Γιάννης Παράσχης: Το 2024 θα είναι το νέο έτος-ορόσημο για τον τουρισμό

Γιάννης Παράσχης: Το 2024 θα είναι το νέο έτος-ορόσημο για τον τουρισμό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Γιάννης Παράσχης, Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το 2024 θα είναι η χρονιά-ορόσημο για τον κλάδο.

Στη συζήτηση στο Reimagine Tourism in Greece, που διοργανώνει η «Κ», αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία των υποδομών και της στρατηγικής ανάπτυξης για τη διατήρηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Υποδομές και Ανάπτυξη

Ο κ. Παράσχης επεσήμανε ότι η υποδομή και η λειτουργία του νέου hangar της Aegean αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα πως ο τουρισμός δεν περιορίζεται μόνο σε «μια παραλία, ένα κρεβάτι και μια σαλάτα».

Η προσδοκία για αύξηση των αεροπορικών αφίξεων και η δυνατότητα επισκευής αεροπλάνων στο Ελ. Βενιζέλος είναι ενδεικτικά της θετικής πορείας που διαγράφεται.

Το 2023 χαρακτηρίστηκε ως έτος-ορόσημο, καθώς οι αφίξεις και τα έσοδα σημείωσαν τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.

«Εφέτος πάμε καλύτερα με άνοδο κατά 11% σε αφίξεις και 5% σε έσοδα. Πρέπει να δούμε τι έγινε το 3ο τρίμηνο, προτού οδηγηθούμε σε οριστικά συμπεράσματα. Αυτό που ζούσαμε και θεωρούσαμε αυτονόητο μετά την πανδημία, ότι κάθε έτος θα είναι και καλύτερο, δεν είναι δεδομένο. Το 2024 θα είναι το νέο έτος-ορόσημο για τον τουρισμό, με αύξηση σε αφίξεις και έσοδα, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο για τη συνέχεια».

«Πρέπει να δούμε τι έγινε το τρίτο τρίμηνο, πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα».

Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως προορισμού value for money είναι ζωτικής σημασίας για τις διεθνείς αγορές, τόνισε.

Επίσης, η έννοια του υπερτουρισμού -που αναδείχθηκε μετά την πανδημία- απαιτεί προσοχή, ώστε να προστατευτεί το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Αναφέρθηκε και στη ραγδαία ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, επισημαίνοντας ότι σε περιόδους αιχμής, ο αριθμός των κλινών σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ισούται με εκείνον των ξενοδοχείων. Παρά τις επιπτώσεις στις υποδομές, τόνισε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ενώ στήριξε την ανάγκη για παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, δεδομένων των επιβαρύνσεων.

Κλιματική Κρίση και Δημόσια Έσοδα

Ο τουρισμός, σύμφωνα με τον κ. Παράσχη, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στα δημόσια έσοδα και στις υποδομές, αλλά δεν πρέπει να είναι ο μόνος κλάδος που θα επωμιστεί το κόστος της κλιματικής κρίσης.

Όσον αφορά στο χωροταξικό και το φυσικό περιβάλλον, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση για το ν/σ που έχει να κάνει με τα χωροταξικά σχέδια του τουρισμού.

«Η εκτός σχεδίου δόμηση δεν αφορά μόνο στον τουρισμό», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε, η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, το οποίο απαιτεί συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την προσέλκυση νέων γενεών. «Ως ΣΕΤΕ στηρίζουμε το κράτος οπουδήποτε αφορά σε αύξηση ελέγχων και βελτίωση των συνθηκών και των όρων για τους εργαζόμενους. Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, αυξάνουν το επίπεδο των αμοιβών, αλλά υπάρχει θέμα με τη στέγαση των εργαζομένων που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Τέλος, ο κ. Παράσχης υπογράμμισε τη σημασία της κρουαζιέρας, ζήτησε όμως μέτρο σε αυτό τον κλάδο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT