Ανεβάζει ταχύτητα ο 2ος πυλώνας ασφάλισης

Ανεβάζει ταχύτητα ο 2ος πυλώνας ασφάλισης

Από την επόμενη χρονιά αναμένεται να λειτουργήσουν τα πρώτα πολυεργοδοτικά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

3' 14" χρόνος ανάγνωσης

Την έκδοση των προβλεπομένων εγκυκλίων από το υπουργείο Εργασίας για τη λειτουργία και στη χώρα μας των πολυεργοδοτικών ταμείων, αλλά και την ανάληψη της εποπτείας των επαγγελματικών ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναμένουν επιχειρήσεις και σύλλογοι εργαζομένων προκειμένου να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις. Πρόκειται για εργοδότες, που σε συνεννόηση με τους εργαζομένους τους όλο το προηγούμενο διάστημα εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συμπληρωματικού Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), όμως με την ψήφιση του σχετικού νόμου… κατέβασαν ταχύτητα. Τον προηγούμενο μήνα αδειοδοτήθηκε το νέο ΤΕΑ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ το ενδιαφέρον σύστασης νέων ταμείων από τους κοινωνικούς εταίρους της αγοράς εργασίας αναμένεται να αναθερμανθεί το νέο έτος, μετά την ανάληψη της εποπτείας των επαγγελματικών ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδος και της έκδοσης από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ασφάλισης τόσο του τυποποιημένου καταστατικού ίδρυσης ΤΕΑ όσο και των διευκρινιστικών εγκυκλίων για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των προβλεπόμενων στο νέο θεσμικό πλαίσιο πολυεργοδοτικών ταμείων.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης των ΤΕΑ (ΕΛΕΤΕΑ) Χρήστος Νούνης, μιλώντας στην «Κ», διανύουμε μια μεταβατική περίοδο για τον θεσμό, λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας αφομοίωσης και της σταδιακής εφαρμογής των διατάξεων του νέου νόμου (ν. 5078/2023) για τον 2ο πυλώνα ασφάλισης.

Κρίσιμη μεταβλητή για την περαιτέρω ουσιαστική διείσδυση του 2ου πυλώνα ασφάλισης στην ελληνική αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό μας σύστημα αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Νούνη, η εξαγγελθείσα αναμενόμενη νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας που θα συμπληρώνει τον νόμο του 2023 ο οποίος εξίσωσε φορολογικά τα ΤΕΑ με τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, με την αναγκαία εξίσωση και των όρων λειτουργίας των ΤΕΑ με αυτούς των ομαδικών συμβολαίων, προκειμένου να μη στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική επιτροπή που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να κατατεθεί το σχετικό πόρισμα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ωθηση στον θεσμό θα δώσει και η ανάληψη της εποπτείας των επαγγελματικών ταμείων από την ΤτΕ.

Παράλληλα, όπως προαναγγέλλει ο κ. Νούνης, αναμένεται και η δικαστική εξέλιξη των δρομολογημένων αιτήσεων ακύρωσης των εφαρμοστικών εγκυκλίων του σχετικού νόμου από την ΕΛΕΤΕΑ και τα μέλη της. Εξέλιξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σύλλογοι εργαζομένων, των οποίων η λειτουργία των ΤΕΑ προβλέπεται στην επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας. Καθοριστική βέβαια για το μέλλον του θεσμού θεωρείται από την αγορά και η απόκτηση της εποπτείας του από την ΤτΕ. Ηδη αναμένεται έως το τέλος του έτους το ενιαίο καταστατικό, που θα αποτελεί έναν χρήσιμο «μπούσουλα» για όλους τους ενδιαφερομένους. Σ’ αυτό θα έχουν ενσωματωθεί αφενός όλες οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος, αφετέρου όλες οι απαιτούμενες λεπτομέρειες, ώστε η συμπλήρωσή του από τις επιχειρήσεις ή και τους εκπροσώπους των εργαζομένων να είναι απλή και άμεση. Οπως άμεση θα είναι και η έγκρισή τους.

Εντός των επόμενων μηνών, άλλωστε, αναμένονται και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά η λειτουργία και των πολυαναμενόμενων πολυεργοδοτικών ταμείων.

Ακόμη και στο… ρελαντί, πάντως, η αγορά των επαγγελματικών ταμείων προαιρετικής ασφάλισης το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 αναπτύσσεται με ρυθμό 20%, βάσει της μεγέθυνσης της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων (ενεργητικού), καταγράφοντας παράλληλα αξιοσημείωτες υπεραξίες για τους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων τους μελών, που κατά μέσον όρο για την περίοδο 1.1-30.9.2024, προσεγγίζουν το 6%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΕΤΕΑ, η οποία αποτελεί το επίσημο θεσμικό όργανο για την ενιαία εκπροσώπηση των ΤΕΑ στην Ελλάδα, τα εγγεγραμμένα μέλη των 32 ταμείων έφτασαν τους 222.671 εργαζομένους στις 31.12.2023. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ενεργών ασφαλισμένων σε επαγγελματικά ταμεία στη χώρα μας αντιπροσωπεύει το 4,85% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της και το 5,97% των απασχολουμένων στην αγορά εργασίας.

Αναφορικά με την αξία του ενεργητικού τους και σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στις 31.12.2023 τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των ΤΕΑ στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 2,139 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 18,01%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT