Επίδομα θέρμανσης: Γενναιόδωρο για ρεύμα, χαμηλό για πετρέλαιο

Επίδομα θέρμανσης: Γενναιόδωρο για ρεύμα, χαμηλό για πετρέλαιο

Για πρώτη φορά φέτος το επίδομα θέρμανσης δεν θα είναι ίδιο για όλα τα καύσιμα. Οσο πιο «καθαρό» είναι το καύσιμο που χρησιμοποιεί κάποιος για θέρμανση, τόσο υψηλότερο θα είναι το σχετικό επίδομα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

«Στροφή στα καθαρά καύσιμα» είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση μέσω της ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης, που αναμένεται να δημοσιευθεί το αργότερο μέχρι την άλλη εβδομάδα.

Για πρώτη φορά φέτος το επίδομα θέρμανσης δεν θα είναι οριζόντιο για όλα τα καύσιμα, αλλά θα κλιμακώνεται αυξητικά από το πιο βρώμικο που είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, στο πιο καθαρό που είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Η απόκλιση του επιδόματος μεταξύ ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου θέρμανσης θα είναι της τάξης του 20%-25%.

Την αμέσως μεγαλύτερη επιδότηση θα έχουν τα πέλετ και ακολούθως το φυσικό αέριο, με το πετρέλαιο θέρμανσης να επιδοτείται με τα χαμηλότερα ποσοστά ως κίνητρο για τη στροφή των νοικοκυριών στα καθαρότερα καύσιμα και μεσομακροπρόθεσμα στον πλήρη εξηλεκτρισμό, με βάση και τους στόχους στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας για το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που παρουσιάστηκε προχθές στη Βουλή. Η διείσδυση των ΑΠΕ στον εξηλεκτρισμό των κτιρίων για ψύξη και θέρμανση, σύμφωνα με τους στόχους του ΕΣΕΚ, προβλέπεται να φτάσει στο 67% το 2030 και στο 95% το 2050. Οι αντλίες θερμότητας στον οικιακό και τριτογενή τομέα αναμένεται να διπλασιαστούν το 2030 σε σχέση με το 2022 και στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ αναμένεται να βγάλει στον «αέρα» το αμέσως επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για αντλίες θερμότητας.

Η αναμενόμενη ΚΥΑ εισαγάγει από φέτος μία ακόμη καινοτομία για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης. Στο εξής θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική βαθμοημέρα κάθε μιας από τις 12.000 περιοχές στις οποίες έχει χωριστεί η χώρα με κριτήριο τις βαθμοημέρες βάσει ιστορικών μοντέλων για τις κλιματολογικές συνθήκες.

Δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα κλιμακώνεται. Χαμηλότερο θα είναι το πιο βρώμικο –το πετρέλαιο θέρμανσης– και υψηλότερο το πιο καθαρό – η ηλεκτρική ενέργεια.

Για πρώτη φορά φέτος θα ληφθούν υπόψη οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα που θα αξιολογηθούν στο τέλος της περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, στην έναρξη της περιόδου θα καταβληθεί το 60% του επιδόματος, ενώ το υπόλοιπο 40% θα δοθεί στο τέλος της χειμερινής περιόδου, αφού αξιολογηθεί το κρύο που έκανε σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα ανά περιοχή.

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για τη φετινή περίοδο θέρμανσης από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι γύρω στα 250-260 εκατ. ευρώ. Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια, δεν προβλέπονται αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, όπως και ως προς το εύρος του επιδόματος, που θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων θέρμανσης, τα σκήπτρα του φθηνότερου καυσίμου κρατάει και φέτος το φυσικό αέριο με τιμή 13% χαμηλότερη από πέρυσι τον Οκτώβριο, στα 0,07 ευρώ/κιλοβατώρα από 0,08 ευρώ/κιλοβατώρα πέρυσι. Ελαφρά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο (2,95%) διαμορφώνεται φέτος η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η τελική τιμή (συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και των φόρων) διαμορφώνεται τον Οκτώβριο φέτος στα 0,245 ευρώ/κιλοβατώρα από 0,238 ευρώ/κιλοβατώρα πέρυσι.

Το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε φέτος πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου με τιμή χαμηλότερη κατά περίπου 14% σε σχέση με την περυσινή τιμή έναρξης. Στα 1,17 ευρώ/λίτρο διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις αστικές περιοχές της χώρας και στα 1,21 ευρώ/λίτρο στην περιφέρεια. Η πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου παραμένει για όλους ένας άγνωστος «Χ», λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια αγορά ενέργειας η ένταση των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT