«Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα»

«Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα»

Μια ελληνική startup βάζει στο τραπέζι την προοπτική της πυρηνικής ενέργειας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης

Με μια ημερίδα για τις προοπτικές χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, την προσεχή Δευτέρα, θα συστηθεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό η Athlos Energy.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική startup εταιρεία στον χώρο της πυρηνικής βιομηχανίας, που ιδρύθηκε φέτος τον Σεπτέμβριο με στόχο τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την προετοιμασία και υλοποίηση του πρώτου πυρηνικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Ιδρυτές της Athlos Energy είναι οι Στάθης Βλασσόπουλος και Διονύσης Χιώνης, διπλωματούχοι της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι αποφάσισαν πριν από 12 χρόνια να μετεγκατασταθούν στην Ελβετία, χώρα με σπουδαία προϊστορία σε διάφορες εφαρμογές της πυρηνικής τεχνολογίας (CERN, πυρηνικοί σταθμοί, ερευνητικά κέντρα), ακολουθώντας το όνειρό τους για την πυρηνική ενέργεια. Ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές τους στην πυρηνική φυσική και πυρηνική τεχνολογία στα ομοσπονδιακά τεχνολογικά ινστιτούτα της Ζυρίχης και της Λωζάνης. Σήμερα φέρνουν πλέον πολυετή εμπειρία στην πυρηνική βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο και είναι έτοιμοι, όπως αναφέρουν στην «Κ», να προσφέρουν πίσω στην Ελλάδα μία εναλλακτική και συγχρόνως ρεαλιστική λύση για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας και επάρκειας.

«Ο στόχος της εταιρείας είναι ξεκάθαρος. Να προσφέρει στο ελληνικό κράτος μια ρεαλιστική λύση για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της Ελλάδας μέχρι το 2050», τονίζουν στη συζήτησή μας με αφορμή την ημερίδα, σκοπός της οποίας, όπως αναφέρουν, είναι «να επιτευχθεί ένας ζωντανός και παραγωγικός διάλογος ώστε να κατανοηθούν πλήρως τα έμπρακτα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε η Ελλάδα να δημιουργήσει το πρώτο της πυρηνικό πρόγραμμα ακολουθώντας τους διεθνείς κανονισμούς».

Πρόκειται για ρεαλιστική λύση, λένε στην «Κ» οι δύο ιδρυτές της Athlos Energy, Στ. Βλασσόπουλος και Δ. Χιώνης.

Πεποίθηση των δύο επιστημόνων είναι ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναπτύξει το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα, βασισμένο στη νέα τεχνολογία των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, μέσω μιας σύμπραξης κράτους, ελληνικής βιομηχανίας και εταιρειών του εξωτερικού που κατέχουν την τεχνογνωσία». Πιστεύουν ότι αυτό, αργά ή γρήγορα, θα γίνει και ότι τώρα είναι το ιδανικό τάιμινγκ να καταρτίσει και η Ελλάδα έναν οδικό χάρτη για την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, ξεκινώντας από αναλύσεις για το κόστος, την ισχύ και τα κατάλληλα μέρη που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες.

«Δεν λέμε να αντικαταστήσουμε όλο το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια, αλλά ότι μαζί με τις ΑΠΕ θα αποτελέσει τη λύση για την ενέργεια που θα χρειαστούμε στο μέλλον και σε άλλες εφαρμογές, όπως η αφαλάτωση, τα δίκτυα θερμότητας, η παραγωγή υδρογόνου και τα data centers που είναι πολύ ενεργοβόρα», τονίζουν.

Οι κ. Χιώνης και Βλασσόπουλος έχουν κάνει ήδη κάποιες άτυπες επαφές και σε πολιτικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο για να διερευνήσουν πιθανό ενδιαφέρον και στήριξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων και εμφανίζονται κατ’ αρχάς αισιόδοξοι. Αλλωστε, το τάιμινγκ που κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα είναι αρκετά θετικό, αφού έστω δειλά και ατύπως έχει ανοίξει η συζήτηση – ταμπού μέχρι πρότινος για την πυρηνική ενέργεια. Τον Ιούλιο από το συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στη μεγάλη και διχαστική συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίστηκε υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας. «Η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων», είπε ο πρωθυπουργός. Λίγες εβδομάδες αργότερα με συνέντευξή του στην «Κ» ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος, δήλωνε ότι «κάποια πυρηνικά μεγαβάτ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξισορρόπηση του συστήματος» και το κράτος, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα μπορούσε να σχεδιάσει και να δρομολογήσει την εγκατάσταση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων είτε μέσω της ΔΕΗ ως μέτοχος είτε μέσω διαγωνισμού».

Ο κ. Τσάφος θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές στην ημερίδα της Athlos Energy όπου θα τοποθετηθεί περί της ελληνικής προοπτικής σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια. Στους βασικούς ομιλητές είναι η Φάνι Πανιάγκουα, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και ο δρ Χρήστος Χουσιάδας πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT