Διαφωνεί η ΓΣΕΕ με το πόρισμα για τον κατώτατο μισθό

Διαφωνεί η ΓΣΕΕ με το πόρισμα για τον κατώτατο μισθό

Τα συνδικάτα ζητούν να ρυθμίζεται από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από την κυβέρνηση

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Την πάγια θέση της συνομοσπονδίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για ρύθμιση του ύψους του κατώτατου μισθού από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από την κυβέρνηση, όπως ίσχυε πριν από 12 χρόνια, επανέλαβε το προεδρείο της ΓΣΕΕ στην υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε χθες.

Στόχος της συνάντησης ήταν η κατάθεση προτάσεων, από πλευράς της ΓΣΕΕ, επί του πορίσματος που έχει εκδώσει η επιστημονική επιτροπή ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς, στο οποίο προτείνεται νέα διαδικασία καθορισμού τους. Βάσει αυτής, έως και το 2027 οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα αποφασίζονται με βάση το ισχύον σύστημα, που προβλέπει μεταξύ άλλων διαβούλευση κυρίως μέσω υπομνημάτων με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς, έκδοση μη δεσμευτικού πορίσματος από ειδική επιτροπή και οριστική, τελική απόφαση από την κυβέρνηση. Από το 2028 και εφεξής η επιστημονική επιτροπή προτείνει την αυτόματη αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με βάση έναν συντελεστή που θα προκύπτει από το άθροισμα του πληθωρισμού και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα «παγώματος» του κατώτατου μισθού σε έκτακτες περιστάσεις, ακόμη κι αν ο μηχανισμός δείχνει το αντίθετο.

Οι διαφωνίες των συνδικάτων εντοπίζονται τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, καθώς, όπως μετέφεραν στην κ. Κεραμέως παρουσία του γενικού γραμματέα Εργασίας Νίκου Μηλαπίδη, του προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού:

• Διατηρείται το μνημονιακό καθεστώς με την αφαίρεση του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν επί του κατώτατου μισθού.

• Προβλέπεται ακόμη και το «πάγωμα» των κατώτατων αποδοχών σε περίπτωση που κριθεί ότι η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί τη χορήγηση αύξησης.

• Το νέο σύστημα καθιερώνει έναν μόνιμο κόφτη, ένα αυτόματο μισθολογικό πλαφόν για τους μισθούς των εργαζομένων.

• Δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για την αποκατάσταση των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες αντί για το 80% των εργαζομένων που προβλέπει η κοινοτική οδηγία, καλύπτουν λιγότερο από το 30%.

«Δυστυχώς, αυτό που μάθαμε και αυτό που εμπεδώσαμε είναι τελικά ότι η κυβερνητική απόφαση είναι να μην επανέλθει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό», δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι και με τη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η προσπάθεια για πραγματικές αυξήσεις και συλλογικές συμβάσεις για όλους.

Η κ. Κεραμέως άκουσε με προσοχή και κατέγραψε όλες τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τις απόψεις που διατύπωσαν τα μέλη της ΓΣΕΕ.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που ακολούθησε, επισημάνθηκαν κάποια από τα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου μηχανισμού, όπως:

1. Η προβλεψιμότητα ως προς τη μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού, ώστε να στηρίζει αφενός τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων και αφετέρου τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ευνοώντας παράλληλα τις επενδύσεις.

2. Η εισαγωγή συγκεκριμένων κριτηρίων, βάσει της κοινοτικής οδηγίας, ώστε να προστατεύεται η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, εξασφαλίζοντας τη μακροχρόνια οικονομική διατηρησιμότητα.

3. Η προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών.

4. Η δικαιότερη κατανομή των μισθών για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, 5 συνολικά, η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας και

6. Η χρήση ενός δοκιμασμένου από πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. μοντέλου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι «ο διάλογος τώρα ξεκινάει», επισημαίνοντας ότι ο κύκλος του διαλόγου με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους προηγείται της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία θα τεθεί το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας, με στόχο «τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας και την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση της υπουργού με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT