Η Goldman Sachs ανεβάζει τον πήχυ για την ανάπτυξη της Κίνας

Η Goldman Sachs ανεβάζει τον πήχυ για την ανάπτυξη της Κίνας

Ο οίκος, μετά τις εξαγγελίες του Πεκίνου για μέτρα στήριξης, αναβάθμισε τις προβλέψεις του τόσο για φέτος όσο και για το 2025

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2024 προχώρησε η Goldman Sachs μετά τις εξαγγελίες του Πεκίνου για μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, το Σάββατο ανακοινώθηκαν από το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών σχέδια για αύξηση του δανεισμού, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία μέσω των υψηλότερων κρατικών δαπανών.

Η Goldman Sachs εκτιμά τώρα πως η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,9% φέτος, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 4,7%. Παράλληλα, ο οίκος αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για το 2025 στο 4,7% από 4,3%.

Η αναβάθμιση από τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο έρχεται την ώρα που οικονομολόγοι και επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν την επίδραση που θα έχουν οι προσπάθειες του Πεκίνου να ενισχύσει την κινεζική οικονομία εν μέσω επίμονου αποπληθωρισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης, που σύμφωνα με κάποιους αναλυτές είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός.

Ο υπουργός Οικονομικών Λαν Φοάν είπε ότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους θα χρησιμοποιηθούν 2,3 τρισ. γουάν (325 δισ. δολάρια) από ειδικά ομόλογα των τοπικών κυβερνήσεων. Κατόπιν τούτων, η Goldman εκτιμά ότι το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών θα οδηγήσει σε ισχυρότερη ανάκαμψη της οικονομίας σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της.

Σε περαιτέρω ενέργειες για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομία, οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν τη Δευτέρα να ενισχύσουν τις πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων απροσδιόριστων μέτρων για την προώθηση των επιχειρήσεων «μονόκερων», δηλαδή των startups που φτάνουν σε αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στη βελτίωση του κλίματος στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των θέσεων εργασίας στις πόλεις, αλλά έχει δει τα κέρδη του να συμπιέζονται από την επιβράδυνση της οικονομίας και την πτώση των τιμών. Η Goldman, πάντως, προειδοποίησε ότι οι διαρθρωτικές προκλήσεις της Κίνας παραμένουν και διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το 2026 και μετά. «Οι “τρισδιάστατες” προκλήσεις –η επιδείνωση των δημογραφικών στοιχείων, η πολυετής τάση απομόχλευσης του χρέους και η παγκόσμια προσπάθεια μείωσης του ρίσκου στην εφοδιαστική αλυσίδα– είναι απίθανο να αντιστραφούν από τον τελευταίο γύρο χαλάρωσης της πολιτικής», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του οίκου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT