Νέο ρεκόρ για τον χρυσό, έσπασε το φράγμα των 2.700 δολ. η ουγγιά

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό, έσπασε το φράγμα των 2.700 δολ. η ουγγιά

Από την αρχή της χρονιάς έχει σημειωθεί άνοδος 30% της τιμής του

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Είναι συνηθισμένη στη σύγχρονη Ιστορία η καταφυγή σε ασφαλή επενδυτικά προϊόντα, όταν η γεωπολιτική κατάσταση προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς, ανησυχία και αβεβαιότητα. Κι αυτό συμβαίνει και τώρα. Χθες στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα επίπεδα των 2.700 δολαρίων η ουγγιά για πρώτη φορά στην Ιστορία, διότι το επενδυτικό κοινό θεωρεί ασφαλές το πολύτιμο μέταλλο όταν εκφράζονται ανησυχίες για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη στήθος με στήθος εκλογική κούρσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία λήγει στις 5 Νοεμβρίου. Χθες στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του αναρριχήθηκε έως και 0,7% στα 2.711,99 δολάρια η ουγγιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ στα 2.707,5 δολάρια η ουγγιά. Οι αγορές επικεντρώνονται στις ολοένα και οδυνηρότερες γεωπολιτικές εξελίξεις, αφότου το Ισραήλ είπε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, τον διοργανωτή της επίθεσης στο νότιο Ισραήλ, που πυροδότησε έναν πόλεμο στη Γάζα εδώ κι ένα χρόνο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που συνέλαβε η Χαμάς πέρυσι, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι καιρός να τελειώσει ο πόλεμος. Οι επενδυτές συνήθως αναζητούν ασφάλεια στον χρυσό σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. «Οι παραδοσιακές δημοσκοπήσεις και οι δημοσκοπήσεις που χρησιμοποιούνται για τα στοιχήματα σχετικά με τους υποψηφίους, έχουν αποκλίνει σημαντικά, ακόμη και τώρα που πλησιάζουμε προς τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ», τόνισε ο Κρίστοφερ Γουόνγκ, αναλυτής στρατηγικής χρηματαγορών της Oversea-Chinese Banking Corp. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης για την αγορά δολαρίου σποτ, Bloomberg Dollar Spot, σημείωσε πτώση 0,1%, έχοντας προηγουμένως συμπληρώσει ένα ράλι τεσσάρων ημερών. Σημειώνεται ότι σε φάσεις εξασθένησης του δολαρίου, ο χρυσός καθίσταται φθηνότερος, διότι η τιμή είναι εκπεφρασμένη στο αμερικανικό νόμισμα – αυτό δεν ισχύει σήμερα.

Ο χρυσός τελεί σε επίπεδα περίπου 2% υψηλότερα στη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ συνολικά από τις αρχές της χρονιάς τα κέρδη του φθάνουν στο 30% και πλέον έως σήμερα. Οι παράγοντες των αγορών στρέφονται σε αυτόν τον ασφαλή «παράδεισο», παρά τις μακροοικονομικές ανησυχίες. Λόγου χάριν, δεν βαρύνουν τόσο πολύ στην επιλογή τους τα στοιχεία των ΗΠΑ, που δείχνουν τόνωση των λιανικών πωλήσεων τον Σεπτέμβριο σε βαθμό μεγαλύτερο από όσο αναμενόταν, ενώ οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ελαττώθηκαν απροσδόκητα. Κι ο συνδυασμός αυτός οδηγεί τους επενδυτές να περιορίζουν τα στοιχήματά τους σχετικά με το εύρος της χαλάρωσης της πολιτικής εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ/ Federal Reserve.

Η απρόβλεπτη εκλογική μάχη στις ΗΠΑ, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή καθιστούν όλο και πιο πολύ το πολύτιμο μέταλλο, ασφαλές καταφύγιο.

Η αισιοδοξία για τη μείωση των επιτοκίων τροφοδότησε τα πιο πρόσφατα κέρδη, καθώς η Fed ξεκίνησε τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης μόλις τον περασμένο μήνα. Οι δυναμικές αγορές χρυσού από πολλές κεντρικές τράπεζες αποτελούν έναν μακροχρόνιο πυλώνα στήριξης των τιμών του πολύτιμου μετάλλου. Επιπροσθέτως, οι επενδυτές των δυτικών χωρών συνεισέφεραν στην ανοδική πορεία, διότι παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η ζήτηση στην Ασία αυξήθηκε. Η στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε χαλαρότερη νομισματική πολιτική ενίσχυσε την ελκυστικότητα των διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων που υποστηρίζονται από τον χρυσό, με τις διακρατήσεις να τείνουν για πέμπτη μηνιαία αύξηση, ήτοι την πιο μακρά περίοδο εισροών από το 2020.

Δεν είναι λίγοι στον κλάδο, οι οποίοι προσβλέπουν σε έτι ογκωδέστερα κέρδη. Οι παράγοντες των αγορών χρυσού, οι εξορυκτικοί όμιλοι και τα χυτήρια, που συμμετείχαν αυτήν την εβδομάδα στην ετήσια συνεδρίαση της Ενωσης Αγορών Χρυσού του Λονδίνου, εκτίμησαν πως ο χρυσός μέσα στο επόμενο 12μηνο θα ανέλθει στα περίπου 2.917 δολάρια η ουγγιά. «Tο πολύτιμο μέταλλο θα ενισχυθεί κι άλλο ως πόλος έλξης, δεδομένης της ρευστότητας των εκλογικών εξελίξεων και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας», επισήμανε, εν κατακλείδι, ο αναλυτής στρατηγικής χρηματαγορών της OCBC FX, Κρίστοφερ Γουόνγκ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT