Στα επίπεδα του 2% «βλέπουν» να υποχωρούν τα επιτόκια το 2025 οι αναλυτές

Στα επίπεδα του 2% «βλέπουν» να υποχωρούν τα επιτόκια το 2025 οι αναλυτές

Η ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού οδηγεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Πολύ πιθανή θεωρούν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μία ακόμη μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός πιάνει τον στόχο του 2% γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν, αναφέρουν πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να πιάσει τον στόχο το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2025, δηλαδή πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, ανοίγοντας την πόρτα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Και πρόσθεσαν πως μια ακόμη κίνηση στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2024 θα βοηθούσε να προστατευθεί η ασθενής ευρωπαϊκή οικονομία και να διασφαλισθεί η ομαλή προσγείωση (έναντι μιας απότομης προσγείωσης).

Την Πέμπτη η ΕΚΤ ανακοίνωσε την τρίτη μείωση των επιτοκίων της για φέτος, εν μέσω απαισιόδοξων ενδείξεων για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και μιας πιο απότομης από ό,τι αναμενόταν επιβράδυνσης στις τιμές στην Ευρωζώνη. Ετσι, το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 3,25%, από το υψηλό τού 4%.

Ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,7%, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιστεύουν ότι θα επιταχυνθεί πριν να πέσει με διατηρήσιμο τρόπο στα επίπεδα στα οποία στοχεύει η κεντρική τράπεζα. Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ανέφερε, πάντως, ότι ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί κάποια στιγμή στο πρώτο μισό του επόμενου έτους, αντί για τα τέλη του 2025.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, η πρόεδρος της ΕΚΤ Kριστίν Λαγκάρντ δεν θέλησε να μιλήσει για το πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα επιτόκια, αν και δήλωσε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι περισσότεροι από τους ανοδικούς κινδύνους.

Στις αγορές, τα στοιχήματα υπέρ της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έχουν ενταθεί. Οι επενδυτές «βλέπουν» πλέον πιθανό το σενάριο να συνεχιστούν οι μειώσεις επιτοκίων έως τον Απρίλιο του 2025, ενώ έως πρότινος πίστευαν ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ θα τελείωναν τον Μάρτιο. Κάποιοι traders αρχίζουν επίσης να ποντάρουν σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

Πάντως, όπως ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, μια τέτοια μεγάλη κίνηση δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Οι προβλέψεις

Κατόπιν τούτων, οι αναλυτές της Bank of America πιστεύουν ότι με τη μείωση των επιτοκίων της Πέμπτης ξεκινάει ένας κύκλος αλλεπάλληλων κινήσεων που θα φέρουν τα επιτόκια στο 2% έως τον Ιούνιο. Θα ακολουθήσουν δύο μειώσεις, μία ανά τρίμηνο, ώστε τα επιτόκια να καταλήξουν στο 1,5% έως τα τέλη του 2025.

Η Morgan Stanley περιμένει αλλεπάλληλες μειώσεις των 25 μονάδων βάσης εκάστη έως τον Μάρτιο του 2025 και στη συνέχεια πιο σταδιακές κινήσεις σε τριμηνιαία βάση για το υπόλοιπο 2025. Συνεπώς, ο οίκος πιστεύει ότι η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει στο 2%, αλλά θα φέρει τα επιτόκια στο 1,75% στα τέλη του 2025.

Η UBS περιμένει μία κίνηση 25 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 2025, ώσπου τα επιτόκια να φτάσουν στο 2%.

H Deutsche Bank περιμένει αλλεπάλληλες μειώσεις 25 μονάδων βάσης, μέχρι τα επιτόκια να φτάσουν στο 2,25% τον Απρίλιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT