Το 60% των ανέργων εργάζεται μετά το πέρας της κατάρτισης από ΔΥΠΑ

Το 60% των ανέργων εργάζεται μετά το πέρας της κατάρτισης από ΔΥΠΑ

Για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την έναρξη της συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Εξι στους δέκα ανέργους που συμμετείχαν σε κάποιο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης της ΔΥΠΑ, δύο χρόνια μετά την έναρξη της συμμετοχής τους, ήταν ακόμη απασχολούμενοι. Επιπλέον, τρία χρόνια μετά την έναρξη συμμετοχής τους σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, οι συμμετέχοντες είχαν κερδίσει 1.500 ευρώ (σε τιμές 2015) περισσότερα από ό,τι παρόμοιοι αναζητούντες εργασία που δεν συμμετείχαν σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ. Τον θετικό αντίκτυπο των προγραμμάτων στην απασχολησιμότητα και τη διαμόρφωση των εισοδημάτων των ανέργων, όπως αυτός καταγράφεται σε μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), παρουσίασε ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Στην εκδήλωση έγινε η παρουσίαση των συμπερασμάτων και των βέλτιστων πρακτικών του κοινού έργου της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ σε έξι χώρες της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Και σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη η μελέτη, που στόχο είχε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα έτη και κυρίως τον σχεδιασμό ακόμη πιο αποτελεσματικών πολιτικών, κατέληξε μεταξύ άλλων στα εξής συμπεράσματα:

• 12 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής των 17 προγραμμάτων απασχόλησης της περιόδου 2017-2021, το ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων ήταν 59 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό των μη συμμετεχόντων, ήτοι 86,4% έναντι 27,7%.

• Ακόμη και 24 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής, όταν δηλαδή η πλειονότητα των προγραμμάτων είχε ολοκληρωθεί, το ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων ήταν 33 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό των μη συμμετεχόντων (61,4% έναντι 28,6%).

• Αλλά και 36 μήνες μετά, οι συμμετέχοντες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να απασχοληθούν σε σχέση με τους μη συμμετέχοντες, καθώς το ποσοστό απασχόλησής τους ήταν 59%, σε σύγκριση με το 32% της ομάδας σύγκρισης – διαφορά 27 ποσοστιαίων μονάδων.

• 12 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής των ανέργων σε 3 προγράμματα κατάρτισης της περιόδου 2017-2020, η πιθανότητα απασχόλησης ήταν 7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από αυτή των μη συμμετεχόντων (18% έναντι 11%).

• 24 μήνες μετά, η πιθανότητα απασχόλησης είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από αυτή των μη συμμετεχόντων (24% έναντι 15%).

• Επιπλέον, οι επιδράσεις της κατάρτισης στις σωρευτικές αποδοχές των καταρτιζομένων τρία έτη μετά την έναρξη της κατάρτισης είναι σημαντικές, αφού οι συμμετέχοντες είχαν κερδίσει 1.500 ευρώ (σε τιμές 2015) περισσότερα από ό,τι παρόμοιοι αναζητούντες εργασία που δεν συμμετείχαν στην κατάρτιση.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, η ΔΥΠΑ επενδύει σε δράσεις που οδηγούν στην εργασία κι αυτό θα το συνεχίσει ακόμη πιο εντατικά, πιο στοχευμένα και πιο αποτελεσματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και η έναρξη του 2ου κύκλου προγράμματος κατάρτισης «Women in Tech», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα γραφεία του επίσημου παρόχου κατάρτισης «Interlei», παρουσία της υποδιοικήτριας της ΔΥΠΑ Γιάννας Χορμόβα και του Executive Director Huawei Southeast Europe, Κέβιν Γουάνγκ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT