Η Κίνα αυξάνει τον δανεισμό για να τονώσει την οικονομία

Η Κίνα αυξάνει τον δανεισμό για να τονώσει την οικονομία

Σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων αξίας 850 δισ. δολ. σε μία τριετία

3' 47" χρόνος ανάγνωσης

Στην προσπάθειά της να τονώσει την ασθμαίνουσα οικονομία της, η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τον δανεισμό της με την έκδοση ειδικών ομολόγων αξίας 6 τρισ. γουάν, δηλαδή 850 δισ. δολ., μέσα στην επόμενη τριετία. Η πληροφορία, που μεταδόθηκε χθες από τα τοπικά ΜΜΕ και από πηγές της κινεζικής ηγεσίας, επιβεβαιώνει την υπόσχεση του υπουργού Οικονομίας Λαν Φοάν, ο οποίος το περασμένο Σάββατο τόνισε πως το Πεκίνο «θα αυξήσει σημαντικά το χρέος» της χώρας. Δεδομένου, πάντως, πως ο εν λόγω αξιωματούχος απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, η αόριστη υπόσχεσή του δεν έδωσε ώθηση στα χρηματιστήρια της χώρας καθώς μάλλον απογοήτευσε τους επενδυτές που εξακολουθούν να αντιδρούν με δυσπιστία στις κινήσεις της κινεζικής ηγεσίας.

Με την ίδια δυσπιστία υποδέχθηκαν και χθες την πληροφορία περί του ύψους του νέου χρέους που σχεδιάζει να εκδώσει η Κίνα, καθώς η είδηση και η σημαντική αξία του νέου χρέους άφησαν μάλλον ασυγκίνητα τα κινεζικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης των μετοχών εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν υποχώρησε χθες κατά περίπου 0,3%. Το μέγεθος της δημοσιονομικής στήριξης που σχεδιάζει το Πεκίνο αποτελεί τελευταία αντικείμενο κερδοσκοπίας και ατελείωτης φημολογίας στις χρηματαγορές. Στις αρχές του μηνός που διανύουμε οι τιμές των κινεζικών μετοχών στα χρηματιστήρια της χώρας εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών όταν διέρρευσε η είδηση ότι επίκειται πακέτο δημοσιονομικής στήριξης. Στη συνέχεια, όμως, οι μετοχές υποχώρησαν ελλείψει περαιτέρω πληροφοριών. Παρά τη δυσπιστία των επενδυτών, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η έκδοση νέου χρέους θα μπορέσει τουλάχιστον να σταθεροποιήσει βραχυπρόθεσμα τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Ανάμεσά τους ο Σινγκ Ζαοπένγκ, αναλυτής της ΑΝΖ για θέματα Κίνας, που επιμένει πως «για το νέο έτος βλέπουμε να διατηρείται ο στόχος του 5% για την οικονομική ανάπτυξη και μέχρι στιγμής ένας τέτοιος στόχος είναι αρκετός». Ολα, όμως, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες προδίδουν πως η Κίνα δεν επιτυγχάνει έως τώρα τους στόχους που έχει θέσει για το τρέχον έτος. Ανάμεσά τους και τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο και τις καινούργιες πιστώσεις του Σεπτεμβρίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Το αποτέλεσμα είναι να εντείνεται διαρκώς η ανησυχία πως η Κίνα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο του 5% φέτος και θα δυσκολευτεί πολύ για να θέσει υπό έλεγχο τον αποπληθωρισμό που αντιμετωπίζει εδώ και περίπου δύο χρόνια. Μεταξύ οικονομολόγων υπερισχύει η εκτίμηση πως η ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο θα επιβραδυνθεί στο 4,5% το γ΄ τρίμηνο από το 4,7% που έχει σημειώσει το β΄ τρίμηνο και στη συνέχεια θα επιταχυνθεί χάρη στα μέτρα στήριξης με αποτέλεσμα να φτάσει στο 4,8% για το σύνολο του έτους.

Το Πεκίνο έχει ήδη ανακοινώσει μειώσεις των επιτοκίων αλλά και μέτρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

Το Πεκίνο εγκαινίασε μια σειρά πολιτικών στήριξης της οικονομίας στα τέλη του περασμένου μήνα με κυριότερη τις μειώσεις των επιτοκίων ειδικότερα στα στεγαστικά δάνεια αλλά και με μέτρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων. Ακολούθησε συνάντηση της κινεζικής ηγεσίας και υπόσχεση του Πεκίνου ότι θα προχωρήσει στις «απαιτούμενες δαπάνες» για να επαναφέρει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Μπρους Πανγκ, οικονομολόγο και σινολόγο στην Jones Lang LaSalle, χάρη στα μέτρα στήριξης «αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να επιτευχθεί ο στόχος του 5% για την ανάπτυξη τουλάχιστον για το τρέχον και το επόμενο έτος». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Κίνας ανέρχεται στο 24% του ΑΕΠ της. Το Ταμείο τονίζει, όμως, πως αν συμπεριληφθεί το χρέος των τοπικών και περιφερειακών αρχών, τότε το συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται σε περίπου 16 τρισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο 116% του κινεζικού ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τις επενδύσεις, ο Σια Χαοτζίε, αναλυτής ομολόγων στην Guosen Futures, εκτιμά πως «αν η κεντρική εξουσία της Κίνας δεν αυξήσει τον δανεισμό της, οι επενδύσεις θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι τοπικές αρχές έχουν επωμισθεί ένα βαρύτατο χρέος και οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων είναι σε κακή κατάσταση εξαιτίας της αναιμικής οικονομίας».

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία καθώς έχουν μειωθεί δραστικά τα έσοδά τους εξαιτίας της κρίσης που πλήττει την αγορά ακινήτων από το 2021. Ενα σημαντικό τμήμα των εσόδων τους προερχόταν από τις πωλήσεις γης σε κατασκευαστικές και εργολαβικές εταιρείες που στη συνέχεια διέκοψαν τη δραστηριότητά τους, ενώ πολλές από αυτές πτώχευσαν. Η κρίση στην αγορά ακινήτων με τη σειρά της έπληξε τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και την κατανάλωση και έφερε στην επιφάνεια την υπερβολική εξάρτηση της κινεζικής οικονομίας από τις αγορές του εξωτερικού και τις επενδύσεις σε υποδομές και βιομηχανίες, που βασίζονταν όμως στον υπερβολικό δανεισμό της κυβέρνησης και την υπερχρέωση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT