Φορολογικές δηλώσεις: Εκπτωση φόρου 4% με οριστική υποβολή έως τις 30 Απριλίου

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπτωση φόρου 4% με οριστική υποβολή έως τις 30 Απριλίου

Αφορά όσους επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που προκύπτει από τις προεκκαθαρισμένες δηλώσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Προεκκαθαρισμένες θα είναι οι δηλώσεις 1,4 εκατ. φορολογουμένων από την ΑΑΔΕ το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου, προκειμένου να μη χάσουν την ανώτατη έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου. Οσοι λοιπόν θέλουν να κερδίσουν έκπτωση 4%, το μόνο που τους μένει είναι το αργότερο έως τις 30 Απριλίου να πατήσουν το «κουμπί» και απλά να υποβάλουν τη δήλωση που θα ήδη εκκαθαριστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οσοι δεν το πράξουν θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία έως τις 15 Ιουνίου, κερδίζοντας έκπτωση 3% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου, ενώ για όσους δεν ασχοληθούν καθόλου με τη δήλωσή τους έως τις 15 Ιουλίου η φορολογική διοίκηση θα τη θεωρήσει ολοκληρωμένη, με τους υπόχρεους να κερδίζουν σε αυτή την περίπτωση –και εφόσον καλούνται να πληρώσουν– έκπτωση 2% όταν πληρώσουν τον οφειλόμενο επιπλέον φόρο σε μία δόση.

Διαφορετικά, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση στα τέλη Ιουλίου, με την ΑΑΔΕ να «τραβάει» τη δήλωση ακόμη και εάν οι φορολογούμενοι με προεκκαθαρισμένες δηλώσεις δεν έχουν προχωρήσει στην οριστική υποβολή της.

Σημειώνεται ότι φέτος με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν από το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ, οι προεκκαθαρισμένες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή δεν θα ξεπεράσουν τις 1,4 εκατ. δηλώσεις. Και αυτό καθώς τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και η ΑΑΔΕ θέλουν να αποφύγουν λάθη που θα οδηγήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, όπως έγινε φέτος.

Σημειώνεται ότι από λάθη στα στοιχεία από τράπεζες, ΕΦΚΑ και άλλους φορείς και οργανισμούς υποβλήθηκαν περισσότερες από 350.000 τροποποιητικές.

Παράλληλα, το περυσινό έτος οι φοροτεχνικοί, με στοιχεία που συνέλεξαν από όλους τους λογιστές της χώρας κατέγραψαν τα προβλήματα στις δηλώσεις, κυρίως στις προεκκαθαρισμένες, ενημερώνοντας το υπουργείο και την ΑΑΔΕ με σκοπό την επίλυσή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 420.000 δηλώσεις από τις 1,4 εκατ. προσυμπληρωμένες υποβλήθηκαν αυτόματα από την ΑΑΔΕ. Στις υπόλοιπες είτε έγιναν μικροδιορθώσεις είτε απλά οι φορολογούμενοι «τσέκαραν» τη δήλωσή τους και την υπέβαλαν, πατώντας το κουμπί «αποστολή».

Τα λάθη και οι χιλιάδες τροποποιητικές δηλώσεις οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στον ορισμό ενός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος στο οποίο θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα από 15 Μαρτίου έως και 15 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά.

Επίσης, αποφασίστηκαν εκπτώσεις για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους και εφόσον υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, ως εξής:

α) 4% έκπτωση για όποιον υποβάλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

β) 3% έκπτωση από 1ης Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

γ) 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των δήμων, καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT