάδειξη των θετικών προοπτικών της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Κατά συνέπεια, η τυπική επάνοδός μας στο κλαμπ των ισχυρών αγορών θα αποτελέσει –όταν έρθει– το επιστέγασμα μιας συντονισμένης προσπάθειας δύο και πλέον ετών».

– Η φετινή κινητικότητα των εισηγμένων είναι αξιοσημείωτη. Με τις έως τώρα κινήσεις και τις ανακοινωθείσες επικείμενες, καθώς και τα placements, το ποσό άντλησης προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Είστε αισιόδοξος για τη συνέχιση αυτής της διαδρομής, υπάρχει pipeline νέων εισαγωγών;

– «Yπάρχει πράγματι ενδιαφέρον σήμερα από πολλές εταιρείες για εισαγωγή τους στην Κύρια ή στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου μας. Αυτό διαπιστώνουμε στις πολλές επαφές που κάνουμε με εταιρείες από διάφορους κλάδους, τόσο στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνουμε στην Αθήνα ή στην επαρχία, όσο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη υποψήφιων προς εισαγωγή εταιρειών. Μια σειρά τέτοιων συναντήσεων θα κάνουμε στο τέλος του μήνα στην Κρήτη, όπου έχουμε ήδη προγραμματισμένες συναντήσεις με τοπικούς επιχειρηματίες, και διοργανώνουμε ημερίδα με τη συμμετοχή της περιφέρειας, στην οποία θα παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, ενώ CEO εισηγμένων εταιρειών θα μιλήσουν για την εμπειρία τους. Να θυμίσω ότι ανάλογη ημερίδα πραγματοποιήσαμε τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη, και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και με άλλες περιφέρειες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT