Αποθηκευτικοί χώροι 230.000 τ.μ. μισθώθηκαν το πρώτο εξάμηνο

Αποθηκευτικοί χώροι 230.000 τ.μ. μισθώθηκαν το πρώτο εξάμηνο

Νέες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων για κτίρια logistics στη Δυτική Αττική

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Εξακολουθούν τα logistics να είναι μία από τις ασφαλέστερες επενδυτικές επιλογές στην αγορά ακινήτων, είτε για τους επενδυτές είτε για όσους προχωρούν σε ανάπτυξη τέτοιων ακινήτων. Μάλιστα, με δεδομένο τον ρυθμό με τον οποίο ανανεώνεται το υφιστάμενο απόθεμα, είναι πιθανό η ελληνική αγορά logistics να διαθέτει και τις πιο σύγχρονες κτιριακές υποδομές σε σχέση με άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα γραφεία, τα καταστήματα και οι κατοικίες. Μόνο αυτήν την περίοδο, αναπτύσσονται πάνω από 400.000 τ.μ. νέων κτιρίων logistics, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ήδη βρει χρήστη. Στο μέγεθος αυτό δεν υπολογίζεται το «Θριάσιο Ι», έργο που θα ξεκινήσει το 2025, προσθέτοντας επιπλέον 260.626 τ.μ. με τη μορφή ενός σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου.

Αντιστοίχως ο αμερικανικός όμιλος HIG, μέσω της Inventio Edge, βρίσκεται επίσης στο τελικό στάδιο της εξασφάλισης της οικοδομικής άδειας (αναμένεται εντός του Οκτωβρίου) για την επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση έκτασης 291 στρεμμάτων που έχει αγοραστεί από τη Χαλυβουργία Ελλάδος. Εκεί προβλέπεται να κατασκευαστεί ένα πάρκο logistics με συνολικές υποδομές 133.390 τ.μ.

Παράλληλα, φυσικά, διατηρούνται και οι σημαντικές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης του κλάδου των logistics, καθώς, όπως αναφέρει σχετική έρευνα της Proprius, εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων και μέλους της Cushman & Wakefield, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο του έτους απορροφήθηκαν 230.000 τ.μ. νέων logistics, με τη διαθεσιμότητα κενών χώρων να παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, ειδικά στις περιοχές υψηλής ζήτησης της Δυτικής Αττικής (π.χ. Ασπρόπυργος και Ελευσίνα). Μεταξύ των σημαντικών μισθώσεων περιλαμβάνεται η συμφωνία ανάμεσα στην Trastor και στον όμιλο Σκλαβενίτη, ο οποίος θα μισθώσει κτίριο 74.766 τ.μ. που αναπτύσσει η εισηγμένη εταιρεία ακινήτων του ομίλου της Τρ. Πειραιώς σε έκταση 185 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, πολύ κοντά στο Θριάσιο Πεδίο. Η αξία του ακινήτου μόλις ολοκληρωθεί υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Μόνο αυτήν την περίοδο, αναπτύσσονται πάνω από 400.000 τ.μ. νέων κτιρίων, χωρίς να υπολογίζεται το «Θριάσιο Ι».

Αντιστοίχως η Synergy, εταιρεία παροχής υπηρεσιών logistics προς τρίτους, μίσθωσε το νέο συγκρότημα επιφάνειας 42.000 τ.μ. που ανέπτυξε η Dromeus Capital στην περιοχή του Ασπροπύργου σε κοινοπραξία με τον επενδυτικό όμιλο Quilvest. Παράλληλα, σχεδιάζει και την επέκταση του εν λόγω συγκροτήματος κατά 30.000 τ.μ., σε μια συνολική επένδυση που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο μισθώθηκε και η νέα αποθήκη 19.000 τ.μ. της Briq Properties στον Ασπρόπυργο. Τους νέους χώρους θα καταλάβουν η Infoquest και η εταιρεία Iron Mountain, αμερικανικός όμιλος που δραστηριοποιείται στον χώρο της διαχείρισης αρχείων και εγγράφων για λογαριασμών κρατικών και ιδιωτικών φορέων. Η Iron Mountain μίσθωσε και πρόσθετους χώρους 11.300 τ.μ. σε νεόδμητο συγκρότημα logistics της Premia Properties, επίσης στον Ασπρόπυργο.

Με τον όμιλο ΙΚΕΑ και τον Κωτσόβολο θα συνεργαστεί η Trade Estates για τη μίσθωση των δύο νέων συγκροτημάτων, συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ. (από 50.000 τ.μ. έκαστο), που αναπτύσσει αυτήν την περίοδο σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα αντιστοίχως. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 85 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 110.000 τ.μ. logistics στον Ασπρόπυργο αναμένεται να προσθέσει η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα την εξαγορά της εταιρείας «Θριασεύς», η οποία με τη σειρά της έχει αποκτήσει περί τα 17 οικόπεδα στην περιοχή, τα οποία και ενοποιεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συγκρότημα. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει τα 65 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT