Επιβραδύνεται ο ρυθμός των προσλήψεων στην Ε.Ε.

Επιβραδύνεται ο ρυθμός των προσλήψεων στην Ε.Ε.

Τα νέα στοιχεία στην αγορά εργασίας εκτιμάται ότι οδηγούν την ΕΚΤ να επιταχύνει τις μειώσεις επιτοκίων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Ρωγμές αρχίζει να παρουσιάζει η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, η οποία παρέμενε αιφνιδιαστικά ανθεκτική τα τελευταία χρόνια. Οι ενδείξεις αυτές εκτιμάται ότι οδηγούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τις μειώσεις επιτοκίων. Μόλις τον Ιούλιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε επικαλεστεί την ισχυρή αγορά εργασίας της Ευρώπης σαν έναν από τους λόγους για τους οποίους η κεντρική τράπεζα μπορούσε «να πάρει τον χρόνο της και να συγκεντρώσει νέες πληροφορίες» κατά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της. Ομως τώρα ο χρόνος αυτός δείχνει να τελειώνει.

Μπορεί το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται ακόμα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όμως μεγάλες εταιρείες, όπως η BASF και η Thyssenkrupp, προχωρούν ήδη σε απολύσεις. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι αυτή η ξαφνική επιδείνωση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Ευρωζώνη, που ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, σημειώνει το Bloomberg. Για αυτό και η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμα μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε μόλις στο 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, με το μερίδιο των κενών θέσεων εργασίας να μειώνεται στο 2,6%, έχοντας κορυφώσει πάνω από το 3%. Οι επιχειρηματικές έρευνες, όπως η μηνιαία δημοσκόπηση PMI της S&P Global, επίσης δείχνουν ότι οι προοπτικές της απασχόλησης επιδεινώνονται.

«Η επιβράδυνση στις κενές θέσεις εργασίας και στον ρυθμό των προσλήψεων είναι σημάδια στα οποία πρέπει να δίνει κανείς προσοχή. Ηταν σαφώς ένα σημαντικό κίνητρο για την επιλογή της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης», σημειώνει η Μιχάλα Μάρκουσεν, οικονομολόγος της Societe Generale.

Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Σεντένο, που είναι εργατικός οικονομολόγος, βλέπει ξεκάθαρες ενδείξεις αποδυνάμωσης στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι κάποιοι δείκτες δίνουν πιο επείγοντα προειδοποιητικά σημάδια, «αλλά όλοι δείχνουν μια δυνητική αντιστροφή στην αγορά εργασίας».

Βασικό πρόβλημα αποτελεί ο τομέας της μεταποίησης, ο οποίος πιέζεται από την αδύναμη κινεζική ζήτηση και τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματά του. Εως τώρα οι εταιρείες προτιμούσαν να διατηρήσουν το προσωπικό τους, καθώς ήξεραν ότι θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες εάν χρειαζόταν να κάνουν προσλήψεις αργότερα.

Ομως πλέον κάποιες επιχειρήσεις φαίνεται να χάνουν την πίστη τους στην ανάκαμψη της οικονομίας, όπως δείχνει η απόφαση της Volkswagen να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τώρα η Goldman Sachs προβλέπει ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί στο 6,7% στα επόμενα τρίμηνα, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να κινηθεί ακόμα υψηλότερα εάν η οικονομία αποδειχθεί πιο αδύναμη από ό,τι αναμένεται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT