Attica Bank: Στην αύξηση κεφαλαίου δύο μεγάλα αμερικανικά funds

Attica Bank: Στην αύξηση κεφαλαίου δύο μεγάλα αμερικανικά funds

Αναμένεται να συμμετάσχουν με 30 εκατ. σε συνεργασία με τη Thrivest

3' 32" χρόνος ανάγνωσης

Δύο μεγάλα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια αναμένεται να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 30 Οκτωβρίου με στόχο την άντληση 672,2 εκατ. ευρώ. Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» βάσει των οποίων η συμμετοχή τους φημολογείται σε 30 εκατ. ευρώ και θα γίνει σε συνεργασία με τη Thrivest Holdings, η οποία θα αποτελέσει τον βασικό μέτοχο της Attica Bank μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και τη μεταφορά των warrants από το Ταμείο, με ποσοστό που θα φτάσει το 62%.

Τα ονόματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα ή αύριο, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για μακροπρόθεσμους επενδυτές και η συμμετοχή τους στην ΑΜΚ ερμηνεύεται ως έμπρακτη απόδειξη υποστήριξης του εγχειρήματος δημιουργίας του 5ου πόλου στο τραπεζικό σύστημα στη βάση του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει εκπονηθεί.

Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ και όπως προβλέπεται η αύξηση θα γίνει με δικαιώματα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι δικαιούνται να εγγραφούν για νέες κοινές μετοχές σε αναλογία 677,4 νέες για καθεμία υφιστάμενη κοινή μετοχή. Στο πλαίσιο της αύξησης θα εκδοθούν 359.469.360 νέες κοινές μετοχές με τιμή διάθεσης 1,87 ευρώ ανά μετοχή για συνολικό ποσό έως 672,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, για κάθε μετοχή θα εκδοθεί ίδιος αριθμός (359.469.360) τίτλων κτήσης μετοχών (warrants), καθένας από τους οποίους θα παρέχει στον δικαιούχο το δικαίωμα απόκτησης 3,5 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της τράπεζας σε τιμή 0,05 ανά μετοχή. Οι τίτλοι θα προσφερθούν χωρίς αντάλλαγμα προς επενδυτές που θα εγγραφούν για τις νέες μετοχές στο πλαίσιο ΑΜΚ. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης στην αύξηση ορίζεται η Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 και από την ημερομηνία αποκοπής οι υφιστάμενες μετοχές της Attica θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην AMK.

Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ.

Ως ημερομηνία καταγραφής δικαιούχων (record date) έχει οριστεί η 17η Οκτωβρίου 2024. Η ημερομηνία έναρξης της περιόδου διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης είναι η 21η Οκτωβρίου, ως ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης έχει οριστεί η 30ή Οκτωβρίου και ως ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης η 4η Νοεμβρίου 2024. Λόγω της προσωρινής παύσης διαπραγμάτευσης της μετοχής μεταξύ 16 και 18 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο του reverse split στις υφιστάμενες μετοχές της τράπεζας, οι μεταφορές των μετοχών θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με ημερομηνία διακανονισμού συναλλαγών μεταφοράς έως τις 17 Οκτωβρίου.

Οπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ, το ΤΧΣ θα επενδύσει στην ΑΜΚ 459,3 εκατ. ευρώ ως εξής: α) 448,3 εκατ. για την απόκτηση 239,8 εκατ. νέων κοινών μετοχών και β) 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση συνολικά 5,9 εκατ. νέων κοινών μετοχών που δεν έχουν καλυφθεί και αντιστοιχούν σε μέρος του αναλογικού ποσοστού του ΤΜΕΔΕ. Το ποσοστό του, από 68,37% σήμερα, μετά την ΑΜΚ και την ενάσκηση των warrants θα μειωθεί στο 34,77%.

Η Thrivest θα επενδύσει στην ΑΜΚ 154,1 εκατ. ευρώ ως εξής: α) 58,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 31,3 εκατ. νέων κοινών μετοχών που αντιστοιχούν στην αναλογική της συμμετοχή στην ΑΜΚ, β) 3,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 1,8 εκατ. νέων κοινών μετοχών που δεν θα καλυφθούν από το ΤΜΕΔΕ, γ) 11,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 6 εκατ. νέων κοινών μετοχών που δεν θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, δ) 7,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 4,1 εκατ. νέων κοινών μετοχών που δεν καλύφθηκαν από άλλους μετόχους της Attica και ε) 73,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση έως και 39,1 εκατ. επιπλέον νέων κοινών μετοχών που θα παραμείνουν αδιάθετες. Θα καταβάλει επίσης 39,2 εκατ. για την άσκηση των warrants που αντιστοιχούν στο ποσοστό της ΑΜΚ και άλλα 6,8 εκατ. ευρώ για τα warrants που αντιστοιχούν στα αδιάθετα. Το ποσοστό της Thrivest, από 8,71% σήμερα, μετά την ΑΜΚ θα διαμορφωθεί στο 22,89% και μετά την ενάσκηση των warrants στο 62,01%.

Ο e-ΕΦΚΑ θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με 47,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 25,6 εκατ. νέων κοινών μετοχών και το ποσοστό του, από 7,13% σήμερα, θα μειωθεί στο 1,59% κατά την ενάσκηση των warrants. Tο ΤΜΕΔΕ θα επενδύσει 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 5,9 εκατ. νέων κοινών μετοχών και το ποσοστό του, από 3,78% σήμερα, θα μειωθεί στο 1,63% μετά την ΑΜΚ και την ενάσκηση των warrants. Ολες οι λοιπές αδιάθετες μετοχές θα κατανεμηθούν στη Thrivest.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT