Κρ. Λαγκάρντ: H πορεία μείωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από αυτήν της οικονομίας

Κρ. Λαγκάρντ: H πορεία μείωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από αυτήν της οικονομίας

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι αποφάσεις εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού. Εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λαμβάνει αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων ανάλογα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομία, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για μείωσή τους κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%).

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η Τράπεζα θα επιμείνει στην προσέγγισή της να μη δεσμεύεται για την πορεία της μείωσης των επιτοκίων και να λαμβάνει αποφάσεις σε κάθε συνεδρίασή της. Συνεπώς, τον Δεκέμβριο, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, θα αποφασιστεί αν θα μειωθούν ξανά τα επιτόκια, καθώς τότε θα εξεταστούν τα νεότερα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση «παράδειγμα» για την προσέγγιση που ακολουθεί η ΕΚΤ, καθώς τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είχαν όλα καθοδική κατεύθυνση, είτε αφορούσαν τις τιμές είτε την οικονομική δραστηριότητα.

Εξήγησε ότι αυτό ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και οδήγησε στην ομόφωνη απόφαση για μείωση των επιτοκίων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,7% τον Σεπτέμβριο από 2,2% τον Αύγουστο, αλλά και την αρνητική έκπληξη για την οικονομική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα, με βάση στοιχεία έρευνας.

Στο ερώτημα, αν η ΕΚΤ δίνει πλέον μεγαλύτερη σημασία στην ανάπτυξη της οικονομίας παρά στη μείωση του πληθωρισμού, η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι η πορεία της οικονομίας λαμβάνεται υπόψη επειδή επηρεάζει σημαντικά τις προοπτικές του πληθωρισμού. Και πρόσθεσε ότι, παρά τη μείωση της δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο, παραμένουν οι προσδοκίες της ΕΚΤ για ομαλή προσγείωση της οικονομίας της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι δεν φαίνεται κίνδυνος ύφεσης της οικονομίας.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ρωτήθηκε επίσης αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων (κατά 50 μονάδες βάσης). Είπε ότι η μόνη εισήγηση που έγινε ήταν για μείωση κατά 25 μ.β. και αυτή συζητήθηκε.

Οσον αφορά τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% (αποπληθωρισμός), η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι υπάρχουν κίνδυνοι τόσο να συμβεί αυτό όσο και να κινηθεί ο πληθωρισμός πάνω από το 2%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT