Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για ηλεκτρική διασύνδεση

Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για ηλεκτρική διασύνδεση

Στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης θα συμμετάσχουν και οι διαχειριστές των ηλεκτρικών συστημάτων των δύο χωρών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Με τη συμμετοχή και των διαχειριστών των ηλεκτρικών συστημάτων των δύο χωρών στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY). Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν χθες στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός ηλεκτρισμού της Αιγύπτου δρ Μαχμούντ Εσμάτ. Οπως επισήμως ανακοινώθηκε, σε συνέχεια αυτής της κοινής απόφασης των δύο υπουργών, οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου θα ξεκινήσουν, άμεσα, τη διαδικασία για την εταιρική συμμετοχή τους στο έργο. Παράλληλα οι δύο κυβερνήσεις θα παράσχουν την υποστήριξή τους, προκειμένου το έργο να συμπεριληφθεί εκ νέου στον επόμενο δεύτερο ενοποιημένο κατάλογο των έργων PCI/PMI (έργα κοινού ενδιαφέροντος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του αντίστοιχου διαχειριστή της Αιγύπτου θα ξεκινήσουν στη βάση ισόποσης μετοχικής συμμετοχής των δύο και της εταιρείας Elica του ομίλου Κοπελούζου, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης στο έργο. Δηλαδή στη νέα μετοχική σύνθεση της Elica θα συμμετάσχουν κατά 1/3 η κάθε πλευρά (όμιλος Κοπελούζου, ΑΔΜΗΕ και διαχειριστής της Αιγύπτου). Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διά του αρμόδιου υπουργού κ. Σκυλακάκη έθεσε ως προϋπόθεση για τη στήριξή της στο έργο, δέσμευση του επενδυτή ότι η ενέργεια που θα μεταφέρεται μέσω του καλωδίου θα παράγεται σε ποσοστό 75% από αιολικά. Πρόκειται για έναν «αστερίσκο» κρίσιμης σημασίας για το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας, που εμφανίζει πλεονάζουσα παραγωγή φωτοβολταϊκών και η εισαγωγή επιπλέον ενέργειας τις ίδιες ώρες που παράγουν τα εγχώρια ηλιακά πάρκα θα προκαλούσε πλήρη αποσταθεροποίηση του δικτύου.

Ο κ. Σκυλακάκης συναντήθηκε επίσης στο Κάιρο με τον υπουργό Υδάτινων Πόρων και Αρδευσης της Αιγύπτου δρ Χανί Σεουλάν, στο περιθώριο του συνεδρίου «Cairo Water Week», όπως και με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Καρίμ Μπαντάουι. Με τον πρώτο συμφώνησαν να καταρτίσουν και να υπογράψουν ένα μνημόνιο κατανόησης με αντικείμενο τρόπους άμυνας των δύο χωρών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με τον δεύτερο, να καταρτίσουν και να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Οι δύο χώρες θα διεκδικήσουν μάλιστα με κοινό αίτημά τους στην Κομισιόν αλλαγές στον κανονισμό, ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή και αποθήκευση CO2 από την Ελλάδα στην Αίγυπτο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT