Στα 700 εκατ. οι επενδύσεις της Philip Morris στην Ελλάδα

Στα 700 εκατ. οι επενδύσεις της Philip Morris στην Ελλάδα

Το 90% των παραγόμενων προϊόντων της «Παπαστράτος» εξάγεται σε 20 χώρες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε Ελλάδα και εξωτερικό εμφανίζουν τα μη καιόμενα προϊόντα της Philip Morris International (PMI), που ελέγχει κατά 100% την ιστορική ελληνική καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος». Κατά την ετήσια διοργάνωση Technovation της PMI, στο Νεσατέλ της Ελβετίας, που συνέπεσε με τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας από το λανσάρισμα του ευπώλητου προϊόντος θέρμανσης καπνού IQOS, τα υψηλόβαθμα στελέχη του πολυεθνικού ομίλου εστιάστηκαν στη στρατηγική της PMI για την ελαχιστοποίηση της χρήσης του παραδοσιακού τσιγάρου. Το εγχείρημα αυτό φαίνεται ότι στέφεται με επιτυχία, με την πολυεθνική από το 2008 να έχει επενδύσει περισσότερα από 12,5 δισ. δολ. για την έρευνα, ανάπτυξη και εμπορική διάθεση προϊόντων που δεν παράγουν καπνό.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, τα προϊόντα που δεν παράγουν καπνό ξεπέρασαν τα συνολικά παγκόσμια έσοδα του Marlboro», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PMI Γιάτσεκ Ολτσζάκ στο Technovation, του οποίου τις εργασίες παρακολούθησε η «Κ». Βάσει των μεγεθών του δ΄ τριμήνου, το 38% των συνολικών εσόδων της Phillip Morris International προέρχεται από προϊόντα χωρίς καύση. Και σε 25 αγορές το 50% του συνολικού τζίρου προέρχεται από το IQOS. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί στο 75% τα επόμενα χρόνια, όπως εκτίμησε στο Technovation ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος επικοινωνίας του ομίλου, Τομάσο ντι Τζιοβάνι.

Υπολογίζεται ακόμη ότι 36 εκατ. άτομα, παγκοσμίως, καταναλώνουν τα μη καιόμενα προϊόντα της πολυεθνικής, με περίπου 31 εκατ. να χρησιμοποιούν IQOS. Από αυτούς το 72%, δηλαδή 22,1 εκατ. άτομα, έχει εγκαταλείψει οριστικά το παραδοσιακό τσιγάρο, δηλαδή χρησιμοποιεί μόνο το προϊόν θέρμανσης καπνού, που έχει συμπληρώσει μία δεκαετία. Με τα δεδομένα αυτά, «το παραδοσιακό τσιγάρο σε λίγα χρόνια θα βρίσκεται στα μουσεία», τόνισε ο Ντι Τζιοβάνι.

Σε 25 αγορές, ο μισός τζίρος του ομίλου προέρχεται από το IQOS.

Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι ότι στην Ελλάδα η PMI έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των καπνιστών κατά 1,5 εκατ. έως το 2025, ενώ έχει σταματήσει από την άνοιξη του 2018 την παραγωγή τσιγάρων. Μέσω της «Παπαστράτος», ο πολυεθνικός όμιλος έχει, από το 2017 έως σήμερα, επενδύσει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ στη χώρα μας. Η εταιρεία έχει στρέψει τη λειτουργία του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο στην αποκλειστική παραγωγή της νέας γενιάς καπνικών προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το ΙQOS. Το εργοστάσιο είναι ένα από τα τρία κύρια κέντρα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού της Philip Morris International στην Ευρώπη και έχει ενισχύσει σημαντικά το εξαγωγικό έργο της. Σχεδόν το 60% των παραγόμενων προϊόντων στον Ασπρόπυργο σήμερα εξάγεται σε 20 χώρες.

Οπως είπε ο Βασίλης Γκατζέλης, πρόεδρος της PMI για την Ασία, στην Ιαπωνία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της PMI, «που αποτελεί λοκομοτίβα αλλαγών, η χρήση εναλλακτικών προϊόντων έχει ξεπεράσει το παραδοσιακό κάπνισμα».

Κατά το Technovation, τα στελέχη της καπνοβιομηχανίας τόνισαν ότι απαιτείται ρεαλιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο, που να λαμβάνει μέριμνα για την προστασία της δημόσιας υγείας και να προβλέπει την εφαρμογή στρατηγικών μείωσης της βλάβης του καπνίσματος. «Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα προϊόντα δίχως καπνό είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε το θετικό αντίκτυπο που έχουν στη δημόσια υγεία τα μη καιόμενα προϊόντα», επισήμανε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, ανώτατος αντιπρόεδρος εξωτερικών υποθέσεων της Philip Morris.

«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει ότι τα προϊόντα μη καιόμενα προϊόντα είναι το ίδιο με τα συμβατικά τσιγάρα. Η καύση του καπνού είναι αυτή που προκαλεί βλάβες», υπογράμμισε ο Γιάτσεκ Ολτσζάκ, καλώντας τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ, σε διάλογο με αφορμή και πρόσφατη μελέτη (κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο) του φορέα, που εξομοιώνει το παραδοσιακό κάπνισμα με τα προϊόντα χωρίς καπνό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT