Ενοίκια βορείων προαστίων στα Εξάρχεια

Ενοίκια βορείων προαστίων στα Εξάρχεια

Ακριβότερο το κέντρο της Θεσσαλονίκης από το κέντρο της Αθήνας – Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες περιοχές στις δύο πόλεις

Ακριβότερα σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας είναι πλέον, κατά μέσον όρο, τα ενοίκια των κατοικιών στον δήμο της Θεσσαλονίκης, παρότι και στις δύο περιπτώσεις οι αυξήσεις είναι δεδομένες τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της RE/MAX Ελλάς, η μέση τιμή ενοικίασης στον δήμο της Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται σε 9,2 ευρώ/τ.μ., έναντι 8,8 ευρώ/τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας και 8,5 ευρώ/τ.μ. συνολικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής (7,2 ευρώ/τ.μ. συνολικά στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης). Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα των στρεβλώσεων που προκαλούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, ιδίως όμως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης διαθέσιμων διαμερισμάτων.

Με βάση την έρευνα, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης η μέση τιμή αγγίζει τα 10,9 ευρώ/τ.μ., στη Νέα Παραλία τα 10 ευρώ/τ.μ. και στην Ανω Πόλη τα 9 ευρώ/τ.μ., ενώ ακριβότερη είναι η περιοχή της Παλιάς Παραλίας με 14,8 ευρώ/τ.μ. Αντιστοίχως, μεταξύ των περιοχών του κέντρου της Αθήνας, 9,4 ευρώ/τ.μ. νοικιάζονται τα σπίτια στα Εξάρχεια, 9 ευρώ/τ.μ. στο Κουκάκι, 6,5 ευρώ/τ.μ. στην Κυψέλη, 9 ευρώ/τ.μ. στους Αμπελοκήπους, αλλά και 14 ευρώ/τ.μ. στο Κολωνάκι.

Η έλλειψη ακινήτων είναι τέτοια, όμως, ώστε σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια ή του Ζωγράφου (επίσης 9,4 ευρώ/τ.μ.) τα ενοίκια αγγίζουν τιμές ανάλογες των περιοχών των βορείων και των νοτίων προαστίων. Για παράδειγμα, ίδιες τιμές ενοικίασης, δηλαδή 9,4 ευρώ/τ.μ., καταγράφονται στο Χαλάνδρι και στον Χολαργό (9,3 ευρώ/τ.μ.), ενώ σε άλλες, όπως η Αγία Παρασκευή, η μέση τιμή ενοικίασης είναι ακόμα χαμηλότερη, μια και δεν ξεπερνά τα 8,5 ευρώ/τ.μ. Ασφαλώς στις περιοχές αυτές η μέση επιφάνεια των διαθέσιμων ακινήτων είναι μεγαλύτερη κι επομένως συνολικά το ενοίκιο θα είναι υψηλότερο, ωστόσο είναι εμφανές ότι για κάποια σημεία του κέντρου το κόστος του ενοικίου σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των ακινήτων είναι πολύ υψηλό.

Συνολικά, στα βόρεια προάστια της Αττικής το μέσο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 9,6 ευρώ/τ.μ., στα νότια προάστια σε 10,10 ευρώ/τ.μ., στα δυτικά σε 6,8 ευρώ/τ.μ., στον Δήμο Πειραιά και στις όμορες περιοχές σε 7,2 ευρώ/τ.μ. και στο υπόλοιπο του νομού Αττικής σε 8,4 ευρώ/τ.μ.

Το Κολωνάκι (14 ευρώ/ τ.μ.) και η Παλιά Παραλία στη Θεσσαλονίκη (14,8 ευρώ/τ.μ.) έχουν τις υψηλότερες τιμές.

Στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με την ανάλυση της RE/MAX Ελλάς, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους η μέση αύξηση των ενοικίων διαμορφώνεται σε 5,6%, δείγμα ότι δεν ακολουθούν όλες οι πόλεις τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική η αύξηση αγγίζει το 7,6%, ενώ συνολικά στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σε 4,3%, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης σε κάποιες περιοχές της πόλης που παραμένουν ακόμα προσιτές. Για παράδειγμα, στη Δυτική Θεσσαλονίκη η μέση τιμή δεν ξεπερνά τα 5,7 ευρώ/τ.μ. Στην περιφέρεια της χώρας τα ενοίκια έχουν αυξηθεί μόλις κατά 4,4%.

Οπως αναφέρει η RE/MAX Ελλάς, πανελλαδικά οι ενοικιαστές δείχνουν προτίμηση σε ακίνητα ηλικίας 20 ετών και άνω. Ειδικότερα, στην Αττική οι περισσότεροι ενοικιαστές επιλέγουν ακίνητα με εμβαδόν από 76 έως 150 τ.μ., ενώ στη Θεσσαλονίκη η προτίμηση αφορά κυρίως ακίνητα έως 75 τ.μ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι ενοικιαστές δείχνουν προτίμηση κυρίως σε ακίνητα μικρότερης επιφάνειας, εμβαδού έως 50 τ.μ.

Ειδικά όσον αφορά την Αττική, το 2024 οι ενοικιαστές έκαναν στροφή σε μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα, με τους 57 στους 100 ενοικιαστές να δείχνουν προτίμηση σε ακίνητα από 76 έως 150 τ.μ. Συγκεκριμένα, στα δυτικά και βόρεια προάστια καθώς και στον Πειραιά επιλέχθηκαν ακίνητα από 76 τ.μ. και άνω. Στα νότια προάστια, με κυρίαρχη περιοχή τη Γλυφάδα, οι ενοικιαστές προτίμησαν ακίνητα άνω των 150 τ.μ. Αναφορικά με την παλαιότητα, στο κέντρο, σε όλα τα προάστια της Αθήνας και στον Πειραιά το 75% των ακινήτων που ενοικιάστηκαν ήταν 20 ετών και άνω, ενώ μόλις οι 3 στους 100 ενοικιαστές επέλεξαν νεόδμητα ακίνητα κάτω των 5 ετών.

Αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων, για τους 84 στους 100 ενοικιαστές βασικό κριτήριο είναι να υπάρχει ασανσέρ και για περισσότερους από 70 στους 100 να είναι ανακαινισμένο με νέα κουφώματα αλουμινίου. Αντιθέτως, χαρακτηριστικά όπως ο τύπος της θέρμανσης δεν απασχολούν ιδιαίτερα τους ενοικιαστές, καθώς φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο σε άλλες ανέσεις και αναβαθμίσεις.

Επίσης, από τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX Ελλάς προκύπτει ότι οι τιμές των ενοικίων επηρεάζονται σημαντικά από ποιοτικούς παράγοντες, όπως είναι η εγγύτητα του ακινήτου σε μέσα μαζικής μεταφοράς, η ύπαρξη ασανσέρ, η ανακαίνιση που έχει υποστεί, καθώς και άλλες παροχές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT