Αύξηση δαπανών για κυβερνοασφάλεια από ελληνικές εταιρείες

Αύξηση δαπανών για κυβερνοασφάλεια από ελληνικές εταιρείες

Περίπου το 18% των εταιρειών υπέστη κυβερνοεπιθέσεις το 2024, αν και χωρίς σοβαρές συνέπειες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, οι ελληνικές εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειές τους να θωρακιστούν απέναντι σε αυτές τις απειλές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που επικαλείται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, το 2024 περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις στην Ελλάδα (52%) αύξησαν τους προϋπολογισμούς τους για την κυβερνοασφάλεια, καταδεικνύοντας την κρισιμότητα της ψηφιακής προστασίας. Η αύξηση των κονδυλίων για την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της αυξημένης δραστηριότητας στο κυβερνοέγκλημα. Πολλές εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η προστασία των δεδομένων τους δεν είναι πλέον προαιρετική, αλλά θέμα ζωτικής σημασίας.

Πέρα από τις μισές εταιρείες που αύξησαν το budget, το 37% διατήρησε σταθερούς τους προϋπολογισμούς για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ενώ μόλις το 4,8% των επιχειρήσεων μείωσε τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Παρά την αύξηση των επενδύσεων στην κυβερνοασφάλεια, οι εταιρείες δεν κατάφεραν να αποφύγουν εντελώς τις επιθέσεις. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Pylones, που επικαλείται ο ΣΕΠΕ, περίπου το 18% των εταιρειών υπέστη κυβερνοεπιθέσεις το 2024, αν και χωρίς σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό (4%) ανέφερε επιθέσεις με σοβαρές συνέπειες, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες σήμερα.

Eνας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς στην αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και πόρων.

Το 54% των εταιρειών στην Ελλάδα δηλώνει ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου πλάνου κυβερνοασφάλειας. Επιπλέον, το 43% αναφέρει την έλλειψη πόρων ως σημαντικό εμπόδιο, ενώ το 35% επισημαίνει την ανεπαρκή εκπαίδευση του προσωπικού.

Οι ελληνικές εταιρείες προσπαθούν να προστατευθούν χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία κυβερνοασφάλειας. Το 91,13% των εταιρειών εφαρμόζει firewalls, ενώ το 77,42% επενδύει σε ασφάλεια email.

Η διαχείριση ευπαθειών και το penetration testing αποτελούν, επίσης, βασικές στρατηγικές, με ποσοστά χρήσης 65% και 64% αντίστοιχα. Οταν μια κυβερνοεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι περισσότερες επιχειρήσεις καταφεύγουν στη διαχείριση περιστατικών και στην εξασφάλιση της συνέχειας των λειτουργιών τους. Περίπου το 34,82% των επιχειρήσεων εφαρμόζει διαχείριση περιστατικών, ενώ το 34,41% επικεντρώνεται στη διατήρηση της επιχειρησιακής λειτουργίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT