Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, πτώση στο 1,7% για Ευρωζώνη

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, πτώση στο 1,7% για Ευρωζώνη

Στην Ελλάδα καταγράφηκε η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των τροφίμων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν που είχε ανακοινωθεί την 1η Οκτωβρίου είναι τελικά η απόκλιση του εγχώριου εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή από αυτόν της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 3,1% και όχι 3%, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ενώ στην Ευρωζώνη σε 1,7%, αντί για 1,8%. Μετά και την ανακοίνωση των οριστικών στοιχείων, η απόκλιση διαμορφώνεται σε 1,40 μονάδα με την Ελλάδα να έχει τον τέταρτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μετά το Βέλγιο (4,3%), την Ολλανδία (3,3%) και την Εσθονία (3,2%).

Τα τρόφιμα, παρά τη μερική αποκλιμάκωση των τιμών σε ορισμένες βασικές κατηγορίες, εξακολουθούν να αποτελούν αδύναμο κρίκο, με την Ελλάδα να καταγράφει μεγάλες αυξήσεις τιμών σε σύγκριση με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται –ξανά– και στην ενέργεια, αλλά και στα ενοίκια.

Ειδικότερα, από τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των τροφίμων, 3,2% έναντι 2% στην Ευρωζώνη, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Λετονία (4,6%). Μάλιστα, σε μερικά τρόφιμα η Ελλάδα κατείχε την «πρωτιά» στις ετήσιες αυξήσεις, όπως για παράδειγμα στα ψάρια, 6,7% έναντι ανόδου στην Ευρωζώνη μόλις 1,9%.

Κατά 8% αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2024 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023 οι τιμές των νωπών φρούτων στην Ελλάδα, αύξηση που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη, όπου συνολικά η αύξηση για αυτή την κατηγορία προϊόντων ήταν μόλις 2,1%. Σε ένα άλλο βασικό τρόφιμο, το οποίο μάλιστα από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει καταλάβει περίοπτη θέση στη διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών, το κοτόπουλο και εν γένει τα πουλερικά, οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα ήταν οι δεύτερες υψηλότερες στην Ευρωζώνη (2,8% έναντι μείωσης 0,4% στην Ευρωζώνη). Σε διψήφια ποσοστά παρέμεινε βεβαίως η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου, 38,9%, που αποτελεί την πέμπτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Κύπρο (61,3%) ενώ στην Ευρωζώνη ήταν 21,4%.

Από την άλλη, πάντως, υπάρχουν τρόφιμα των οποίων οι τιμές εμφανίζουν κάμψη στην Ελλάδα, η οποία ακόμη δεν έχει οδηγήσει τις τιμές στα προ του 2022 επίπεδα. Στο φρέσκο γάλα η τιμή υποχώρησε κατά 2,1% έναντι αύξησης 0,7% στην Ευρωζώνη, στα τυριά μειώθηκε κατά 1,5% έναντι αύξησης 0,5% στην Ευρωζώνη, ενώ στις βρεφικές τροφές καταγράφηκε επίσης μείωση τιμών τον Σεπτέμβριο του 2024 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν της τάξης του 2,2% έναντι αύξησης 0,7% στην Ευρωζώνη.

Πέραν των τροφίμων, ωστόσο, υπάρχει και η ενέργεια, όπου δυστυχώς η Ελλάδα καταγράφει πάλι πολύ υψηλές αυξήσεις τιμών. Τον Σεπτέμβριο του 2024 στην Ελλάδα σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, 11,3% έναντι μείωσης 0,6% στην Ευρωζώνη, ενώ στο φυσικό αέριο καταγράφηκε η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, 20,2% έναντι 3% στην Ευρωζώνη.

Σημαντικές ανατιμήσεις πλέον καταγράφονται και σε άλλα αγαθά, όπως τα είδη ένδυσης – υπόδησης, όπου στην Ελλάδα σημειώθηκε η δεύτερη υψηλότερη τον Σεπτέμβριο, 4,6% έναντι 1,1% στην Ευρωζώνη, ενώ το γνωστό ζήτημα των ενοικίων επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Eurostat, καθώς στην Ελλάδα καταγράφηκε η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση, 5,4% έναντι 3% στην Ευρωζώνη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT