Μονάδα απορριμμάτων αναλαμβάνουν Τιτάν και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Μονάδα απορριμμάτων αναλαμβάνουν Τιτάν και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Το εργοστάσιο διαχείρισης σκουπιδιών θα κατασκευασθεί στη Βόρεια Ελλάδα μέσω ΣΔΙΤ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Η πρόσβαση στην παραγωγή και χρήση εναλλακτικών, πράσινων καυσίμων αποτελεί το βασικό «δέλεαρ» της συμμετοχής του ομίλου Τιτάν στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Μέσω της αξιοποίησης τέτοιων μονάδων, ο όμιλος θα μπορέσει να εξασφαλίσει «καθαρότερα» καύσιμα για τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής του, βελτιώνοντας κατακόρυφα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της κυκλικής οικονομίας.

Ουσιαστικά, πέραν των εσόδων από την εκμετάλλευση μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, η «Τιτάν» θα αποτελεί και τον τελικό «αγοραστή» του παραγόμενου προϊόντος από την επεξεργασία που θα γίνεται και θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα των εγχώριων παραγωγικών της μονάδων.

Αυτό είναι και το βασικότερο κίνητρο της στρατηγικής συνεργασίας του ομίλου με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που υπεγράφη πριν από τρία χρόνια, η οποία ήδη έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς. Συγκεκριμένα, το κοινό σχήμα των δύο ομίλων αναδείχθηκε προτιμητέος ανάδοχος για την ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία κι εκμετάλλευση της νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, που θα αναπτυχθεί μέσω ΣΔΙΤ στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το σχήμα είχε υποβάλει τη μοναδική προσφορά, εκτιμώμενου ύψους 202 εκατ. ευρώ, στο τέλος του προηγούμενου Ιουλίου, παρότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχαν κι άλλοι όμιλοι, όπως η ΜΕΤΚΑ (νυν Metlen) και τα σχήματα Αβαξ-Thalis, Ηλέκτωρ – Ακτωρ Παραχωρήσεις και Intrakat-WATT-Geocycle Ελλάς, που τελικά δεν υπέβαλαν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Το έργο προβλέπεται να εξυπηρετεί τις ανάγκες εννιά δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τον όμιλο Masdar, η δραστηριότητα των απορριμμάτων θα εξαγοραστεί από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θα διατηρηθεί υπό την «σκέπη» του. Αλλωστε, ήδη εξελίσσεται σε σημαντικό τομέα, με δεδομένο ότι η εταιρεία εξασφάλισε και τον έτερο διαγωνισμό της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα το αντίστοιχο έργο, ύψους 242 εκατ. ευρώ, που αφορά στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Ο όμιλος Τιτάν έχει εντατικοποιήσει τη στρατηγική του για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τη δραστηριότητά του. Πρόσφατα, προχώρησε στην εναρμόνιση της χρηματοοικονομικής στρατηγικής του, με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ESG). Το νέο αυτό πλαίσιο θα επιτρέψει την έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με ρήτρα αειφορίας, τα οποία θα εστιάζουν στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου. Τα έσοδα από τις μελλοντικές εκδόσεις θα χρηματοδοτήσουν γενικούς εταιρικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων έργων βιώσιμης ανάπτυξης και πρωτοβουλιών για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, στοχεύοντας στη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές CO2.

Παράλληλα, προωθείται και το έργο IFESTOS, ύψους 500 εκατ. ευρώ (με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε.), που αφορά τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο του ομίλου στο Καμάρι της Βοιωτίας. Χάρις σε αυτό, ο όμιλος θα μπορέσει να μετατρέψει την ετήσια παραγωγή 3 εκατ. τόνων σε τσιμέντο μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT