Ερευνα: Θέλουν λιγότερους, πιο εύπορους τουρίστες

Ερευνα: Θέλουν λιγότερους, πιο εύπορους τουρίστες

Οι Ελληνες αναγνωρίζουν τη σημασία του τουρισμού, αλλά ζητούν βελτιώσεις, σύμφωνα με έρευνα της Pulse για την «Κ»

Μπορεί να είναι πανθομολογούμενη η σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία, όμως, η τάση για έλευση λιγότερων αλλά περισσότερο εύπορων ξένων ισχυροποιείται. Αυτό προκύπτει από την τρίτη μεγάλη πανελλαδική έρευνα για τον τουρισμό και τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι… μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας. Πρόκειται για τα στοιχεία που κατέγραψε η Pulse για λογαριασμό της πρωτοβουλίας της «Κ», Reimagine Tourism in Greece, που αποσκοπεί στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, πολιτείας, τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων. Και αυτό με στόχο την ανάδειξη ενός νέου «παραδείγματος» για τον τουρισμό, το οποίο θα ενισχύσει τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα, προφυλάσσοντας όμως παράλληλα το περιβάλλον, αλλά και τον χαρακτήρα των προορισμών της.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ και αρκετά σημαντικό τον τουρισμό για την ελληνική οικονομία. Το 48% εκτιμά πως οι επιλογές της χώρας για το μέλλον του τουρισμού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται βελτιώσεις (43%). «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», σημείωσε ο γενικός διευθυντής της Pulse Γιώργος Αράπογλου, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο εύρημα.

Επίσης, το 54% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι προτιμά λιγότερους ξένους τουρίστες με καλύτερη οικονομική άνεση, ενώ μόλις το 14% τάσσεται υπέρ της έλευσης περισσότερων ταξιδιωτών ανεξαρτήτως οικονομικής άνεσης. Υπάρχει υπερτουρισμός στην Ελλάδα; Επτά στους δέκα σημειώνουν πως «σίγουρα ναι» (29%) και «μάλλον ναι» (38%), ενώ μόλις το 26% απαντά αρνητικά. Το ποσοστό είναι λίγο υψηλότερο σε όσους βρίσκονται σε τουριστικό προορισμό ή σε νησί, υπογράμμισε ο κ. Αράπογλου.

Το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο τουρισμός απειλεί πολύ (19%) και αρκετά (27%) την ελληνική παράδοση και το τοπίο. Το συγκεκριμένο ποσοστό, ως σύνολο, έχει παραμείνει αμετάβλητο, σε σύγκριση με την έρευνα της Pulse το διάστημα 18-20 Ιουνίου. Ωστόσο, η διαφορά σχετίζεται με το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 3% όσοι αναφέρουν ότι ο τουρισμός απειλεί «πολύ» την ελληνική παράδοση και το τοπίο.

Κατά πόσον αποτελεί πηγή ανησυχίας το γεγονός ότι η μεγάλη ζήτηση για καταλύματα και οι αυξημένες τιμές είναι εμπόδιο για να κάνουν διακοπές σε μέρη που επιθυμούν; Το 59% απαντά ότι η ισχυρή τουριστική ζήτηση περιορίζει πολύ (33%) και αρκετά (26%) τις διαθέσιμες επιλογές. Είναι αξιοσημείωτο ότι το συγκεκριμένο ποσοστό υποχώρησε ελαφρώς συγκριτικά με το αντίστοιχο (62%) της έρευνας του καλοκαιριού.

Το 67% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν σέβεται το περιβάλλον, ποσοστό που έχει αυξηθεί ελαφρώς (3%) συγκριτικά με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου. Σχετικά με την επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στον αστικό και κοινωνικό ιστό της Αθήνας, το 74% των συμμετεχόντων-κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής επισημαίνει πως το Airbnb αποτελεί πηγή ανησυχίας.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι απόψεις των συμπολιτών μας είναι ισορροπημένες. Αναγνωρίζουν τη σημασία του τουρισμού και ζητούν ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT