Εξαγορά της «Μπενρουμπή» από όμιλο Quest

Εξαγορά της «Μπενρουμπή» από όμιλο Quest

Ο όμιλος Quest εξαγόρασε σε πρώτη φάση το 70%, με την αξία της συμφωνίας να διαμορφώνεται στα 27,2 εκατ. ευρώ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Τη δραστηριοποίηση στον κλάδο της εμπορίας προς επιχειρήσεις (wholesale) ηλεκτρικών συσκευών και οικιακών σκευών, που διαθέτει αξιοσημείωτα περιθώρια κέρδους, επιτρέπει η εξαγορά σε πρώτη φάση του 70% της «Μπενρουμπή» από τον όμιλο Quest. Η συναλλαγή συνοδεύεται με τίμημα 27,2 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση ενδέχεται να διαμορφωθεί σε 29,2 εκατ. ευρώ μέσα στο 2025. Κι αυτό λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τους μετόχους μειοψηφίας, συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της «Μπενρουμπή Α.Ε.». Επίσης, μέχρι το 2027 η Quest είναι σε θέση να αποκτήσει το υπολειπόμενο 30% της εταιρείας, της οποίας τα επιχειρηματικά ίχνη χρονολογούνται από το 1880. Τότε ο Χάιμ Μπενρουμπή, πατέρας του Σαμ Σαμουήλ, προέδρου και εκτελεστικού μέλους της εταιρείας μέχρι το 2014 (οπότε απεβίωσε), μαζί με τον παππού του Σαμ ίδρυσαν ένα κατάστημα ειδών υαλοπωλείου στη Θεσσαλονίκη. Από τα μέσα του 1950 έως τα μέσα του 1960, η «Μπενρουμπή», υπό τους Σαμ Σαμουήλ (εγγονό του ιδρυτή) και Φρέντυ Αμπραβανέλ, έφερε στην Ελλάδα τις αντιπροσωπείες των γυάλινων σκευών Pyrex, Moulinex (μίξερ) και SEB (χύτρες ταχύτητας), ενώ το 2002 δημιούργησε τη δική της επωνυμία Izzy στις οικιακές συσκευές.

Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η δραστηριότητα της «Μπενρουμπή» (εμπορία ηλεκτρικών συσκευών) έχει υψηλότερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με την Πληροφορική. Και έως έναν βαθμό συγκλίνει, τεχνολογικά, με αυτή της εμπορίας κλιματιστικών μέσω της θυγατρικής της Quest, «Γ. Ε. Δημητρίου». Πληροφορίες αναφέρουν ότι μελλοντικά ενδέχεται να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ της «Γ.Ε. Δημητρίου» και της «Μπενρουμπή», οι οποίες όμως θα αφορούν κατά βάση τις μικρές οικιακές συσκευές (φριτέζες αέρος, σίδερα ατμού κ.λπ.), δηλαδή αυτές με την επωνυμία Singer, που διαθέτει η θυγατρική του ομίλου Quest. Η σημαντική εμπορική δραστηριότητα απέφερε στο εξάμηνο έσοδα της τάξεως των 419 εκατ. ευρώ και Ebitda 15,5 εκατ. ευρώ (+6,8%). Τα μεγέθη αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την Infoquest Technologies (Xiaomi κ.ά.), τη «Γ.Ε. Δημητρίου», την iSquare (επίσημο διανομέα της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο) και την iStorm (προϊόντα Apple). Η iStorm εγκαινίασε πρόσφατα ένα νέο κατάστημα στην Κηφισιά και πρόκειται τις προσεχείς ημέρες να ανοίξει ένα ακόμη.

Για την ώρα προέχει η (τυπική) έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς της «Μπενρουμπή» από την Quest, με την Αλίκη Μπενρουμπή (κόρη του Σαμ Μπενρουμπή) να διατηρεί τη θέση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας. Επίσης, την ιδιότητα της γενικής διευθύντριας Οικονομικών θα έχει η Αλεξία Μουστρούφη-Μπενρουμπή.

Η «Μπενρουμπή» εμφάνισε το 2023 πωλήσεις 25 εκατ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) 5,2 εκατ., κέρδη προ φόρων 3,8 εκατ. και καθαρά αποτελέσματα 2,8 εκατ. ευρώ, προβλέποντας άνοδο μεγεθών μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Το 2023 διένειμε μέρισμα 632.000 ευρώ από τα αποτελέσματα της χρήσης του 2022, ενώ για τα αποτελέσματα του 2023 αντιστοιχεί μέρισμα 1,47 εκατ. ευρώ. Επίσης, βάσει των μεγεθών του οκταμήνου της περυσινής χρονιάς, η εταιρεία έχει διανείμει προμέρισμα 632.000 ευρώ, ενώ μέρισμα 843.000 ευρώ είναι προς διανομή. Σημειώνεται ότι χθες η μετοχή της Quest ενισχύθηκε κατά 5,12%, στα 5,34 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT