Επένδυση 1 δισ. σε συγκρότημα data center από Dromeus – PIMCO

Επένδυση 1 δισ. σε συγκρότημα data center από Dromeus – PIMCO

Τα εγκαίνια του πρώτου κέντρου στα Σπάτα αναμένονται το φθινόπωρο του 2026

3' 4" χρόνος ανάγνωσης

Την πρώτη της επένδυση στον τομέα των data centers προωθεί αυτήν την περίοδο η νέα επενδυτική κοινοπραξία ανάμεσα στην Dromeus Capital και στην Apto, το «όχημα» της PIMCO στον συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για μια επένδυση η οποία σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, καθώς θα αφορά ένα συγκρότημα από τρία data centers (κέντρα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων), συνολικής δυναμικότητας 80 MVA (περί τα 80 MW). Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η έκταση που έχει αποκτηθεί για τον σκοπό αυτό, στα Σπάτα, απέχει μόλις λίγα μέτρα από την αντίστοιχη της επένδυσης που προωθεί και η Microsoft.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές φάσεις. Η πρώτη εξ αυτών προβλέπει την ανάπτυξη ενός data center μεγέθους 15 MVA και 15.000-20.000 τ.μ. Το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έχουν εξασφαλιστεί ήδη τόσο η προέγκριση της οικοδομικής άδειας όσο και η τροφοδότηση του ακινήτου με την απαιτούμενη ενέργεια για να λειτουργήσει. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξη της κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι την προσεχή άνοιξη, με τις σχετικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για εγκαίνια του νέου data center σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, δηλαδή το φθινόπωρο του 2026. Στόχος των επενδυτών είναι οι τομείς του cloud computing, της αποθήκευσης και της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των πιθανών χρηστών του συγκροτήματος αναμένεται να είναι κολοσσοί όπως η Google, η Amazon Web Services ή ακόμα και η ίδια η Microsoft.

Για την ανάπτυξη του πρώτου κέντρου δεδομένων έχουν εξασφαλιστεί ήδη η προέγκριση της οικοδομικής άδειας και η τροφοδότηση του ακινήτου με την απαιτούμενη ενέργεια.

Σε σχετική δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Dromeus Capital Αχιλλέας Ρισβάς ανέφερε ότι «η συνεργασία μας με την Apto μάς προσφέρει τη δυνατότητα να μοχλεύσουμε την τεχνογνωσία μας στην ελληνική αγορά και να την αξιοποιήσουμε στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των data centers». Με τη σειρά του ο κ. Ράσελ Πουλ, διευθύνων σύμβουλος της Apto, τόνισε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την Dromeus για την ανάπτυξη ενός data center τύπου hyperscale στην Αθήνα. Καθώς όλο και περισσότερες τέτοιες εταιρείες ανακοινώνουν την παρουσία τους στην αγορά, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι καλά τοποθετημένη για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των τομέων του cloud και της ΑΙ στην Ευρώπη, προσελκύοντας επενδύσεις και ευκαιρίες απασχόλησης».

Η νέα αυτή επένδυση σηματοδοτεί την είσοδο της Dromeus και στον τομέα των data centers, μετά την αγορά γραφείων και πιο πρόσφατα και τον τομέα των logistics. Στην πρώτη περίπτωση, σε συνεργασία με την BlackRock έχει αναπτυχθεί ένα χαρτοφυλάκιο γραφείων συνολικής αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ. Αυτήν την περίοδο προωθούνται κυρίως νέα έργα ανακατασκευής υφιστάμενων κτιρίων και ενεργειακής αναβάθμισής τους. Συγκεκριμένα, στην «αφετηρία» βρίσκεται το έργο της μετατροπής του πρώην ΕΚΕΠ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκθέσεων και Προβολής) στην εθνική οδό (Μεταμόρφωση) σε ένα βιοκλιματικό κτίριο γραφείων. Πρόκειται για συνολική επένδυση 30 εκατ. ευρώ, που θα καταστήσει το ακίνητο των 17.210 τ.μ. σε ένα σύγχρονο και πράσινο κτίριο. Αλλο ένα έργο που ξεκινάει αυτό το διάστημα είναι η ανάπλαση κτιρίου γραφείων 4.500 τ.μ. στη Λ. Συγγρού, έναντι του χώρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η συγκεκριμένη επένδυση υπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως στον τομέα των logistics μόλις ολοκληρώθηκε το πρώτο έργο, που αφορά ένα σύγχρονο κτίριο επιφάνειας 42.000 τ.μ. στην Ελευσίνα. Μισθωτής θα είναι η Synergy, εταιρεία παροχής υπηρεσιών logistics. Παράλληλα σχεδιάζεται και η επέκταση του εν λόγω συγκροτήματος κατά 30.000 τ.μ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης της Dromeus στην αγορά logistics στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό υφίσταται κοινοπραξία με την επενδυτική εταιρεία Quilvest Capital Partners, έναν επενδυτικό όμιλο που διαθέτει κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ υπό διαχείριση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT