Ερχονται και άλλες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ερχονται και άλλες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η μεταποιητική παραγωγή φαίνεται να συρρικνώνεται περαιτέρω στην Ευρωζώνη εν μέσω αστάθειας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Υστερα από τις πρώτες μέσα σε 13 χρόνια διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει προετοιμασμένη για ακόμα μία ανάλογη κίνηση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η ΕΚΤ υπογράμμισε εμφατικά ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού βαίνει καλώς και ότι οι προοπτικές του επηρεάζονται από τις απροσδόκητες εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα, που εξασθενεί, ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες χρηματοδότησης εξακολουθούν να είναι περιοριστικές.

Το σημαντικότερο όλων είναι πως η διοίκηση της τράπεζας αναμένει τώρα ο πληθωρισμός να εκπληρώσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% νωρίτερα από ό,τι είχε προβλέψει πριν. Τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι «ο πληθωρισμός θα πρέπει (…) να μειωθεί, τείνοντας προς τον στόχο μας το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους», μετά την προσωρινή άνοδο του ετήσιου πληθωρισμού στα τέλη του 2024. Εκτός από μια αξιοσημείωτη και απρόβλεπτη άνοδο του δομικού πληθωρισμού ή μια βελτίωση του οικονομικού κλίματος (απίθανο κατά την άποψή μας), η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μ.β. τον Δεκέμβριο. Αυτό θα μείωνε το επιτόκιο καταθέσεων από το 3,25% στο 3,0% τότε και εν συγκρίσει με το ανώτατο όριο του 4% που είχε διατηρήσει η ΕΚΤ μέχρι φέτος τον Ιούνιο.

Οπως και πριν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι η ανάπτυξη κινδυνεύει να υποχωρήσει. Σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι η μεταποιητική παραγωγή φαίνεται να συρρικνώνεται περαιτέρω εν μέσω αστάθειας, ενώ οι δείκτες για τον τομέα των υπηρεσιών αμβλύνθηκαν τον Σεπτέμβριο μετά την άνοδο του Αυγούστου χάρη στον θερινό τουρισμό και οι εξαγωγές έχουν αποδυναμωθεί, ειδικά για αγαθά. Οσο, δε, κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, οι οποίες θα επιδεινωθούν κι άλλο με μια επανεκλογή Τραμπ, θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι εξαγωγές και οι επενδύσεις.

Αν και η ΕΚΤ εξακολουθεί να αναμένει μια ήπια προσγείωση αντί για ύφεση, σύμφωνα με την πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ, το προσωπικό της πιθανότατα θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2025 (ήταν 0,8% τον Σεπτέμβριο) και πάλι με την παρουσίαση νέων στοιχείων στις 12 Δεκεμβρίου. Αυτό θα ήταν άλλο ένα επιχείρημα για τη σχεδόν καθολικά αναμενόμενη περικοπή του Δεκεμβρίου. Από πλευράς μας, αναμένουμε στις αρχές του 2025 δύο τελικές περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης, που θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στο όριο του 2,5%.

* Οικονομολόγος της επενδυτικής Berenberg Bank.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT