Το στοίχημα για φορολογικές δηλώσεις χωρίς παρατάσεις

Το στοίχημα για φορολογικές δηλώσεις χωρίς παρατάσεις

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σιγά σιγά αποδίδουν και φέρνουν ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία. Εφθασε η ώρα να βάλουμε σε τάξη και τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και την εξυπηρέτηση του πολίτη», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

4' 36" χρόνος ανάγνωσης

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σιγά σιγά αποδίδουν και φέρνουν ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία. Εφθασε η ώρα να βάλουμε σε τάξη και τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και την εξυπηρέτηση του πολίτη», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στόχος, όπως τονίζει, είναι να μπει ένα τέλος στις παρατάσεις και η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου, χωρίς απρόοπτα. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΑΔΕ, οι λογιστές, οι φορείς που αποστέλλουν στοιχεία στη φορολογική διοίκηση, αλλά και το υπουργείο που νομοθετούσε λίγο πριν ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxisnet θα ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Λανθασμένα στοιχεία

Δεν είναι όμως μόνο η καθυστέρηση αποστολής των στοιχείων από τους φορείς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνέχιζαν να στέλνουν δεδομένα, είναι και τα λάθη που εντοπίζονταν στα στοιχεία. Είναι ενδεικτικό ότι στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος, χιλιάδες φορολογούμενοι αναγκάστηκαν να υποβάλουν τροποποιητικές, καθώς για παράδειγμα ο ΕΦΚΑ είχε στείλει λανθασμένα στοιχεία. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν 350.000 τροποποιητικές δηλώσεις για λάθη τα οποία ευθύνονταν οι φορείς.

Πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα το 2021 δόθηκε παράταση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, με υποχρέωση των φορολογουμένων να πληρώσουν δύο μαζεμένες δόσεις στις 17 Σεπτεμβρίου και στο τέλος του ίδιου μήνα μία ακόμη. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει χρονιά που να μην έχει δοθεί παράταση, ενώ αυτές ήταν μεγαλύτερες όταν είχαμε εκλογές, προκειμένου να μη χαθεί κάποια ψήφος.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων έχουν χάσει το νόημά τους, καθώς πότε εξαιτίας καθυστερήσεων και ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού και των φορέων και πότε εξαιτίας της αδιαφορίας των φορολογουμένων, που κάνουν ως επί το πλείστον την τελευταία στιγμή τις δηλώσεις τους, οδηγούν στην αλλαγή των προθεσμιών τόσο για την υποβολή δηλώσεων όσο και για την πληρωμή τους.

Και φυσικά δεν είναι μόνο οι παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις. Παρατάσεις δίνονται σχεδόν παντού. Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, το επίδομα θέρμανσης, τα ηλεκτρονικά βιβλία, τις τροποποιητικές δηλώσεις, τα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.

Φέτος ήταν η πρώτη φορά, ή από τις λίγες φορές, που η παράταση δεν έφθασε μέχρι τα τέλη Αυγούστου αλλά μέχρι τις 2-8-2024. Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης αρνούνταν να συμφωνήσει σε παράταση των προθεσμιών, αλλά εξαιτίας των λαθών τόσο από τους φορείς όσο και από την ΑΑΔΕ υπαναχώρησε, δίνοντας μικρή παράταση για τη διευκόλυνση του συστήματος.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα, ο κ. Χατζηδάκης προχώρησε στη λήψη μέτρων έτσι ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στην ιστορία των παρατάσεων. Αυτό ωστόσο θα φανεί στην πράξη στις 15 Ιουλίου όπου λήγει και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Φέτος υποβλήθηκαν 350.000 τροποποιητικές δηλώσεις εξαιτίας λαθών των φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ δεν πρόκειται να ανοίξει τη βεντάλια των προσυμπληρωμένων δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα προσυμπληρωθούν οι δηλώσεις 1,4 εκατ. φορολογουμένων, με τη διαφορά ότι δεν θα έχουν λάθη και θα είναι έτοιμες προς υποβολή. Ηδη οι ομάδες εργασίας στη φορολογική διοίκηση αξιολογούν τη φετινή διαδικασία και ετοιμάζονται από τώρα για τις δηλώσεις του 2025. Η πρόθεση της ΑΑΔΕ να προσυμπληρωθούν και τα στοιχεία του Ε2 (μισθώσεις κατοικιών κ.λπ.) παραπέμπεται για το 2026, όπως επίσης και των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος οι φοροτεχνικοί εντόπισαν σωρεία λαθών στις φορολογικές δηλώσεις και μεγάλες καθυστερήσεις, που οδήγησαν όπως προαναφέρθηκε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους στην υποβολή τροποποιητικών.

Ετσι, ορίστηκε ένα σαφές και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα στο οποίο θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα από 15 Μαρτίου έως και 15 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά.

Παράλληλα, προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους και εφόσον υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, ως εξής:

α) 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

β) 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

γ) 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Κυρώσεις στους διοικητές

Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των δήμων, καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από τη 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα.

Τέλος στο τέλος επιτηδεύματος

Μετά τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους, η κυβέρνηση προχωράει πλέον στην κατάργησή του για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Η κατάργηση αφορά και τους εργαζομένους με «μπλοκάκι» που απασχολούνται σε έως τρεις εργοδότες ή που το 75% του εισοδήματός τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Η κατάργηση αφορά τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και μετά. Οι διορθώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση στο καθεστώς της τεκμαρτής φορολόγησης σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, θα σβήσουν τον επιπλέον φόρο από την αύξηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού. Για τα εισοδήματα του 2024, τα οποία θα φορολογηθούν το 2025, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αυξάνεται στα 11.620 ευρώ από 10.920 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2023 που φορολογήθηκαν φέτος λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ το 2023 σε 830 ευρώ το 2024.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT