Σε τροχιά ανόδου η βιομηχανία Alumil

Τα λειτουργικά κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος σε 50 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ. ευρώ το 2018

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Περαιτέρω διεύρυνση μεγεθών αναμένει η Alumil, όπως ανέφερε χθες στην πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας αλουμινίου Γιώργος Μυλωνάς. Οπως σημείωσε, τα χρόνια από το 2009 έως το 2015 υπήρξε πρωτόγνωρη κρίση, με την εταιρεία να πραγματοποιεί το έτος των capital controls αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ολοκληρώνοντας μέχρι το 2017 την αναδιάρθρωση της δραστηριότητάς της.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μυλωνάς, φέτος οι προσδοκώμενες πωλήσεις τοποθετούνται σε 430 εκατ. ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 67% και 6,1% συγκριτικά με τα έτη 2018 και 2023 αντίστοιχα. Ηδη κατά το φετινό εννεάμηνο οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 12,7%, σε 328,1 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος σε 50 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ. ευρώ το 2018. Κατά το α΄ εξάμηνο, ετησίως, τα Ebitda ενισχύθηκαν κατά 51,2%, σε 26 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 221,4%, σε 9 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο της φετινής χρήσης, έναντι του 2023, τα ίδια κεφάλαια της ελληνικής μητρικής και του ομίλου αναμένεται να ενισχυθούν κατά 179% και 97%, σε 114 εκατ. και 205 εκατ. ευρώ λόγω της ενίσχυσης των κερδών, την αύξηση της αποτίμησης παγίων και την απόσχιση του χυτηρίου σκραπ (ανακυκλωμένο πιστοποιημένο αλουμίνιο). Η απόσχιση που συνοδεύεται με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της μονάδας, η οποία σήμερα λειτουργεί κατά το ήμισυ. «Τα χυτήρια βγάζουν λεφτά όταν είναι ανοιχτά νύχτα – μέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Alumil. Ο στρατηγικός επενδυτής αναμένεται να έχει πλειοψηφικό ποσοστό στο χυτήριο σκραπ και η είσοδός του τοποθετείται έως τις αρχές του 2025.

Επίσης, η Alumil προσβλέπει, σε συνεργασία με το επενδυτικό κεφάλαιο One World Impact Partners, την από κοινού ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία έξι χρόνια η βιομηχανία έχει επενδύσει 87 εκατ. ευρώ που έχουν προέλθει από ίδια κεφάλαια. «Δανειστήκαμε μόνο το 2008 για να δώσουμε λύτρα για την απαγωγή μου (σ.σ.: αρχικά οι απαγωγείς του ζητούσαν 30 εκατ. ευρώ, αποσπώντας 10,8 εκατ.), σχολίασε ο κ. Μυλωνάς, τονίζοντας πως έχει υπάρξει σημαντική απομείωση δανεισμού από το 2018. Το κοινοπρακτικό δηλαδή δάνειο προβλέπεται να μειωθεί από 160 εκατ. ευρώ το 2018 σε 126 εκατ. φέτος και σε 92 εκατ. ευρώ το 2025. Αντίστοιχα, ο καθαρός δανεισμός προς Ebitda εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί σε 3 και 2,4 φορές φέτος και το 2025 από 9,7 το 2018.

Η Alumil υλοποιεί επένδυση 15 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης (Τράπεζα Πειραιώς) για την πλήρη αυτοματοποίηση διακίνησης υλικών στις παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς και για την αύξηση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Η βιομηχανία, που έχει ψηφιοποιήσει τις λειτουργίες της, έχει ιδρύσει κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Το 2022 προχώρησε στην επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη, έχοντας δημιουργήσει το πρώτο στην Ελλάδα κέντρο δοκιμών και πιστοποίησης προϊόντων και κατασκευών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT