Το προφίλ των ξένων αγοραστών εξοχικών

Το προφίλ των ξένων αγοραστών εξοχικών

Επιχειρηματίες και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, από 50 ετών και άνω, με προϋπολογισμό 250.000 έως 600.000 ευρώ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης

Επιχειρηματίες και ανώτερα ή ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ηλικίας από 50 ετών και άνω, αποτελούν σήμερα το βασικό αγοραστικό κοινό εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για ανθρώπους που έχει αποταμιεύσει κάποια χρήματα κι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα νεόδμητο, ως επί το πλείστον, εξοχικό στην ελληνική αγορά, με τη βασική τους στόχευση να αφορά κατά κύριο λόγο ίδια χρήση και δευτερευόντως και την εκμετάλλευση μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα σχετικής ανάλυσης της εταιρείας Elxis – At Home in Greece, η οποία εδρεύει στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας και ειδικεύεται στην πώληση και διαχείριση εξοχικών κατοικιών στην ελληνική αγορά. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, η πολυπληθέστερη κατηγορία αφορά αγοραστές με διαθέσιμο προϋπολογισμό από 250.000 μέχρι 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Γαβριηλίδη, «μέχρι το 2023 το ταβάνι των πελατών μας ήταν περίπου οι 450.000-500.000 ευρώ κι αυτό αφορούσε σχετικά μικρό αριθμό, καθώς οι περισσότεροι κινούνταν πέριξ των 300.000-350.000 ευρώ. Σήμερα βλέπουμε ότι αυτό έχει αλλάξει και υπάρχει ζήτηση και για πιο ακριβά σπίτια, άνω των 500.000 ευρώ, ασφαλώς νέες κατασκευές με ιδιωτική πισίνα και μεγάλους χώρους, κήπο και άλλες παροχές».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του 2024 η μέση αξία των κατοικιών που έχουν πουληθεί διαμορφώνεται σε 378.500 ευρώ, ποσό που αποτελεί αύξηση κατά 27,8% σε σύγκριση με τα ακίνητα που πουλήθηκαν το 2023. Συγκριτικά με το 2022 η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς τότε η μέση αξία των πωλούμενων εξοχικών δεν ξεπερνούσε τις 263.000 ευρώ, δείγμα της στροφής που πραγματοποιούν οι αγοραστές, παρά την αύξηση των επιτοκίων που έχει μεσολαβήσει.

«Βλέπουμε ότι φέτος η συνολική αξία των πωλήσεων που πραγματοποιούμε έχει ξεπεράσει κατά πολύ την περυσινή επίδοση, παρότι σε απόλυτους αριθμούς οι κατοικίες που έχουν πουληθεί είναι ανάλογες του 2023. Αυτό συμβαίνει επειδή το κόστος των ελληνικών ακινήτων σε σχέση με τις προδιαγραφές τους και το τι προσφέρεται σε άλλες αγορές είναι δύσκολο να συγκριθούν. Βλέπουμε ότι νεόδμητα ακίνητα με ιδιωτική πισίνα, κοντά ή με θέα προς τη θάλασσα και μια σειρά από ανέσεις, με κόστος 350.000 ευρώ, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το κόστος είναι 40% υψηλότερο κατά μέσον όρο. Ετσι, η απόφαση να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εύκολη, ακόμα κι αν το κόστος είναι πλέον μεγαλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γαβριηλίδης.

Σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές των πολυτελών εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα είναι έως και 40% χαμηλότερες.

Οσον αφορά τις περιοχές, οι αγοραστές της Βορειοδυτικής Ευρώπης, δηλαδή όσοι προέρχονται από χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία και η Γαλλία, επιλέγουν εξοχικά κυρίως σε Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο και Ρόδο. Κάποιοι εξ αυτών, κυρίως Ελβετοί, Ολλανδοί και Γάλλοι, κινούνται και προς νησιά των Κυκλάδων, όπως π.χ. η Πάρος, η Αντίπαρος, η Νάξος και η Ανδρος, ενώ μια μικρή μερίδα στρέφεται και προς Μύκονο και Σαντορίνη.

Αντιστοίχως, και οι αγοραστές από τις ΗΠΑ και τη Μεγ. Βρετανία κινούνται προς τις παραπάνω περιοχές, αλλά ακόμα περισσότερο προς τις Κυκλάδες. Αξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι σε ποσοστό 15%-20% οι ενδιαφερόμενοι από την αγορά της Γερμανίας είναι Ελληνες ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, κάτι που αρχίζει να παρατηρείται και σε αρκετούς υποψήφιους αγοραστές από τις ΗΠΑ.

Με βάση τα στοιχεία της Elxis, κατά κύριο λόγο, όσοι τοποθετούνται σήμερα σε εξοχικές κατοικίες είναι επιχειρηματίες ή στελέχη επιχειρήσεων, ηλικίας από 50 έως 60 ετών, που έχουν ως προτεραιότητα την ίδια χρήση. Επίσης, μια σημαντική αγοραστική ομάδα αφορά νεότερους αγοραστές, ηλικίας από 35 έως 45 ετών, με υψηλά εισοδήματα, που προσβλέπουν όχι μόνο στην ίδια χρήση, αλλά επίσης στην εκμετάλλευση για κάποιο χρονικό διάστημα και αργότερα και τη μεταπώληση με αφορολόγητη υπεραξία. Οι πιο δραστήριοι επενδυτικά είναι οι Ολλανδοί και δευτερευόντως οι Βέλγοι. Περίπου οι μισοί αγοραστές που προέρχονται από τις χώρες αυτές έχουν επενδυτικό προσανατολισμό και προχωρούν σε εκμετάλλευση του εξοχικού τους για το διάστημα που δεν το χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών δεν διστάζουν να το μεταπωλήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον διαπιστώσουν ότι μπορούν να έχουν και σημαντικό κέρδος.

Αντιστοίχως, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ και τη Μεγ. Βρετανία στρέφονται κυρίως στην ίδια χρήση, αλλά πλέον και στην εξασφάλιση άδειας διαμονής στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», ακόμα και μετά την πρόσφατη αύξηση του ελάχιστου ύψους επένδυσης από τις 250.000 στις 400.000 ευρώ, εφόσον το εξοχικό βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα και όχι σε κάποιο νησί, όπου το όριο έχει πλέον αυξηθεί στις 800.000 ευρώ. Οσον αφορά τους αγοραστές από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, επίσης κινούνται περισσότερο με γνώμονα την ίδια χρήση, αλλά κάποιοι εξ αυτών έχουν ως στόχο και την εκμίσθωση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT