Αυξάνονται λόγω ΑΠΕ οι απώλειες ρεύματος στο δίκτυο

Αυξάνονται λόγω ΑΠΕ οι απώλειες ρεύματος στο δίκτυο

Η χωρητικότητα των γραμμών δεν επαρκεί για τα φορτία πράσινης ενέργειας

3' 37" χρόνος ανάγνωσης

Φουσκώνει αντί να περιορίζεται ο λογαριασμός των απωλειών στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ που μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Το… στραβό κλήμα το έφαγε κι ο γάιδαρος, κατά τη λαϊκή ρήση, όπου εν προκειμένω στη θέση του «γαϊδάρου» μπαίνει η διάσπαρτη παραγωγή των ΑΠΕ.

Μετά το πρώτο «σοκ» που προκάλεσαν σε προμηθευτές και ΡΑΑΕΥ τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις εκκαθαρίσεις των απωλειών πρώτου εξαμήνου του 2022 (με καθυστέρηση δύο ετών), που δείχνουν αύξηση 18% έναντι της αρχικής εκτίμησης για 13%, ένα δεύτερο «σοκ» ήρθε προ δύο εβδομάδων στη συνάντηση ΔΕΔΔΗΕ – ΡΑΑΕΥ ενόψει της έναρξης της νέας ρυθμιστικής περιόδου 2025-2028 και της συζήτησης που έχει ανοίξει για το ρυθμιζόμενο έσοδο του διαχειριστή και το ύψος του Wacc (μεσοσταθμική απόδοση κεφαλαίου). Σ’ αυτή τη συνάντηση τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασαν την επικαιροποιημένη εκτίμηση του διαχειριστή για την πορεία των απωλειών δικτύου την περίοδο μέχρι και το 2031, η οποία ανεβάζει αισθητά τις απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιοποιημένη πρόβλεψη που είχε εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ στην απόφασή της για την έγκριση επιτρεπόμενου εσόδου, περιόδου 2012-2024. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι απώλειες αυξάνονται ακόμη και το 2030 και το 2031 που θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, το 2025 οι συνολικές απώλειες (τεχνικές και μη τεχνικές – ρευματοκλοπές) εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα επίπεδα του 11% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 8,76%.

Το 2026 θα διαμορφωθούν στο 10,8% έναντι πρόβλεψης για μείωση 8,098%, το 2027 στο 10,5% από 7,41% και το 2028 στο 10,2% από 6,721%. Το 2029 οι συνολικές απώλειες εκτιμάται ότι θα είναι στα επίπεδα του 9,7% έναντι αρχικής πρόβλεψης 6,033%, το 2030 στο 9,4% έναντι 5,344% και το 2031 στο 9% έναντι 5%.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επικαλέστηκε ως αιτία για τις αναθεωρημένες και ανησυχητικές αυτές εξελίξεις τη δυσκολία αντιμετώπισης των τεχνικών απωλειών που αυξάνονται λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ. Οπως εξήγησαν στη συνάντηση με τη ΡΑΑΕΥ, πολλά έργα ΑΠΕ στη χαμηλή και μέση τάση έχουν εγκατασταθεί σε γραμμές που δεν έχουν πάνω τους πολλά φορτία (κατανάλωση), με αποτέλεσμα να χάνονται μεγαλύτερες ποσότητες από την παραγόμενη ενέργεια, καθώς αυτή μεταφέρεται από σταθμό σε υποσταθμό για να συναντήσει τα φορτία κατανάλωσης. Η ΡΑΑΕΥ δεν φαίνεται να αμφισβητεί την επιχειρηματολογία του ΔΕΔΔΗΕ σε ό,τι αφορά τις τεχνικές απώλειες, για τις οποίες πάντως ζήτησε από τον διαχειριστή να βρει τρόπους θεραπείας.

Το 2025 οι συνολικές απώλειες (τεχνικές και ρευματοκλοπές) εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στο 11% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 8,76%.

Αντιθέτως, ΡΑΑΕΥ και προμηθευτές θεωρούν προκλητικό τον τρόπο διαχείρισης από τον ΔΕΔΔΗΕ συνολικά των απωλειών. Δεν υπάρχει –όπως μεταφέρουν χαρακτηριστικά– ένα πειστικό επιχείρημα για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις εκκαθαρίσεις και τις τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με τα ποσοστά που ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ βάσει σχετικής εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Το καλοκαίρι φέτος ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαρίσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τους προμηθευτές να διαπιστώνουν ότι οι απώλειες έχουν αυξηθεί κατά 18% και όχι κατά 13% όπως προέβλεπε απόφαση της ΡΑΑΕΥ το 2021 και τις οποίες έλαβαν υπόψη τους για τη διαμόρφωση των τιμολογίων εκείνης της περιόδου.

Οι προμηθευτές μέσω του συνδέσμου τους (ΕΣΠΕΝ) με επιστολή τους προς το ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου ΕΣΕΚ χτύπησαν «καμπανάκι» για το πρόβλημα που δημιουργείται και ζήτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα, πέραν της αύξησης των χρηματικών ποινών για τις ρευματοκλοπές.

Συγκεκριμένα, ο ΕΣΠΕΝ ζητεί να προσδιοριστεί ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ για το ζήτημα των απωλειών και να ενσωματωθεί το κόστος στο επιτρεπόμενο έσοδό του, σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικής απόφασης της ΡΑΑΕΥ. Παραθέτει δε στοιχεία του ACER (Eυρωπαίος ρυθμιστής ενέργειας), όπου ήδη από το 2021 η Ελλάδα ήταν μία εκ των ελαχίστων κρατών-μελών της Ε.Ε. όπου το κόστος των απωλειών του δικτύου δεν ανακτάται μέσω του επιτρεπόμενου εσόδου του διαχειριστή, αλλά μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας, με προφανή συνέπεια την έλλειψη κινήτρου για τον περιορισμό τους αλλά και την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος για τους καταναλωτές. Ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει και τη χρόνια αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να καταλογίζει επακριβώς την καταναλισκόμενη ενέργεια που αντιστοιχεί σε κάθε εκπρόσωπο φορτίο.

Η αύξηση των απωλειών του δεύτερου εξαμήνου του 2022 ήταν σοκαριστική και για τη ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ διευκρινίσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται για την επιβολή μεγάλου προστίμου. «Οταν έχουμε 18% απώλειες δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και απλώς να τις κοιτάμε. Το ζήτημα αυτό σηκώνει βαριά πρόστιμα», δηλώνουν στην «Κ» κύκλοι της ΡΑΑΕΥ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT