Προσφυγή στο ΣτΕ από ιδιοκτήτες ταξί

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Με την προθεσμία για την τοποθέτηση ειδικής αυτοκόλλητης ταμπέλας με την ένδειξη POS να «τρέχει», ιδιοκτήτες ταξί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το επίμαχο ζήτημα. Με την προσφυγή, που κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων, τους Συνδέσμους Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Οχημάτων με Μετρητή Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Μυτιλήνης και τον Σύνδεσμο Ραδιοταξί, ζητείται η αναστολή και η ακύρωση της απόφασης που υποχρεώνει όλους τους οδηγούς ταξί να τοποθετούν στο πίσω δεξί τμήμα του παρμπρίζ ειδικό σήμα διαστάσεων 25×12 το οποίο θα γνωστοποιεί στα ελληνικά και αγγλικά την κατοχή μηχανήματος POS. Μάλιστα, η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ σε περίπτωση μη τοποθέτησης του σήματος, με τους προσφεύγοντες να σημειώνουν ότι προσκρούει σε πλειάδα ευρωπαϊκών διατάξεων, αλλά και να θέτουν ζήτημα ασφαλείας από την τοποθέτηση του αυτοκόλλητου, αφού εμποδίζεται ο οπτικός έλεγχος από το κάθισμα του οδηγού και προξενεί βλάβη στους υαλοκαθαριστήρες.

Η Αννα Στρατινάκη νέα Συνήγορος του Καταναλωτή

H κ. Αννα Στρατινάκη, γνωστή κυρίως από την πολυετή θητεία της στο υπουργείο Εργασίας, είναι η νέα Συνήγορος του Καταναλωτή, με την επίσημη τοποθέτησή της να γίνεται χθες, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου. Η κ. Στρατινάκη διαδέχεται τον κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, ενώ αναπληρώτρια Συνήγορος παρέμεινε η κ. Βασιλική Μπώλου. «Είναι μια δέσμευση της κυβέρνησης και προσωπικά θέλω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε ο Συνήγορος του Καταναλωτή να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ήδη θετικό αποτύπωμά του», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ενίσχυση μεγεθών για την Egnatia Aviation

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2026 αναμένεται να ολοκληρωθεί το επενδυτικό σχέδιο 10 εκατ. ευρώ της σχολής πιλότων, με έδρα την Καβάλα, Egnatia Aviation. Με στόχο τη μεγέθυνσή της, η Egnatia Aviation δρομολογεί νέο διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης, αίθουσες διδασκαλίας και καταλύματα, δρομολογώντας νέες δραστηριότητες (π.χ. ακαδημία μηχανικών αεροσκαφών). Πέρυσι, σε σχέση με το 2022, η εταιρεία ενίσχυσε κατά 3,22% τον τζίρο, στα 6,4 εκατ. ευρώ, κι εμφάνισε κέρδη προ τόκων και φόρων 205,5 χιλ. ευρώ (+37%).

Υπό την απειλή υποβάθμισης η Γαλλία

Ξεκίνησαν οι υποβαθμίσεις της Γαλλίας και οι αναλυτές εκτιμούν πως θα συνεχιστούν. Την Παρασκευή, η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της Γαλλίας σε αρνητικές από σταθερές, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα ακολουθήσει υποβάθμιση και της αξιολόγησης σύντομα. Ο οίκος υπογράμμισε την επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας καθώς και τα σημαντικά μεσοπρόθεσμα ελλείμματα, τονίζοντας πως προβλέπει έλλειμμα 5,4% του ΑΕΠ για το 2025/2026 και δεν αναμένει η κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο της να το μειώσει κάτω του 3% έως το 2029. Οπως σχολιάζει η Citigroup, μια υποβάθμιση του rating της Γαλλίας προσεχώς είναι πολύ πιθανή, ενώ και άλλοι οίκοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Fitch άμεσα.

Ξεκινάει ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει η διαδικασία διαλόγου μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως, λίγες ημέρες μετά τη λήψη του πορίσματος της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με επαρκείς κατώτατους μισθούς, κάλεσε σε διάλογο τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων. Η πρόταση αφορά την αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, μέσω ενός μαθηματικού τύπου που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Η αυλαία του διαλόγου ανοίγει σήμερα, με τη συνάντηση της κ. Κεραμέως και του γενικού γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Νίκου Μηλαπίδη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κεραμέως έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο κύκλο συνομιλιών με τους εκπροσώπους όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Συμφώνου Εργασίας που προωθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT