Παραγωγικότητα, δημογραφικό κρατούν καθηλωμένη την ευρωπαϊκή οικονομία

Παραγωγικότητα, δημογραφικό κρατούν καθηλωμένη την ευρωπαϊκή οικονομία

Βάσει της ποιότητας των θεσμών, η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι παγκόσμια ηγέτις, τόνισε ο Ν. Βέττας στο 15ο Οικονομικό Φόρουμ της Λεμεσού

3' 17" χρόνος ανάγνωσης

Η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία είναι άνιση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό το πόσο αδύναμη παραμένει η Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες ασιατικές οικονομίες. Αυτό σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στο μέτωπο της παραγωγικότητας καθώς και στις δυσμενείς δημογραφικές δυναμικές, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.

Μιλώντας στο 15ο Οικονομικό Φόρουμ της Λεμεσού, ο κ. Βέττας υπογράμμισε τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Οπως τόνισε, ένας από τους σημαντικότερους «οδηγούς» της παραγωγικότητας είναι η ποιότητα των θεσμών και με βάση αυτόν τον παράγοντα η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι παγκόσμια ηγέτις.

Η ήπειρος, όμως, έχει πολύ αδύναμους και αναποτελεσματικούς δεσμούς μεταξύ του εκπαιδευτικού της συστήματος και των επιχειρήσεων, σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχει υπάρξει πολύ αργή στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. Αυτά με τη σειρά τους τροφοδοτούν και το ήδη αδύναμο δημογραφικό προφίλ της ηπείρου. «Σε κάποιες χώρες το δημογραφικό έχει φτάσει σε επίπεδο κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Βέττας. Οπως είπε, στην Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια ο πληθυσμός ήταν 11 εκατ. και σήμερα είναι 10,5 εκατ. «Είναι αδύνατο με τέτοιο δημογραφικό προφίλ, η οικονομική ανάπτυξη να έχει καλή πορεία. Οταν η οικονομία τα πάει καλά, τότε οι άνθρωποι προσελκύονται σε αυτήν. Οταν δεν τα πάει καλά, επιλέγουν να ζήσουν αλλού. Και όταν δεν υπάρχει αρκετός πληθυσμός, είναι δύσκολο η οικονομία να πάει καλά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε πως «η μεταρρύθμιση της οικονομίας με την έννοια του ανοίγματος των αγορών και του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα είναι δύο πράγματα που χρειάζεται απαραίτητα η Ευρώπη», ενώ συμπλήρωσε ότι η ενέργεια, η βιοτεχνολογία και η ψηφιοποίηση είναι οι τρεις τομείς που μπορούν να βοηθήσουν την ήπειρο να βρεθεί στην κορυφή της παραγωγικότητας σε 2-3 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Βέττας εκτίμησε πως στην Ευρώπη καθώς και σε άλλες οικονομίες διεθνώς θα σταθεροποιηθεί μια νέα κανονικότητα πιο κοντά στα επίπεδα του 3% παρά στο 2%, και αυτό δεν έχει να κάνει με νομισματικές δυνάμεις αλλά με το μέτωπο της προσφοράς.

Οπως εξήγησε, η ανάγκη για πράσινη μετάβαση σημαίνει ότι οι τιμές δεν θα είναι χαμηλότερες τα επόμενα χρόνια αλλά υψηλότερες. «Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά βραχυπρόθεσμα είναι και πολύ ακριβή, καθώς το κόστος και οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι τεράστιες», επισήμανε.

Μετά τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων 15 ετών, η παγκόσμια οικονομία έχει δείξει ότι έχει πολύ μεγάλο… στομάχι και έχει αποδειχθεί αρκετά ανθεκτική, σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Ταυτόχρονα, ωστόσο, εξελίξεις και ρίσκα πως η CΟVID και η γεωπολιτική αυξάνουν το κόστος παραγωγής και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί σύντομα.

Ηγέτες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα εξήγησαν, μιλώντας σε πάνελ του φόρουμ, πώς διαχειρίζονται αυτούς τους κινδύνους και το ρίσκο που προκύπτουν στην οικονομία. Ο Βασίλειος Χατζίκος, CEO της Siemens, εξήγησε πώς η ανάλυση δεδομένων είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην αξιολόγηση της πορείας της εταιρείας και στον εντοπισμό των οικονομικών ρίσκων. Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό ρίσκο, το πώς εντοπίζεται είναι στενά συνδεδεμένο με τις νέες τεχνολογίες που μπαίνουν στην αγορά, όπως τόνισε, μια και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπιζόταν πριν από 10-15 χρόνια έχει αλλάξει δραματικά, ενώ με την εισαγωγή και της τεχνητής νοημοσύνης το επιχειρηματικό ρίσκο αυξάνεται.

Μιλώντας για την ανάληψη ρίσκου στην επιχειρηματικότητα, ο Τιμούρ Τούρλοφ, CEO της εισηγμένης στον Nasdaq Freedom Holding –η μετοχή της οποίας κινείται σε ιστορικό υψηλό έχοντας αυξηθεί πάνω από 640% σε πέντε χρόνια– σχολίασε ότι είναι πολύ ωφέλιμη σχεδόν κάθε φορά που η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή. «Πολύ λίγοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αναλάβουν ρίσκο και αν κάποιος είναι αρκετά γενναίος και καταβάλλει προσπάθεια, ταλέντο και πόρους για να χρηματοδοτήσει μια επιχειρηματική κίνηση, θα είναι πολύ πιο ωφέλιμο από ό,τι αν δεν έπαιρνε αυτό το ρίσκο», τόνισε. «Πολύ προτιμούν να είναι σε μια ζώνη άνεσης. Εγώ προτιμώ να αναλαμβάνω το ρίσκο πιο συχνά», πρόσθεσε ο Τούρλοφ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT