Τουριστική επένδυση 475 εκατ. στις ακτές απέναντι από την Υδρα

Τουριστική επένδυση 475 εκατ. στις ακτές απέναντι από την Υδρα

Υπερπολυτελή μονάδα σχεδιάζει η Hydra Rock, συμφερόντων Ιω. Β. Βαρδινογιάννη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Επένδυση προϋπολογισμού 475 εκατ. ευρώ σε έκταση 1.750 στρεμμάτων απέναντι από την Υδρα δρομολογεί η Hydra Rock, συμφερόντων Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη. Το project αφορά την ανάπτυξη υπερπολυτελούς σύνθετου τουριστικού καταλύματος και συγκροτήματος κατοικιών με αυστηρές προδιαγραφές πιστοποίησης βιωσιμότητας σε παραθαλάσσια έκταση, στην περιοχή Βλαχέικα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας (1.714,17 στρέμματα) υπάγεται στον Δήμο Πόρου και ένα μικρότερο τμήμα (40 στρέμματα) σε πολύ κοντινή απόσταση, στην περιοχή Μετόχι, στον Δήμο Ερμιονίδας.

Η ευρύτερη περιοχή του Αργολικού Κόλπου και ειδικά τα παράλια από το ακρωτήριο Σκύλλαιο, ευρύτερα γνωστό ως Τσελεβίνια, και δυτικότερα έως το Πορτοχέλι συγκεντρώνει διαχρονικά, και ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα, σημαντικές επενδύσεις. Επενδύσεις που αφορούν τόσο την αγορά ιδιωτικών παραθεριστικών κατοικιών όσο και την αγορά και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον περιλαμβάνει κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και διεθνείς αλυσίδες, όπως η Waldorf Astoria Hotels & Resorts και η Four Seasons, η οποία δρομολογεί επίσης τη συνεργασία της με φορέα ανάπτυξης συγκροτήματος επώνυμων (branded) κατοικιών.

Η εταιρεία ζητεί το έργο να ενταχθεί στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων και να λάβει τα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης.

Η εταιρεία ανάπτυξης Hydra Rock, που αποφάσισε να επενδύσει σχεδόν μισό δισ. ευρώ στις ακτές απέναντι από το κοσμοπολίτικο νησί της Υδρας, κατέθεσε ήδη αίτηση στην Enterprise Greece προκειμένου το έργο να ενταχθεί στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων και να προχωρήσει στην πολεοδομική του ωρίμανση με την κατάρτιση ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Οταν η σχετική αίτηση εγκριθεί από την Enterprise Greece, θα ακολουθήσει σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί το αδειοδοτικό κομμάτι.

Σύμφωνα με τα σχέδια και την αίτηση που έχουν κατατεθεί στην Enterprise Greece, οι βασικές αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης του θερέτρου, το οποίο «θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες τουρισμού υψηλής προστιθέμενης αξίας», προτάσσουν «την αειφόρο ανάπτυξη, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την κυκλική οικονομία». Η επένδυση με βάση το έγγραφο που έχει αναρτήσει η Enterprise Greece «θα συμβάλει στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, τονώνοντας παράλληλα την απασχόληση και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής». Σημειώνεται ότι ο φορέας της επένδυσης, η Hydra Rock, συστάθηκε νωρίτερα φέτος και ήδη το μετοχικό κεφάλαιό της ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ. Η Hydra Rock ζητεί την ένταξη του έργου στις διατάξεις του ν. 4864/2021 ως στρατηγικής επένδυσης και να λάβει τα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Τόσο οι ανατολικές όσο και οι δυτικές ακτές της Πελοποννήσου τα τελευταία λίγα χρόνια έχουν καταστεί προορισμός πρώτης επιλογής για ολοένα και περισσότερους ξένους αλλά και Ελληνες. Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά στους διακεκριμένους προορισμούς της περιφέρειας, ενώ μεγάλα έργα υποδομών, που περιλαμβάνουν οδικούς άξονες, διαχείριση απορριμμάτων αλλά και αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, έχουν δρομολογηθεί και υπόσχονται την αξιοποίηση της τεράστιας φέρουσας ικανότητας που διαθέτει η Πελοπόννησος. Μεγάλες επενδύσεις από την ΤΕΜΕΣ στη Μεσσηνία, την Grecotel στην Κυλλήνη, το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι καθώς και αλλού έχουν αυξήσει την αναγνωρισιμότητα και την απήχηση του brand «Πελοπόννησος», με αποτέλεσμα την αύξηση των ξένων ταξιδιωτών αλλά και των ιδιωτών που αγοράζουν δεύτερη ή παραθεριστική κατοικία εκεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT