Μειώθηκαν κατά 8,29% τα ασφαλιστήρια ζωής και υγείας το α΄ εξάμηνο

Μειώθηκαν κατά 8,29% τα ασφαλιστήρια ζωής και υγείας το α΄ εξάμηνο

Η πτώση οφείλεται και στις διαδοχικές αυξήσεις στα παλιά συμβόλαια που οδηγούν πολλούς ασφαλισμένους σε πρόωρες εξαγορές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Κατά 8,29% μειώθηκαν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και υγείας το α΄ εξάμηνο του 2024 σε σχέση με τα τέλη του 2023, φθάνοντας τα 1,6 εκατ. έναντι περίπου 1,8 εκατ. πέρυσι. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, βάσει των οποίων η μείωση εντοπίζεται στα ατομικά συμβόλαια υγείας, δηλαδή στα συμβόλαια που έχουν τα φυσικά πρόσωπα, ο αριθμός των οποίων υποχώρησε κατά 8,4%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά από το 2022 που τα ατομικά συμβόλαια ζωής και υγείας εμφανίζουν μείωση σε αντίθεση με τα ομαδικά προγράμματα που αυξάνονται σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια, φθάνοντας στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2024 στα 9.753.

Η μείωση των ατομικών ασφαλίσεων αποδίδεται είτε στις λήξεις είτε στις πρόωρες εξαγορές συμβολαίων με έμφαση τα προγράμματα ζωής και υγείας, που από 1,32 εκατ. συμβόλαια το 2023 μειώθηκαν σε 1,15 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2024 και οι οποίες δεν αντισταθμίστηκαν από τις νέες εργασίες.

Να διευκρινιστεί ότι τα στοιχεία της ΕΑΕΕ αφορούν συμβόλαια ζωής που ενσωματώνουν και ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας και δεν περιλαμβάνουν τα αυτοτελή προγράμματα υγείας που αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία.

Η μείωση αυτή στον βαθμό που αφορά πρόωρες εξαγορές αποδίδεται και στις διαδοχικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και δη στα παλιά συμβόλαια που κατά κανόνα αποτελούν μέρος μιας κάλυψης απώλειας ζωής ή αναπηρίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυξημένα ήταν το πρώτο εξάμηνο του έτους τα επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα που από 451.000 στα τέλη του 2023 αυξήθηκαν σε 473.500, ενώ σε ό,τι αφορά τα ομαδικά προγράμματα η άνοδος εντοπίζεται στα συμβόλαια ζωής, υγείας και ατυχημάτων που από 7.537 πέρυσι ανήλθαν στα 8.150.

Συνολικά τα ασφάλιστρα του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,3 δισ. ευρώ περίπου είναι από ατομικές ασφαλίσεις και άλλα 355 εκατ. ευρώ από ομαδικά προγράμματα.

Οι νέες εργασίες ανήλθαν στα 537,1 εκατ. ευρώ από 904,4 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2023 (δεν υπάρχουν διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία για το α΄ εξάμηνο του 2023), και όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, ο κύριος όγκος των νέων ασφαλιστικών εργασιών προέρχεται από επενδυτικά προϊόντα που αντιπροσωπεύουν το 74,4% των νέων πωλήσεων.

Οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές ανήλθαν το α΄ εξάμηνο σε 1,2 δισ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ περίπου που κατέβαλαν για το σύνολο του 2023.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT