Ζουλιέτ Λανγκλέ στην «Κ»: Δεν φταίει το Airbnb για τη στεγαστική κρίση

Ζουλιέτ Λανγκλέ στην «Κ»: Δεν φταίει το Airbnb για τη στεγαστική κρίση

«Το πρόβλημα είναι η έλλειψη προσφοράς κατοικιών. Οι απαγορεύσεις δεν αποδίδουν. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση. Για τον μαζικό τουρισμό ευθύνονται τα ξενοδοχεία. Να έχει και ο ενοικιαστής το δικαίωμα για διαμοιρασμό της κατοικίας. Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι ξενοδοχειακή υπηρεσία».

3' 36" χρόνος ανάγνωσης

«Οι πόλεις που εφάρμοσαν απαγορεύσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση είδαν εκτόξευση των τιμών στα ξενοδοχεία και απώλειες εισοδήματος στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις», είναι το επιχείρημα που καταθέτει η διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής της Airbnb για την Ευρώπη, Ζουλιέτ Λανγκλέ, μιλώντας στην «Κ» στον απόηχο της ανακοίνωσης για 12μηνη παύση νέων εγγραφών διαμοιρασμού κατοικίας στην Ελλάδα.

«Οι ειδικοί και οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η βασική αιτία των προκλήσεων στέγασης είναι η έλλειψη προσφοράς κατοικιών για την κάλυψη της ζήτησης. (…) Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης εντοπίσει ότι υπάρχουν 600.000 κενές ιδιοκτησίες στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Airbnb έχει ελάχιστη έως καμία επίδραση στη διαθεσιμότητα ή στην οικονομική προσιτότητα των σπιτιών στη συντριπτική πλειονότητα των κοινοτήτων. (…) Μια τυπική αγγελία νοικιάζεται μέσω Airbnb για μόλις 24 νύχτες τον χρόνο και αποφέρει περίπου 4.000 δολάρια σε συμπληρωματικό εισόδημα για τις τοπικές οικογένειες. Περισσότεροι από τους μισούς οικοδεσπότες λένε ότι το επιπλέον εισόδημα τους βοηθά να υποστηρίξουν οικονομικά τα σπίτια τους και 1 στους 3 λέει ότι τον βοηθάει απέναντι στην αύξηση του κόστους διαβίωσης. Βλέπουμε επίσης ότι τα οικονομικά οφέλη από τα ταξίδια μέσω Airbnb συνήθως αντισταθμίζουν κάθε αντίκτυπο στο κόστος στέγασης. Σύμφωνα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), οι βραχυχρόνιες μισθώσεις συνέβαλαν σημαντικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας, αντιπροσωπεύοντας 1,65% ως άμεσο αντίκτυπο και παράγοντας 3,44 δισ. ευρώ το 2022. Ο κλάδος υποστηρίζει επίσης περίπου 54.000 θέσεις εργασίας», αναφέρει ενδεικτικά, κληθείσα να σχολιάσει το επιχείρημα ότι, παρότι η δραστηριότητα της πλατφόρμας παρέχει αξιοσημείωτες ευκαιρίες για εισόδημα στους κατόχους κατοικιών και συνεισφέρει στον τουρισμό, συγχρόνως στερεί από το απόθεμα των κατοικιών που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση συντελώντας στη στεγαστική κρίση.

«Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι για προσωρινό «πάγωμα» των αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε τρεις κεντρικές κοινότητες της Αθήνας. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τα δεδομένα για τον αντίκτυπό της πριν αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Πιστεύουμε ότι η ανακοίνωση του υπουργού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το επόμενο έτος θα επιτρέψει στην Airbnb και σε άλλους τουριστικούς φορείς να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές με τις τοπικές αρχές», σημειώνει η εκπρόσωπος της Airbnb, η οποία ζητεί να εξαιρεθούν από το μέτρο οι κάτοχοι ακινήτων που θέλουν να τα νοικιάζουν περιστασιακά. Τάσσεται μάλιστα υπέρ της βραχυχρόνιας μίσθωσης όχι μόνον από τον ιδιοκτήτη αλλά και από τον ενοικιαστή μιας κατοικίας, ως ρύθμιση στην οποία στοχεύει η πλατφόρμα μέσα από τις διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές να μετριάσουν τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού και στα ελληνικά νησιά.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο διαμοιρασμός κατοικίας συναντάται πλέον και ως κερδοφόρος επαγγελματική ενασχόληση, η ίδια προσεγγίζει τη δραστηριότητα της Airbnb ως «επιπλέον εισόδημα για οικογένειες που βασίζονται σε αυτήν ώστε να τα βγάλουν πέρα». Στο ίδιο μήκος κύματος, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του επίσημου τομέα της φιλοξενίας, ο οποίος από την πλευρά του ζητεί ίσους όρους ανταγωνισμού, αναφέρει ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις εταιρικές αλυσίδες ξενοδοχείων και σε κάποιον που μοιράζεται περιστασιακά το σπίτι του».

Υποστηρίζει, δε, ότι για τον μαζικό τουρισμό δεν ευθύνεται η Airbnb αλλά τα ξενοδοχεία: «Η βασική αιτία των προκλήσεων γύρω από τον τουρισμό στην Ευρώπη είναι οι δεκαετίες μαζικού τουρισμού με επίκεντρο τα ξενοδοχεία που κατακλύζουν ιστορικές hotspot περιοχές. Για παράδειγμα, στη Βαρκελώνη τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 70% των επισκεπτών διαμένει σε ξενοδοχεία και στις Βαλεαρίδες το ποσοστό ξεπερνά το 90%. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές να μετριάσουν τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού και στα ελληνικά νησιά, προωθώντας τον εκτός εποχής και εκτός αιχμής τουρισμό. Στην πραγματικότητα, η Airbnb αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό επισκεπτών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, διανέμει επισκέπτες και οφέλη σε περισσότερες κοινότητες και βοηθά τις τοπικές οικογένειες να υποστηρίξουν οικονομικά τα σπίτια τους».

Η Ζουλιέτ Λανγκλέ κάνει λόγο για 70.000 emails που εστάλησαν σε οικοδεσπότες Airbnb μέσω της συνεργασίας με την ΑΑΔΕ και προϊδεάζει για φορολογική δήλωση εισοδήματος από τη συγκεκριμένη αγορά, η οποία για το 2023 θα ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ. «Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν Airbnb κάθε μέρα και οι σοβαρές ενοχλήσεις είναι πολύ σπάνιες», τονίζει σχετικά με τα παράπονα για τις συνθήκες διαβίωσης σε πολυκατοικίες που φιλοξενούν κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σημειωτέον, ο όγκος εργασιών της Airbnb ανέρχεται διεθνώς σε 5 εκατ. οικοδεσπότες και 1,5 δισ. αφίξεις. Το 80% των 200 κορυφαίων προορισμών της πλατφόρμας διέπει πλέον κάποια μορφή ρύθμισης από τις κρατικές αρχές ως μέσο διαχείρισης των παρενεργειών της δραστηριότητας στις τοπικές κοινωνίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT