Το Πεκίνο αισιοδοξεί ότι θα πετύχει ανάπτυξη 5% το 2024

Το Πεκίνο αισιοδοξεί ότι θα πετύχει ανάπτυξη 5% το 2024

Το τρίτο τρίμηνο η κινεζική οικονομία «έτρεχε» με ρυθμό ανάπτυξης 4,6%

1' 16" χρόνος ανάγνωσης

Ανάπτυξη 4,6% εμφάνισε η κινεζική οικονομία το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας οριακά το 4,5% που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Πρόκειται για χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 4,7% που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση, το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε ανάπτυξη 0,9%, έναντι 0,7% το δεύτερο τρίμηνο.

«Η εθνική οικονομία έδειξε θετικά σημάδια ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο», είπε ο Σενγκ Λαϊγιούν, αναπληρωτής επίτροπος της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το CNBC. «Η εμπιστοσύνη για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης του 5% για ολόκληρο το έτος ενισχύεται».

Αλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, όπως οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή, επίσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σε ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει την αυξανόμενη αμφισβήτηση του στόχου για ανάπτυξη περίπου 5% στο σύνολο του έτους. Γι’ αυτό και λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικονομίας. «Εφόσον το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,8% τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος περίπου 5% είναι πλέον εφικτός με επιπλέον κίνητρα το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο Τιαντσέν Γου, ανώτερος οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit.

«Παρά το πλήθος των προκλήσεων, η οικονομία της Κίνας δεν είναι αθεράπευτη όπως θα έλεγαν κάποιοι», πρόσθεσε. «Υπάρχει λόγος να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να στηρίξει την οικονομία».

Μετά τη δημοσίευση αλλεπάλληλων απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων, Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα μια σειρά μέτρων στήριξης για την ανάκαμψη της υποτονικής οικονομίας της χώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT