Reimagine Tourism in Greece: Eco villages, ένα βιώσιμο παράδειγμα

Reimagine Tourism in Greece: Eco villages, ένα βιώσιμο παράδειγμα

Υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, η σημασία του σχεδιασμού προορισμών που θα είναι αυτάρκεις και θα ευημερούν σε κάθε οικοσύστημα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Στο παράδειγμα των «eco villages» αναφέρθηκαν ο James Ehrlich, διευθυντής Compassionate Sustainability στο Πανεπιστήμιο Stanford, και η Paloma Zapata, CEO του Sustainable Travel Intl, στη διάρκεια της συζήτησης που είχαν, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Ηλιάνας Μάγρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Καθημερινής «Reimagine Tourism in Greece».

Ο κ. Ehrlich αναφέρθηκε στην ανάγκη στέγασης που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία σχεδιασμού προορισμών που θα είναι αυτάρκεις και θα ευημερούν σε κάθε οικοσύστημα. Παρουσίασε το εργαλείο λογισμικού των «eco villages» το οποίο, μέσα από open data, εξετάζει διαφορετικά στοιχεία ενός προορισμού (όπως για παράδειγμα πού υπάρχουν καλλιέργειες, την κατεύθυνση αλλά και την ένταση των ανέμων, πού μπορούν να τοποθετηθούν χώροι διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και άλλα δεδομένα) ώστε να αποκτήσουμε μια «προβλεπτική μοντελοποίηση», όπως τη χαρακτήρισε, κάθε προορισμού.

Με τον τρόπο αυτό, εστιάζουμε σε μία τοποθεσία, μελετούμε την πανίδα και τη χλωρίδα, ελέγχουμε πού υπάρχει ενεργή δραστηριότητα, ηλεκτρισμός ή νερό. Αφού τα δούμε όλα αυτά, προχωρούμε σε μία ανάλυση «μόνιμης καλλιέργειας» (permaculture), για να εντοπίσουμε προϊόντα που μπορούμε να αναπτύξουμε ώστε να ταιριάζουν στο συγκεκριμένο οικοσύστημα, σεβόμενοι πάντα το περιβάλλον. Βλέπουμε δηλαδή το φορτίο που μπορεί να αντέξουν οι υποδομές και ο προορισμός. Το βασικό είναι να καταλάβουμε τις δυναμικές της περιοχής σε κάθε εποχή, ενώ όλα αυτά υπολογίζονται με τη βοήθεια του λογισμικού.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα της ανταπόκρισης του κόσμου στα «eco villages», σχολίασε ότι υπάρχει ένα κύμα ανθρώπων που θέλει να ζει πιο κοντά στη φύση, ενώ πιστεύει ότι τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν το μέλλον του τουρισμού. «Στόχος μας είναι να υπάρχει αυτό το software παντού. Η πρόκληση είναι να επιτραπεί η λειτουργία αυτών των clusters, ώστε η γη να γίνει πιο παραγωγική και να υποστηρίξει και τους κατοίκους και τους τουρίστες». Το κόστος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, εξήγησε, ξεχωρίζοντας την Ελλάδα ως το τέλειο παράδειγμα εφαρμογής του software, χάρη στην έντονη νησιωτικότητά της.

Reimagine Tourism in Greece: Eco villages, ένα βιώσιμο παράδειγμα-1
Φωτ. Καθημερινή

Στο ερώτημα πώς θα αλλάξουμε το αφήγημα στον τουρισμό και πώς αυτός μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα μορφή διαβίωσης και εμπειρίας, η κ. Zapata σχολίασε ότι, σύμφωνα με το διαδίκτυο, το 80% των τουριστών θέλει να κάνει βιώσιμα ταξίδια. Η επιθυμία υπάρχει, όμως θα πρέπει να υπάρχουν και τα μέσα και τα κίνητρα για να συμβεί κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να έχουμε ένα όραμα για να αλλάξουμε τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Τόνισε ότι θα πρέπει να έχουμε ενημέρωση ώστε να πετύχουμε την ευαισθητοποίηση σε αυτά τα θέματα, αλλά και λύσεις, ώστε να έχουμε ένα διαφορετικό μοντέλο τουρισμού μέσα από την εφαρμογή νέων πολιτικών.

Η τεχνολογία υπάρχει και τώρα είναι η σωστή στιγμή να αναπτύξουμε το όραμα αυτό, τόνισε, εκπαιδεύοντας τον κόσμο αλλά και τη βιομηχανία. Σε ατομικό επίπεδο, σχολίασε ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κάποιος για να αγκαλιάσει αυτό το όραμα. Θα πρέπει να σέβεται τον προορισμό και την κουλτούρα του, να καταναλώνει τοπικό φαγητό, και συνειδητά να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Αναφέρθηκε και στους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα κατάλληλο περιβάλλον εργασίας. Τέλος, επισήμανε πως πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα και να κατανοήσουμε την εμπειρία του επισκέπτη, γιατί αν αυτή κορεστεί, θα εξαντληθεί και το κίνητρό του να επισκεφθεί έναν προορισμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT