Νόμπελ Οικονομίας 2024: Στους οικονομολόγους Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζειμς Ρόμπινσον

Νόμπελ Οικονομίας 2024: Στους οικονομολόγους Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζειμς Ρόμπινσον

Για τις μελέτες τους σχετικά με το «πώς διαμορφώνονται οι θεσμοί και επηρεάζουν την ευημερία»

52" χρόνος ανάγνωσης

Με το Νόμπελ Οικονομίας 2024 τιμήθηκαν σήμερα οι Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Α. Ρόμπινσον «για τις μελέτες τους σχετικά με το πώς διαμορφώνονται οι θεσμοί και επηρεάζουν την ευημερία», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

«Οι τρεις βραβευθέντες παρείχαν νέες πληροφορίες σχετικά με το γιατί εντοπίζονται τεράστιες διαφορές στους δείκτες ευημερίας μεταξύ των κρατών. Μία σημαντική εξήγηση είναι οι σημαντικές διαφορές στη δομή των κοινωνικών θεσμών. Εξετάζοντας τα διάφορα πολιτικά και οικονομικά συστήματα κατάφεραν να αναδείξουν μια σχέση μεταξύ θεσμών και ευημερίας. Εχουν, επίσης, αναπτύξει θεωρητικά εργαλεία που μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι διαφορές στους θεσμούς εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά και το πώς οι θεσμοί μπορούν να αλλάξουν» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT