Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερο κατά 14% φέτος

Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερο κατά 14% φέτος

Στο 1,168 ευρώ/λίτρο ξεκινάει η διανομή – 1,21 ευρώ/λίτρο το κόστος στην περιφέρεια

Με χαμηλές τιμές σε σχέση με πέρυσι στην έναρξη της περιόδου, αλλά με αυξημένη αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία τους σε περίπτωση εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τις αστικές περιοχές της χώρας αναμένεται να κάνει πρεμιέρα σήμερα γύρω στα 1,168 ευρώ/λίτρο, δηλαδή κατά 14% χαμηλότερα από την περυσινή τιμή έναρξης των 1,35 λεπτών/λίτρο. Σε 1,21 ευρώ/λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή στις εκτός αστικών κέντρων περιοχές της χώρας.

Η πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα εξαρτηθεί κατά βάση από τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής και την ένταση του χειμώνα. Επί του παρόντος οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή δεν δείχνουν να έχουν κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες μετά μια απότομη αύξηση τις πρώτες ημέρες της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ κινούνται σταθερά το τελευταίο διάστημα πέριξ των 76-77 δολαρίων το βαρέλι. Ωστόσο, ο κίνδυνος ανόδου των τιμών είναι ορατός σε περίπτωση εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με τους αναλυτές να προβλέπουν εκτίναξη της τιμής του Brent στα 90 δολάρια το βαρέλι και πιθανότατα στα 100 ευρώ σε περίπτωση αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ, μέσω των οποίων διέρχονται 20 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και το 20% της παγκόσμιας παραγωγής. Αν και οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα παραμένουν ακόμη σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, η αγορά εκτιμά ότι ο συνδυασμός χαμηλών τιμών και πολύ χαμηλών αποθεμάτων στους καυστήρες των νοικοκυριών και ο φόβος για άνοδο των τιμών λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή θα κινητοποιήσει τους καταναλωτές να σπεύσουν για προμήθειες στην έναρξη της περιόδου.

Η τιμή του αερίου διαμορφώνεται σε 0,07 ευρώ/κιλοβατώρα, μειωμένη κατά 13% σε σχέση με πέρυσι.

Η πορεία της ζήτησης θα εξαρτηθεί αφενός από την ένταση του χειμώνα και αφετέρου από το ύψος και τα κριτήρια διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης, που δεν αναμένεται πάντως να διαφοροποιηθούν σε σχέση με πέρυσι. Μια πιθανή σημαντική διαφοροποίηση είναι η αυξημένη επιδότηση, σε σχέση με άλλα καύσιμα, της ηλεκτρικής ενέργειας που μελετούν τα συναρμόδια υπουργεία ως μέτρο στροφής των νοικοκυριών στα πιο καθαρά καύσιμα. Το ύψος του επιδόματος διαμορφώθηκε πέρυσι βάσει εισοδηματικών και κλιματολογικών (βαθμοημέρες) κριτηρίων σε ένα εύρος της τάξεως των 100-1.000 ευρώ. Η ΠΟΠΕΚ, πάντως, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ζητάει την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία, ως αποτελεσματικότερο μέτρο για την ελάφρυνση των καταναλωτών αλλά και των πρατηριούχων. Το ποσό της μείωσης των τραπεζικών προμηθειών που επιβαρύνει τους εμπόρους θα υπερβεί, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, το 1,7 εκατ. ευρώ.

Μειωμένη κατά 13% σε σχέση με την περυσινή τιμή έναρξης είναι φέτος και η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία διαμορφώνεται στα 0,07 ευρώ/κιλοβατώρα, από 0,08 ευρώ/κιλοβατώρα πέρυσι, ενώ ελαφρώς αυξημένη κατά 2,95% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου πέρυσι είναι φέτος η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η τελική τιμή (συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και των φόρων) διαμορφώνεται τον Οκτώβριο φέτος στα 0,245 ευρώ/κιλοβατώρα, από 0,238 ευρώ/κιλοβατώρα πέρυσι.

Το φυσικό αέριο κρατάει και φέτος τα σκήπτρα του φθηνότερου καυσίμου για θέρμανση, με τις εκτιμήσεις ωστόσο των αναλυτών να προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης στη διεθνή αγορά, ειδικά στην περίπτωση ενός κρύου χειμώνα στην Ασία και στην Ευρώπη. Μεγαλύτερη στενότητα στην αγορά αναμένεται να προκαλέσει το τέλος της συμφωνίας για τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας στις 31 Δεκεμβρίου 2024, εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύσει την ανοδική τάση των τιμών του καυσίμου στον κόμβο του TTF, πιέζοντας προς τα πάνω και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή του φυσικού αερίου στο ΤTF κυμάνθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ 37,9 και 40,1 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ και χθες ξεπέρασε τα 40 ευρώ/μεγαβατώρα και έφτασε στα 41 ευρώ/μεγαβατώρα στα προθεσμιακά συμβόλαια των επόμενων μηνών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT