Την τελευταία 5ετία άλλαξε ριζικά η αγορά εργασίας

Την τελευταία 5ετία άλλαξε ριζικά η αγορά εργασίας

Τα νέα πρότυπα εξ αποστάσεως και υβριδικής εργασίας δημιούργησαν μεγάλες προκλήσεις στις επιχειρήσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Σχεδόν τεκτονικές χαρακτηρίζονται οι αλλαγές που συντελέστηκαν στην αγορά εργασίας την τελευταία πενταετία, από την αύξηση της τηλεργασίας έως και την άνοδο της Generative AI (Γενετικής τεχνητής νοημοσύνης). Πρόκειται για μια πενταετία, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο όμιλος Adecco σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου μεταμόρφωση της αγοράς εργασίας, η οποία ανάγκασε τις επιχειρήσεις και τις ηγεσίες τους να αναπτύξουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα για να πορευτούν σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Με βάση τις 82.800 συνεντεύξεις που πραγματοποίησε σε 25 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Adecco καταγράφει τις αλλαγές αυτές ως εξής:

2020: Το μέλλον είναι ευέλικτο. Η πανδημία επέβαλε έναν διαρκή οργανωτικό μετασχηματισμό. Η ευέλικτη εργασία ήταν η βασική τάση, με το 75% των εργαζομένων να πιστεύει ότι θα ωφελήσει τους ίδιους και το 73% να πιστεύει ότι θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των διευθυντών συμφώνησε. Ωστόσο, τα νέα πρότυπα εξ αποστάσεως και υβριδικής εργασίας δημιούργησαν προκλήσεις. Οι μισοί από τους εργαζομένους φοβήθηκαν, ενώ τα τρία τέταρτα δήλωναν ότι ένας συνδυασμός εργασίας στο γραφείο και εξ αποστάσεως εργασίας ήταν το καλύτερο μοντέλο. Τα διευθυντικά στελέχη διερευνούσαν τρόπους αξιολόγησης της παραγωγικότητας πέρα από τις συνολικές ώρες εργασίας.

2021: Η μεγάλη επαναξιολόγηση. Το δεύτερο έτος της πανδημίας προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στον χώρο εργασίας από το πρώτο, καθώς οι παρατεταμένες σωματικές και ψυχικές πιέσεις επηρέασαν τους εργαζομένους, με την εξουθένωση να αποτελεί σημαντική ανησυχία για σχεδόν 4 στους 10 από αυτούς. Η υβριδική εργασία έγινε ο κανόνας, με 8 στους 10 να πιστεύουν ότι ωφελεί τόσο τους εργαζομένους όσο και τους εργοδότες. Πολλοί άνθρωποι ήθελαν επίσης μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα και το 73% είπε ότι οι συμβάσεις πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στο αν ο εργαζόμενος καλύπτει τις ανάγκες του ρόλου και όχι τις ώρες εργασίας. Την ίδια στιγμή άλλαξαν και οι προτεραιότητές τους, αναβάθμισαν τις δεξιότητές τους και επαναξιολόγησαν την καριέρα τους.

2022: Η μεγάλη παραίτηση. Το 2022 ήταν μια χρονιά παραιτήσεων και νέων ξεκινημάτων. Σχεδόν το ένα τρίτο (27%) των εργαζομένων δήλωσε ότι σχεδίαζε να εγκαταλείψει την τρέχουσα εργασία του εντός 12 μηνών. Ετσι, η αγορά εργασίας ξεκίνησε να ορίζεται και να καθοδηγείται όλο και περισσότερο από τους υποψηφίους. Ο μισθός ήταν το βασικότερο κίνητρο για την αλλαγή εργασίας. Ωστόσο, οι εταιρείες που προσφέρουν ευέλικτες πρακτικές εργασίας και ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων προηγήθηκαν στη διακράτηση ταλέντων.

2023: Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης. Η αυτοματοποίηση της εργασίας και ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στους εργαζομένους ήταν κυρίαρχες τάσεις. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (63%) πίστευαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είχε θετικό αντίκτυπο στην εργασία τους και μόλις το 7% θεώρησε ότι συνιστά απειλή. Ετσι, οι διευθυντές άρχισαν να εξετάζουν τις δεξιότητες που θα μπορούσαν πιο εύκολα να αντικατασταθούν από την τεχνολογία, αλλά και τις πιο χαρακτηριστικές ανθρώπινες δεξιότητες –όπως ηγεσία, ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη– που θα παραμείνουν περιζήτητες.

2024: Η έλλειψη δεξιοτήτων. Οι εργοδότες αναζητούν τρόπους ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημα έλλειψης δεξιοτήτων. Η Adecco θα διερευνήσει το εύρος των δράσεων προκειμένου οι επιχειρήσεις να καταγράψουν πρόοδο και να αντεπεξέλθουν στο πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT