Συντάξεις: Εντός 3 έως 6 μηνών η έκδοση των επικουρικών

Συντάξεις: Εντός 3 έως 6 μηνών η έκδοση των επικουρικών

Βασική προϋπόθεση η συμπλήρωση 15ετίας, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για fast track απονομές επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, εντός 3 ή το πολύ 6 μηνών, καθορίζει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, σε εφαρμογή του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου (Ν. 5078/2023). Πρόκειται για τον νόμο που προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης των επικουρικών συντάξεων, λαμβάνοντας υπόψη ως βασική προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες. Στη συνέχεια, εντός 3 ετών, θα γίνεται ο πλήρης υπολογισμός των εργάσιμων ημερών, προκειμένου να απονέμεται το σύνολο της παροχής. Αναλυτικά, με εγκύκλιο που εξέδωσε ο φορέας, ξεκαθαρίζεται ότι βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης είναι η συμπλήρωση το λιγότερο 15 ετών προϋπηρεσίας, ήτοι 4.500 ημερών ασφάλισης. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2023 και μετά, οι επικουρικές συντάξεις δεν θα απονέμονται στη βάση της συμπλήρωσης του 67ου έτους ηλικίας του δικαιούχου. Θα απονέμονται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της κύριας σύνταξης, για την οποία άλλωστε ισχύει ως βασική προϋπόθεση η συμπλήρωση 15ετίας. Εναλλακτικά, θα απονέμονται εντός έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης απονομής επικουρικής σύνταξης, σε περίπτωση που αυτή υποβλήθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο από την αίτηση για απονομή κύριας σύνταξης.

Οι έλεγχοι των αποφάσεων σύνταξης του κύριου φορέα που εκδίδονται με τη διαδικασία της ταχείας απονομής (fast track), θα πραγματοποιούνται εντός 3 ετών από την έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, μετά την παρέλευση 5ετίας από την έκδοση της σχετικής συνταξιοδοτικής πράξης δεν μπορεί να γίνει έλεγχος, ώστε να διορθωθούν τυχόν παραλείψεις. Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις, οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν εντός ενός έτους από την έκδοσή τους. Αν παρέλθουν τρία έτη από την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης, σε αυτή την περίπτωση, δεν επιτρέπεται να γίνουν έλεγχοι.

Εάν ο ασφαλισμένος δικαιωθεί μειωμένης σύνταξης για τον κύριο φορέα, τότε η μείωση αυτή εφαρμόζεται στο ίδιο ποσοστό και για την επικουρική σύνταξη. Προσοχή όμως. Η όποια μείωση αφορά το τμήμα της σύνταξης μέχρι 31.12.2014, καθώς μετά, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT